fbpx

Tips om minder stress te ervaren

Het aantal burn-outs  stijgt de afgelopen jaren gestaag en omdat iedereen tegenwoordig zo enorm druk is, lijkt het alsof stress een soort van “geaccepteerde” plek in ons leven inneemt. Maar dit continue stressgevoel kan ten koste gaan van je  mentale en fysieke gezondheid. Hoe zorg je voor minder stress in je leven? In deze blog geef ik je tips om minder stress te ervaren.

Als allereerst is het belangrijk om te weten waarom we stress ervaren. Stress heeft namelijk een doel: het kan positief werken in acute noodsituaties waarin je snel moet handelen. Denk aan situaties waarin je een deadline moet halen op werk, stress kan je  net het laatste zetje geven om je deadline op tijd te halen. Je stressgevoel loopt op, maar daalt vervolgens ook weer na het behalen van de deadline. Vervolgens kun je weer ontspannen en doorbreek je de stresscyclus. 
Er zijn echter ook situaties waarbij we continu in deze stresscyclus blijven hangen en we er niet meer uit kunnen komen. Dit is het gevaarlijke soort want deze is ongezond voor het functioneren van ons lichaam en kan op den duur zorgen voor burn-outs en ziekte

Hoe zorg je ervoor dat je je stresslevels in de hand houdt en niet voortdurend stress ervaart?

Identificeer de oorzaak

Als allereerst moet je identificeren waar jouw stress vandaan komt. Dit is lastig want veel zaken die ons stress bezorgen kunnen we na een tijd als “normaal” gaan ervaren. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat drukte die ik op werk ervoer, op een gegeven moment niet meer  als stress herkende maar als normale gang van zaken beschouwde.

Omschrijf wat stress met je doet

Wat gebeurt er met jou als persoon als je stress ervaart? Slaap je slecht? Ben je kortaf tegen mensen in je omgeving? Ga je stress-eten? Krijg je paniekaanvallen? Welke gedachtes spelen op en hoe voelt dit in je lichaam?

Wie ben jij zonder stress

Het klinkt misschien gek en wellicht vind je het je moeilijk voor te stellen maar: Wie zou jij zijn als je geen stress zou ervaren? Hoe zou je je gedragen? Hoe zou je je voelen?

Los stress op

Je hebt hier 2 mogelijkheden:

  1. De oorzaken die voor stress zorgen uit je leven bannen;
  2. of je gedachtes over de stressvolle situaties veranderen.

Het lastige aan de eerste mogelijkheid is dat we niet altijd kunnen kiezen om de situatie te veranderen. Soms kun je een deadline uitstellen of activiteiten die je stress bezorgen verminderen, maar helaas is je realiteit niet altijd zo snel aan te passen. Daarnaast is het leven altijd 50/50 – er zullen altijd weer nieuwe stress situaties opspelen. Dus dit is een niet zo duurzame oplossing. Wat je dan kunt doen is voor optie 2 kiezen: je gedachtes over stress veranderen.

Hoe verander ik mijn stressgedachtes?

Stel, je belandt in een situatie waarin je direct stress ervaart, word je dan bewust van de gedachtes die door je hoofd schieten en wat dit met jou doet. Als je eenmaal door hebt hoe je automatisch reageert in een stresssituatie, word je je ook bewust van je gedachtes en je handelen. Deze zorgen vervolgens ook voor het resultaat dat je krijgt (bijv. hoofdpijn, slecht slapen, prikkelbaarheid). Vervolgens als je het punt van bewustwording hebt bereikt, kun je dit in je voordeel gebruiken. Want als je als je eenmaal doorhebt hoe je normaliter reageert op stress, kun je dit patroon doorbreken door je mindset aan te passen. Dit doe je door je gedachtepatroon te veranderen. Hoe reageer ik op dit moment op deze situatie? Welke gedachtes heb ik en wat is hiervan het resultaat? En wat zou een alternatieve gedachte zijn die me een positiever resultaat zou opleveren? Dit vereist best veel zelfreflectie en eerlijkheid naar jezelf toe. Toch helpt dit enorm om je stressgevoelens aan te pakken en het resultaat te bereiken waar je naar streeft.

Als coach help ik je om bewustwording te creëren en  je mindset bij stressvolle situaties aan te pakken zodat deze je functioneren niet meer negatief beïnvloeden.

Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op! Ik help je graag verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.