fbpx

Afl. 63 – Hoe trek je high level klanten aan

Hoe trek je high level klanten aan? Een vraag die ik vaak voorbij zie komen. In deze aflevering vertel ik je waarom het aantrekken van high level klanten makkelijker is dan je denkt en hoe je dit voor elkaar krijgt.

Je luistert naar de podcast van schop naar de top door Lotje Euser, aflevering nummer 63.

Well helloooo – welkom in een nieuwe aflevering. Leuk dat je luistert, mijn naam is Lotje Euser. Ik ben op een missie om meer vrouwen naar de top te helpen en dat doe ik door middel van business coaching & mentorship. En vandaag ga ik het hebben over high level klanten aantrekken.

Ja…. High level klanten wat zijn dat eigenlijk? 

Ik weet niet of er een definitie van is, maar dit is mijn definitie: dit zijn klanten die bewust zijn van hun probleem of uitdaging en vervolgens ook op zoek zijn naar een oplossing.

Met andere woorden: dit zijn klanten die niet meer overtuigd moeten worden dat ze hulp nodig hebben, ze zoeken alleen nog de juiste persoon of partij om hen te helpen. Met andere woorden: ze willen sowieso investeren en zoeken alleen nog de juiste persoon.

Eigenlijk zijn dit de makkelijkste klanten. Maar toch hebben veel ondernemers het gevoel dat deze het lastigst te vinden zijn. Ik ben nu benieuwd of jij dat ook denkt… vind je dat high level klanten moeilijker te vinden zijn?

Ik namelijk niet. Het zijn juist een van de makkelijkste klanten om aan te trekken.

En waarom zijn het de makkelijkste klanten? Omdat ze de awareness fase al door hebben gemaakt. Ze zijn al aware van hun probleem. En je hoeft ze niet meer te overtuigen dat ze hulp nodig hebben. En dat scheelt je een heleboel tijd en energie.

Toen ik net begon met mijn business was ik continu bezig om mensen te overtuigen van de waarde van coaching. Hoe kwam dat? Ik gebruikte mijn omgeving als klankbord en input voor mijn content. En coaching werd in mijn omgeving nog niet echt als waardevol gezien. 

De meeste mensen in mijn familie en vriendenkring hadden toen nog geen coach, of snapten überhaupt niet waarom je een coach zou inschakelen of wat coaching inhield.

Ik weet nog dat een van mijn familieleden vroeg: “Maar… waar help jij mensen dan mee?” 

Dat is trouwens onderhand wel veranderd, een aantal hebben een coach ingeschakeld inmiddels maarrr… toentertijd, ik spreek nu over 2020 was dat echt absoluut niet zo in mijn omgeving.

Dus ik was constant bezig in mijn content over: 3 redenen waarom je een coach moet inhuren, of “zo helpt een coach jou verder” – ik maakte het mezelf heel erg moeilijk als ik zo terugkijk. Dat had ik toen absoluut niet door. Het leek me heel logisch om mensen eerst te moeten overtuigen.

Want dat is marketing toch? Mensen overtuigen om in actie te komen?

Ik kijk je niet vreemd aan als je dit denkt. 

En misschien herken jij dit ook wel in jouw omgeving zelfs. En heb jij ook het gevoel dat je nog continu mensen aan het overtuigen bent van de waarde van jouw diensten. En waarom mensen jou zouden moeten inhuren.

Maar toen merkte ik dat er ook hele andere mensen waren, mensen die sowieso al die waarde zagen en die veel sneller geneigd waren om een coach in te huren. En ik dacht echt: omg dit is geweldig – jullie hoef ik niet meer te overtuigen. Maar… hoe ga ik nou zorgen dat jullie dan voor mij als coach kiezen? Want er zijn geloof ik 100.000 coaches in Nederland momenteel?

Sommige mensen vinden daar wat van. Die vinden dat bijvoorbeeld teveel. Er was ooit zo’n uitzending van Arjen Lubach, die je vast wel herkent nu ik het zo noem. Daar werd coaching een beetje op de hak genomen, omdat het beroep coach bijvoorbeeld niet beschermd is. Nou daar ga ik vandaag niet verder over praten.

