fbpx

Waarom nee zeggen zo moeilijk is

Voor een hoop mensen, niet alleen millennials, kan ‘nee’ zeggen heel moeilijk zijn. Denk aan de vraag van een oude kennis om iets te gaan drinken, terwijl je daar helemáál niet op zit te wachten, maar je tegelijkertijd diegene ook niet wilt kwetsen. Vervolgens ga je dus dingen doen waar je eigenlijk helemaal niet achter staat. Wat uiteindelijk weer kan leiden tot negatieve gedachtes en soms zelfs ook, indien werk gerelateerd, tot burn-outs. Waarom is het eigenlijk zo moeilijk om nee te zeggen?

 

Waarom we nee zeggen moeilijk vinden

Voor de ene persoon is nee zeggen moeilijker dan voor de ander. dit heeft te maken met een aantal factoren:

  • Sommigen van ons zijn erg op ‘people pleasing’ ingesteld en vinden het daarom moeilijk om andere mensen teleur te stellen door nee te zeggen.
  • We zijn bang om achter te blijven met schuldgevoel wanneer we nee zeggen.
  • Diegene heeft eerder iets voor ons gedaan waardoor we ons gedwongen voelen nu ‘return of the favor’ te geven.

Wat is de valkuil van te weinig nee zeggen?

Nu denk je misschien; “ik zie niet zoveel problemen in ‘ja’ zeggen, fijn toch juist? Dan kan ik andere mensen blij maken.” – klopt, dit is waar. Maar hoe zit het dan eigenlijk met jezelf blij maken? Door te vaak ja te zeggen op vragen van anderen kan het zijn dat de balans in eigenbelang versus het belang van anderen in het gedrang komt. Je kunt namelijk nooit álles doen wat andere mensen van je vragen. Denk aan donaties; stel dat je een donatie zou geven aan elke donateur aan de deur, dan zou je waarschijnlijk uiteindelijk meer geld weggeven dan je lief is. Zo werkt het ook met je eigen tijd en je energie – jij bent de enige die kan beslissen wat in jouw eigenbelang is, anderen kunnen dit niet. Jij bent de enige die weet hoeveel tijd/geld/energie je kunt spenderen. Jij bent dus verantwoordelijk voor waar je dit aan besteedt – en alleen jij hebt er zeggenschap over. Dit betekent dus dat je ook wel eens nee moet zeggen, maar je weet vervolgens dat je dit uit de beste overweging doet – voor jezelf kiezen. 

Hoe word ik minder ‘people pleasing’?

Dit is voor mij zelf ook enorm lastig, het liefst zou ik de hele wereld willen pleasen als het mogelijk was. Dat komt voor mij neer op;
– Precies doen wat mijn baas van me vraagt, op het moment dat hij het nodig heeft.
– Op elk familie- of verjaardagsfeestje aanwezig zijn.
– Al mijn vriendinnen en kennissen evenveel aandacht geven.

Het enige punt is: ik kan dit niet allemaal doen – ik ben geen super woman. En als ik het wel allemaal zou proberen zou ik er dóódongelukkig van worden. Dit kost mij namelijk allemaal energie – en die energie heb ik ook nodig voor mijzelf.

Wat ik probeer te doen – elke dag opnieuw – is eerst te denken: wat heb ík eerst nodig? Vervolgens als ik al mijn zaakjes op orde heb, dan ervaar ik rust, energie en geen stress, en kan ik vanuit dat gegeven andere mensen een deel geven van mijn tijd/energie/geld. Daardoor ben ik overigens ook een veel prettiger persoon. Als ik namelijk met een vriendin afspreek en tegelijkertijd denk: ik heb hier eigenlijk helemáál geen tijd voor – dan straal ik dit ook af op mijn omgeving. Stel dat ik zou zeggen: ‘Ik heb nu geen tijd – maar misschien over een week of twee?’ Dan wordt dat afspraakje over twee weken veel gezelliger, omdat ik dan intrinsiek tijd voor die vriendin wil vrijmaken, in plaats van, vanuit een plek van schuldgevoel, nu afspreken.

Hoe kun je kiezen om ja of nee te zeggen?

De denkwijze hierboven kun je op alles toepassen: Vraag jezelf voor je antwoord geeft op de vragen van anderen het volgende af:
– word jij er écht gelukkig van door ‘ja’ te zeggen?
– zeg je ja vanuit een plek van rust, geluk en intrinsieke motivatie?
– wat is het ergste dat kan gebeuren als je nee zegt?

Deze vragen hierboven houden je bij de les – bij jezelf en je eigenbelang voorop stellen. Want als jij niet eerst investeert in het welzijn van jezelf, kun je ook niet investeren in anderen. Hierdoor word je je bewust van de keuzes die je maakt en waarom je ze maakt, vervolgens kun je met een gerust hart en vanuit intrinsieke behoefte zelf de keuze maken om ja of nee te zeggen.

Heb je hier nog extra hulp bij nodig? Boek dan een coachingsessie

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.