fbpx

Afl. 56 – Hoe onderhandel je je salaris? Tips voor je eindejaarsgesprek

Hoe onderhandel je je salaris? In deze podcast geef ik je tips voor je eindejaarsgesprek om het maximale te halen en natuurlijk een goede salarisverhoging eruit te halen! Want laten we eerlijk zijn… je werkt er hard genoeg voor powervrouw en je verdient áltijd meer.

Je luistert naar de podcast van schop naar de top door Lotje Euser, Aflevering nummer 56

Yessss het einde van het jaar komt eraan en zoals je weet ben ik 100% in om jou te helpen meer geld te verdienen. Ik heb het in mijn podcast vooral over ondernemen maar in deze aflevering ga ik het anders doen. Ik ga namelijk praten over salarisverhogingen.

Morgen is het equal pay day – dus deze aflevering komt op een mooi moment uit.

Dus deze aflevering draag ik op aan alle power vrouwen die momenteel in loondienst werken en ALLES uit hun eindejaarsgesprek / salarisgesprek / functioneringsgesprek – hoe noemen ze het allemaal tegenwoordig? Te halen.

Want deze soort gesprekken zijn JOUW moment om je waarde te claimen en nog een flinke schep boven op je salarisverhoging te doen.

Kijk, alles wordt duurder. We zitten in een recessie, de inflatie is enorm – dus het is alleen maar logisch dat jij meer gaat verdienen.

Daarnaast vertrouw ik erop dat als je deze podcast luistert, je ambitieus genoeg bent en WEET dat je meer waard bent dan je nu verdient.

Zeker nu er nog steeds een loonkloof bestaat tussen mannen en vrouwen – vrouwen verdienen gemiddeld 13,2% minder dan mannen volgens Women Inc. En dit heeft dus allemaal niet te maken met “vrouwen werken in deeltijd” en al die onzin. Nee het is echt verrekend naar uurloon. 

Een deel is verklaarbaar door de functie, opleidingsniveau en sector – maar… een deel is ook onverklaarbaar!

Denk aan dat voorbeeld laatst in de media waarbij een vrouw bij Wehkamp werkt en precies dezelfde functie uitvoerde, maar minder verdiende dan haar mannelijke collega die precies op hetzelfde niveau werkte. Wehkamp settelde in de zaak en deze vrouw kreeg uiteindelijk 113.000 schadevergoeding.

Ongelijke beloning is trouwens bij de wet verboden, als je dat nog niet wist. Grappig genoeg weet 44% van de werkgevers dit niet, aldus ook women inc. 

Nou en ik wil met mijn podcast jou als vrouw employeren. Ik geloof dat als vrouwen meer verdienen, hun positie durven te claimen, zichzelf sterker profileren – we zelf meer invloed kunnen uitoefenen en de loonkloof kunnen dichten.

Anderzijds is natuurlijk awareness waar Women inc aan werkt ook belangrijk, maar ik wil jou als vrouw tools geven zodat je zelf meer invloed kunt uitoefenen.

Want je kunt alleen invloed uitoefenen op waar je zelf controle op hebt, namelijk je salarisgesprek.

Dus ik ga hier niet met het vingertje wijzen naar je maar ik wil je graag mogelijkheden meegeven hoe jij gewoon SLIM kunt onderhandelen in je salarisgesprek.

Als ik even kijk naar mijn eigen ervaringen met salarissen – ik onderhandelde in loondienst ALTIJD over mijn salaris. Want ik wist: dit is mijn moment om mijn paaltjes te slaan.

Mijn broer gaf me het goede advies, toen ik solliciteerde om altijd te streven naar € 300 bovenop je laatst verdiende salaris, maar omdat het nu recessie is zou ik je nu motiveren om te gaan voor € 400 verhoging als je van baan wisselt.

Uiteindelijk houd je er netto maar € 200 aan over – dus zo hoog is dit helemaal niet.

Schroom dus niet om € 400 meer te vragen dan je vorige werkgever je betaalde.

Maar hoe pak je het nou aan als je in je huidige baan zit, en je eindeuaarsgesprek eraan komt? Ik ga je tips geven over hoe ik het heb aangepakt en wat ik zie dat werkt voor jou.

De eerste tip is: wees voorbereid

Als ik me voorbereidde voor mijn eindeuaarsgesprek dan zorgde ik er altijd voor dat ik wist hoe ik had performd. Welke resultaten ik voor elkaar had gebokst. En hoe zich dat verhield tot het jaar ervoor. Dus ik had bijvoorbeeld 100 deals meer gesloten dan het jaar ervoor. De conversie verhoogd van 45% naar 55%. 

Wees op de hoogte van je resultaten. Weet wat je hebt toegevoegd qua waarde in de organisatie. Soms zijn het niet of moeilijk meetbare resultaten als het om people management, training of coaching gaat – maakt helemaal niks uit. Schrijf het TOCH op!

