fbpx

Zelfsabotage in sales elimineren

Wat ik zo geweldig vind aan sales is dat je jezelf zo ontzettend veel tegenkomt. Je sterke kanten laten zich zien, maar ook je minder sterke kanten steken de kop op zoals zelfsabotage. Sales werkt als een spiegel als je er open en eerlijk naar durft te kijken. In deze blog vertel ik je hoe je je zelfsaboterende gedrag kunt elimineren.

 

Wat is zelfsabotage?

Zelfsabotage houdt in dat je gedrag vertoont waardoor je jezelf tegenwerkt, Hiermee werk je ook je resultaten tegen, waardoor je deals en geld misloopt. Dit soort gedrag wil dus snel ontmaskeren en elimineren.

Zelfsabotage op het gebied van sales laat zich vooral zien bij de lastigere deals. Wanneer je klant niet direct ja zegt bijvoorbeeld.

Dit komt vaak voort uit onze drang om aardig gevonden te willen worden. Maar playing nice is niet de manier om deals te closen. Er zijn andere manieren die je verder helpen.

Hoe werkt zelfsabotage sales tegen?

Het succes van sales wordt bepaald door een aantal factoren zoals:

  • initiatief tonen
  • empathisch vermogen
  • grenzen stellen
  • opvolging
  • doorzettingsvermogen
  • besluitvaardigheid

Wanneer je jezelf saboteert, toon je bijvoorbeeld geen initiatief omdat je jezelf naar eigen zeggen niet wilt “opdringen”. Of volg je bijvoorbeeld de klant niet op na een gesprek omdat je jezelf voorhoudt: “Ik wil de klant niet lastig vallen”.

Het zijn allemaal redenen die je zelfsaboteur je vertelt, waardoor je jezelf tegenwerkt en niet je volle potentieel benut.

Hoe kun je zelfsabotage in sales elimineren?

De beste manier is om je zelfsaboteur om te draaien van een tegenwerker in een medewerker.
Misschien lukt het je zelfs (al dan niet met de hulp van een coach) om er een krachtwerker van te maken.

Ik help klanten dit te doen met behulp van positieve pyschologie.

Stel je denkt:
“Ik val de klant lastig als ik hem opvolg.”

Verander je deze gedachte in een medewerker:
“De klant verwacht dat ik hem opvolg, dat is het minste wat ik kan doen.”

Of in een krachtwerker:
“De klant waardeert het enorm dat ik laten weten dat ik aan hem denk.”

Zo wordt je tegenwerkende gedachte een meewerkende gedachte, die je vooruit helpt in het salesproces in plaats van tegenwerkt.

In mijn nieuwe programma 60 days of Sales gaan we ook met het elimineren van zelfsabotage aan de gang zodat jij zonder twijfel meer en makkelijker gaat verkopen.