fbpx

Succes behalen én energie behouden – yes you can!

Herken je dat je vaak dingen doet of behaalt in je leven, maar vervolgens totaal afgepeigerd bent? Wanneer ik aan mensen vraag: “Wat heb je vandaag allemaal gedaan?” En ze zeggen: “Ik heb 3 meetings gehad, ik heb een artikel gereviewd, ik heb een plan afgemaakt voor dit jaar, een budget losgepeuterd bij het management en mijn mailbox opgeruimd.” Dan vraag ik “Wauw dan heb je veel bewerkstelligd vandaag, geweldig!” En de reactie die ik vervolgens krijg is: “Nou zo geweldig voel ik me helemaal niet, ik ben total loss.” Hoe behaal je successen en behoud je je energie? In deze blog vertel ik hoe je je niet total loss gaat voelen nadat je succes bewerkstelligt.

Mega hard werken en successen behalen is geweldig! Maar niet als je je daarna compleet kapot voelt en vervolgens vakantie en heel veel slaap nodig hebt om bij te komen. Dit is voor heel veel mensen een grote uitdaging, zo ook voor mijzelf. Ik vind het heerlijk om keihard te werken aan een doel en dat doel vervolgens te behalen. Maar wat er vaak gebeurt is dat, op het moment dat je dit doel hebt behaald, je je alweer focust op je volgende doel. Hierdoor mis je het moment om stil te staan en te genieten van je succes, trots te zijn en even een break nemen om dit te doen.

En deze break is heel belangrijk. Je kunt niet altijd maar blijven doorsprinten, op een gegeven moment ren je jezelf voorbij. Wat ik heb gemerkt is dat je niet de hele tijd 200% kunt geven. Hoe kun je hiermee omgaan?

Toen ik net begon met werken, merkte ik dat op werkdagen rond 15:00 mijn batterij echt enorm leeg was. Ik was compleet uitgeput en moest erg wennen aan de routine van een 9:00-17:00 werkdag. Terwijl ik gewoon de hele dag productief wilde zijn!
Ik kreeg ooit een tip om in bepaalde meetings gewoon <80% te geven. Dat zijn momenten waarop ik gas terug kan nemen, bijvoorbeeld meetings die ik niet hoef te leiden maar waar ik gewoon kan luisteren en evalueren bijvoorbeeld. Daarnaast merk ik ook dat als ik minder multi-task, dus gewoon mijn mailbox negeer, of notificaties van chatberichtjes van collega’s pauzeer, ik veel meer energie overhoud aan het einde van de dag. Focus geeft namelijk wél veel energie en ook ruimte in je hoofd om zaken goed af te handelen, terwijl multi-tasken meer energie kost en zorgt voor chaos. Maar sta jezelf ook toe om af en toe minder productief te mogen zijn, niemand kan 8 uur lang focus houden. Dus wissel je werkzaamheden goed af, plan zware rapport reviews niet aan het einde van de dag maar lekker in de ochtend wanneer je nog fris bent! Dit heeft mij echt enorm geholpen om meer voor elkaar te krijgen zonder helemaal kapot te zijn aan het einde van de dag.

Voel jij je ook vaak energieloos of heb je ook het gevoel dat je altijd moet rennen maar weet je niet hoe je dit kunt oplossen? Tijdens coachingsessies geef ik je de juiste hulpmiddelen om rust terug te brengen, focus te vergroten zodat jij je doelen kunt halen zonder dat deze ten koste gaan van jezelf. Lees er hier meer over!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.