fbpx
met afwijzing dealen

Hoe kun je leren dealen met afwijzing

Afwijzing; een van de meest pijnlijke sociale  ervaringen die we meemaken in ons leven. Afgewezen worden voor een job , studie of investering, afgewezen worden door een date of relatie. Dit kan allemaal zo intens voelen dat we er soms enorm van in de put zitten. Zeker tijdens een periode van je leven waarin je je sowieso al niet zo lekker voelde. Dat maakt je mentaal ook minder weerbaar voor afwijzingen. Toch horen afwijzingen bij het leven en heeft iedereen altijd goede en minder goede periodes. Hoe hoe kun je dan met afwijzingen leren dealen?

De ene afwijzing voelt minder erg dan de ander. Stel dat je die ene baan niet krijgt, dan kan dat veel minder heftig binnenkomen dan die relatie die laat weten ‘dat het hem toch niet wordt.’ Maar dit is voor iedereen anders. Het effect van de afwijzing is afhankelijk van een aantal zaken:

  • je gevoel van eigenwaarde op dat moment
  • de hoeveelheid bereidwilligheid die je gepaard gaat met datgene wat je wilt
  • de mate van schaarsheid die jij ziet in datgene wat je wilt

Laten we als voorbeeld nemen dat degene die je datet, jou laat weten niet meer verder te willen terwijl jij misschien al behoorlijk wat gevoelens had ontwikkeld. Er zijn verschillende manieren om met dit type afwijzing te dealen en ik ga er een uitlichten namelijk de belangrijkste; eigenwaarde.

Eigenwaarde

Eigenwaarde heeft te maken met het beeld wat je van jezelf hebt. Wat laat jij die afwijzing voor jezelf en voor je zelfrespect betekenen? Maak je de betekenis van de afwijzing enorm groot voor jezelf? Dit overkomt veel mensen.
Je kunt jezelf na de afwijzing de grond in trappen door jezelf wijs te maken dat je niet goed genoeg bent – op alle fronten. Je bent niet slim genoeg, niet mooi genoeg, niet leuk genoeg, niet spontaan genoeg, niet dun genoeg. Noem maar op! Daarmee geef je je date behoorlijk wat macht, blijkbaar bepaalt diegene of jij goed genoeg bent ja of nee. En ben jij gewoonweg het “slachtoffer” – hier houd ik niet zo van. Als je jezelf in de slachtoffer rol zet, dan zet je jezelf en je eigen invloed onwijs buiten spel. Blijkbaar is je eigenwaarde dan overgeleverd aan alleen de mening van anderen. 

De betekenis van afwijzing verkleinen.

Hoe zorg je dan dat je die afwijzing niet meer voor jezelf laat betekenen dan wat hij is? Hoe ik het tegenwoordig bekijk is een voorbeeld dat ik van Brooke Castillo heb gekregen. Zie jezelf als een type fruit, bijvoorbeeld perzik. Je kunt nog zo’n mooie perzik zijn; zacht, zoet, perfecte schil en super sappig… Er zullen altijd mensen zijn die niet van perzik houden. Dit doet dus alleen niets af aan de kwaliteit van de perzik zelf.
En dan nog iets: stel dat jij iemand een perzik geeft, en diegene houdt niet van perzik. Dan ben je niet gekwetst en heb je hier geen problemen mee. De volgende keer neem je gewoon een appel mee.

Zelfreflectie

Zo probeer ik ook naar mijn eigen relaties en omgeving te kijken. Zodra je kunt erkennen dat alhoewel iemand misschien niet verder met jou wil daten, dit dus niks afdoet aan jou zelf als persoon maak je het voor jezelf zoveel makkelijker! Je kunt dan vanzelf afwijzingen veel sneller van je af te laten glijden. Je bent nog steeds even leuk, slim, lief, mooi, slank – noem maar op – als voor de afwijzing. Jij hebt geen invloed of iemand van perzik houdt ja of nee. Het enige wat je kunt doen is volledig jezelf zijn (je dus niet als appel voordoen terwijl je een perzik bent) en erop vertrouwen dat er genoeg andere mensen zijn die wel van perzik houden.

Heb je hier hulp bij nodig? Schakel dan Schop naar de Top in als coach om jou te helpen jezelf te ontwikkelen, eigenwaarde te vergroten en alles uit het leven te halen wat erin zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.