Zijn er dan teveel coaches? Nee – ik vind wel bijvoorbeeld dat er teveel onnodige ambtenaren zijn. En teveel mensen die leiden aan mentale klachten. 1,3 miljoen mensen leiden aan mentale of psychische klachten. Bizar toch.

Oké ik dwaal een beetje af.

Dus ik had door dat er ook mensen waren die ik niet meer hoefde te overtuigen van de waarde van coaching én dat zij ook nog eens veel sneller geneigd waren om een coach in te huren.

Op dat punt heb ik echt een omslag gemaakt in mijn marketing en ben ik mijn messaging gaan richten op deze mensen. Dat heeft echt voor mij een groot verschil gemaakt. Op alle vlakken. Niet alleen in mijn business, maar ook op mentaal en energetisch vlak. Want het kostte me veel minder moeite om deze mensen aan te trekken die bereid waren om te investeren.

En nu heb ik vast je aandacht. Hoe kun jij dat dan ook doen?

Als allereerst als jij high level klanten wil aantrekken moet je echt goed weten wie je wilt helpen, waarom en waarom juist die personen.

Daarna: zijn deze mensen wel high level klanten als in: zijn ze aware van hun eigen problemen, zijn ze opzoek naar een oplossing en…. zijn ze bereid te investeren in de oplossing?

Als dit 3x ja is  – dan heb je een high level klant te pakken.

Maar hoe ga jij die nu aantrekken. Door te stoppen met praten alsof deze klant nog overtuigd moet worden. Die klant is allang overtuigd dat diegene een oplossing wil – jouw enige taak is om de klant te laten weten door middel van je sales en marketing dat JIJ de juiste oplossing aanbiedt.

Dus hier komt een stukje differentiatie om de hoek kijken en veel ondernemers vinden dit lastig. Als ik hen dan vraag: waarom zouden mensen voor jou kiezen? Dan weten ze vaak geen antwoord te geven. Of zeggen ze “Ja dat moeten mensen voelen…”

Heel vaag. Daar kun je geen marketingsysteem op bouwen. Natuurlijk, mensen kopen op basis van emoties. Maar je kunt niet jezelf de markt inprijzen met: voel jij mij? 

Nee je moet jezelf positioneren als dé persoon om mee te werken OMDAT… nou vul zelf maar in. En omdat je aanbod natuurlijk als geen ander is en de beste oplossing in de markt voor die high level klant.

Als jij dit goed weet in te vullen dan is het écht niet moeilijk om die high level klanten aan te trekken.

En waar ik vandaag over praat dat is precies ook waar ik ondernemers mee help in mijn 1-1 coaching. High level klanten aantrekken die super leuk zijn om mee te werken, die klaar zijn om te investeren in jou en die je echt niet hoeft te overtuigen of aan hoeft te trekken.

Ik maakte vandaag een story in mijn instagram over de juiste vibes uitstralen in je sales. En als je continu in die “ik moet aan mensen trekken” vibe zit, ja dan word je eigenlijk onaantrekkelijker voor die high level klanten. 

Maar als je juist vanuit een steady “I got this vibe” opereert, dan maakt dat je aantrekkingskracht echt x 10.

Dus als jij nou denkt: dit wil ik ook wel. Ik wil meer high level klanten aantrekken en daar mijn programma of producten aan verkopen, dan moet je me even een berichtje sturen op IG. Ik ga dus echt niet aan je trekken of je overtuigen om met mij te werken. Dat mag je zelf bepalen. Maar dan weet je in ieder geval wel wat je van een samenwerking met mij kunt verwachten.

Nou ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze aflevering, laat me gerust weten wat je ervan vond – ik vind het altijd super leuk om van jullie te horen. 

Oh en wat ik nog wilde meedelen: ik ben op een aantal kanalen al in het Engels overgegaan. En dat ga ik ook doen voor deze podcast. Wordt wel echt een verandering, maar dit past helemaal bij die koers die ik met mijn bedrijf wil gaan varen. Dus dan weet je vanaf de volgende aflevering dat ik lekker in het Engels ga praten. En de naam gaat ook veranderen naar gewoon Lotje Euser. Dus dan kun je me daar nog op vinden!

Alright, ik wens je een hele mooie dag toe en tot de volgende aflevering!