fbpx
keuzes maken

Moeite met keuzes maken? Zo wordt dit makkelijker voor jou!

Vind jij het ook lastig om keuzes te maken en pieker je veel? Dit kan je veel tijd kosten en zorgen onrust in je hoofd. Terwijl daadkrachtig optreden en knopen doorhakken je veel rust en tijd oplevert. In deze blog bespreek ik hoe jij makkelijker keuzes kunt maken.

Ik herken het gevoel van moeite hebben met keuzes maken enorm. Ik was eerder namelijk ook een enorme twijfelaar. Ik merkte dat het me enorm veel tijd kostte om knopen door te hakken en dat ik constant in mijn hoofd aan het piekeren was. Zelfs nadat ik de keuze had gemaakt, kon ik nog napiekeren over of dit wel de juiste keuze was. Dat constant twijfelen zorgde ervoor dat ik slecht sliep, dat mijn hoofd vol zat met gedachtes die niet weg wilden gaan en dat ik me erg onzeker voelde. Hoe heb ik dit aangepakt?

Er is geen goed of fout

We leggen de lat voor onszelf om de juiste keuze te maken soms zo hoog, dat we het onmogelijk maken om de knoop door te hakken. Vooral perfectionisten hebben hier enorm last van. Terwijl we op het moment dat we de keuze moeten maken soms nog niet alle gevolgen kunnen overzien. Dit hoeft gelukkig ook niet! Accepteer dat je de toekomst niet kunt voorspellen. Door de keuze te maken die op dat moment goed voelt, wordt het voor jou de juiste keuze. En dit is goed genoeg! Accepteer dat je keuzes maakt die op dat moment juist lijken. Ook als ze dat achteraf niet blijken te zijn – en dit brengt me op het volgende punt:

Durf te falen

Alle succesvolle mensen hebben 1 ding gemeen: ze zijn succesvol geworden door te durven falen. Het pad omhoog gaat écht niet in één rechte lijn naar de top, je moet fouten durven maken en hiervan leren. Dat is de enige manier naar succes. 

“Wees niet bang om te falen. Je hoeft het maar één keer bij het juiste eind te hebben.” 

– Drew Houston (oprichter Dropbox)”


Durf je dit aan? Kun je het gevoel van ongemak en onzekerheid aan? Wat doe je als je fouten maakt? Blijf je jezelf mentaal op je kop geven dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, of kun je met vriendelijke ogen naar jezelf blijven kijken en denken: ‘Oké ik zou met de informatie die ik nu heb een andere keuze maken, maar waar ik op dat moment voor koos deed ik bewust met de kennis die ik op dat moment had.’

Niet kiezen is óók een keuze

Weet je echt niet welke keuze je moet maken? Dan kun je er ook voor kiezen geen keuze te maken. Hoe werkt dit dan? Stel dat je jezelf afvraagt of je wilt gaan samenwonen met je relatie, maar je weet écht niet of je dit wel of niet wilt. Dan kun je ook met jezelf afspreken dat je nu nog geen knoop doorhakt, maar jezelf nog bijv. zes maanden de tijd geeft om het uit te zoeken. Als je dit doet geef je jezelf veel rust en tijd om nog zaken uit te zoeken voor jezelf. Hierdoor stop je met jezelf druk op te leggen en je zult merken dat je veel minder stress gaat ervaren. En … over 6 maanden kan de wereld er weer heel anders uitzien. Met de kennis en ervaring die je tussentijds hebt opgedaan, zul je zien dat je over 6 maanden er heel anders tegenaan kijkt en zonder stress de knoop kunt doorhakken.

Wil je hulp met knopen doorhakken in je leven? Weet je niet of je van baan moet veranderen? Of wil je voor jezelf beginnen maar weet je niet wanneer? Als coach help ik je je struikelblokken uit de weg te gaan, zodat je zaken weer helder ziet en jouw volledig potentieel kunt benutten. Bekijk mijn coachingopties hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.