fbpx
hoe word je succesvol

Succesvol worden door durven te falen

Hoe word je succesvol? Er zijn veel boeken geschreven over hoe je succesvol kunt worden en intussen heb ik er een hoop gelezen. Een van de ingrediënten die in deze boeken altijd terugkomt is de kunst om te durven falen. Maar hoe past dat falen dan in een succesvol leven?

Het lijkt alsof elke de reis van elke succesvolle business owner, muzikant, kunstenaar rechtstreeks naar de top heeft geleid. Wat je in de media leest over succesverhalen geeft vaak zo’n vertekend beeld, want de weg omhoog gaat helaas nooit rechtstreeks. Je moet af en toe een zijpad nemen, een stukje naar beneden gaan om vervolgens weer omhoog te klimmen. En belangrijk is: je kunt nooit precies alles al van te voren alles uitstippelen. Dat betekent dat er moed voor nodig is om stappen te nemen waarvan de uitkomst niet zeker is. 

Ik ben er zeker van dat als jij voor jezelf een doel bepaalt, dat je er klaar voor bent om de successen te accepteren en te vieren. Maar kun je ook de mogelijkheid accepteren dat je faalt? En als dat gebeurt, bijvoorbeeld wanneer je plan finaal mis gaat, ben je er dan mentaal op voorbereid en kun je ermee dealen? 

Napoleon Hill beschrijft in zijn boek ‘Think and Grow Rich‘ – “Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op.”

De eigenschap om te kunnen incasseren als het tegenzit is minstens zo belangrijk als ambitie, doorzettingsvermogen en zelfdiscipline. Er wordt wel gezegd: in de meest slechte tijden leer je pas je échte vrienden kennen. Ik denk dat dit minstens even goed voor jezelf geldt. Vraag jezelf af: wat gebeurt er als het tegenzit? Hoe ga je hiermee om? Verval je in negatieve gedachtes en geef je direct op? Of durf je fouten te maken? Leer je van je ervaringen en zoek je vervolgens nieuwe mogelijkheden?

Als coach help ik ondernemers en millennials om de top te bereiken en ook om de angst om te falen opzij te zetten. Ben jij op zoek naar een coach om je faalangst te overwinnen? Ik help je graag! Lees hier meer over mijn werkwijze.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.