Schrijf al je prestaties op. Heb je opleidingen gevolgd? Ben je nu SUPER expert in jouw vakgebied? SCHRIJF HET OP

De tweede tip is: Weet wat jij als salarisverhoging wilt krijgen

Wat wil jij meer gaan verdienen? Is het € 200, € 300, € 500, of zelfs € 700 omdat je nu in een leidinggevende functie terecht bent gekomen?

Je moet echt met een doel het gesprek ingaan. Zonder doel ga je teveel open het gesprek in en is de kans groot dat je bij het eerste voorstel al ja zegt.

De derde tip is: wees op de hoogte van de loonschalen in het bedrijf waar je werkt.

Hoe ver kun jij nog doorgroeien? Stel dat je een 9 krijgt in je beoordeling, of een excellent – wat betekent dat dan volgens het beleid van het bedrijf waar je in werkt?

Als je dat niet weet, vraag het dan op bij HR. Een goed bedrijf maakt dat inzichtelijk voor je. Mocht HR dat weigeren, is het een goed idee om te overwegen of je überhaupt wel wilt blijven werken voor je huidige werkgever.

Ik heb ooit een 10 gekregen en kreeg daarna maar € 175 verhoging. Daar ging ik dus echt niet mee akkoord. Je zegt als organisatie: “Lotje wat ben je fantastisch” en daarna maar € 175 verhoging? Nope dat ga je niet accepteren.

De vierde tip is: salarisgesprekken zijn onderhandelingen

Je hoeft niet direct te accepteren wat je werkgever je aanbiedt. Zie het als een dansje. Je werkgever zet een pasje, jij doet een pasje. 

Dit is trouwens net zoals met deals sluiten in het bedrijfsleven.

Tip 5: Weet wat ongeveer gebruikelijk is in jouw markt

Ik vroeg aan mensen om mij heen wat zij redelijk vonden qua jaarlijkse salarisverhogingen. Een extra tip: vraag dit vooral aan de succesvolle mensen in je omgeving, die net even wat meer verdienen dan jij. Niet de onzekere musjes – maar de zelfverzekerde managers. Dat motiveert jou weer om in je gesprek hoger te gaan zitten.

Soms googlede ik ook wat gebruikelijk was in mijn branche, maar besloot dan toch er meer bovenop te gooien – er is natuurlijk maar 1 Lotje Euser. En als jij net zo hard werkt als ik deed in loondienst, neem van mij aan: je verdient altijd meer.

Tip 6: Als je werkgever een voorstel doet, vraag dan door

Stel je werkgever zegt: we bieden je € 200 verhoging. Dan mag je gewoon vragen: op basis van welke factoren is dit voorstel gemaakt?

Vervolgens zeggen ze misschien: op basis van performance, team play, persoonlijke ontwikkeling en resultaten.

Dan mag je ook vragen: hoe zwaar wegen deze factoren elk? Stel dat jou werkgever heel veel waarde hecht aan resultaten, dan moet je dus je voorbereide munitie gebruiken om verder te onderhandelen

“Oke jullie zeggen dus dat de sales resultaten het zwaarst wegen? Nou ik heb dit jaar 20% meer deals gesloten dan vorig jaar – en vorig jaar kreeg ik deze verhoging. Zou daar dan niet 20% nu bovenop mogen?”

Tip 7: Kies de juiste reactie

Als je het niet eens bent met de verhoging, en ze vragen wat je er van vindt (een goede werkgever doet dat) dan mag je gewoon aangeven dat je “Meer had verwacht want…” Of niet heel enthousiast wordt van dit voorstel. Geef je gevoel aan.

Het is echt lastiger om nieuwe mensen aan te trekken, dan je eigen personeel wat al ingewerkt is en waar ze blij mee zijn aan te houden.

Wees niet bang dat je baas boos wordt of dat je te assertief bent. Dit is jouw feestje. 

Onderbouw je gevoel en gedachtes goed met je voorbereide munitie.

Tip 8: Doe een tegenvoorstel

Als je aangeeft dat je niet blij bent met het voorstel van je werkgever, doe dan een tegenvoorstel. En het liefst wat hoger. Dus stel zij bieden jou 200 euro aan, ga dan op 400 euro zitten als 300 jouw doel is.

Dan kun je altijd nog in het midden uitkomen. Dan zijn beide partijen tevreden. En dat is uiteindelijk je doel.

Nog een bonus tip: eens werd tegen mij gezegd dat ik niet moest denken ergens “entitled was” op te zijn, dat ik dus niet moest denken dat ik recht had op salarisverhoging.

Echt de raarste opmerking ooit. 

Toen heb ik gezegd: dat zie ik anders, omdat ik mezelf heb overtroffen dit jaar en dit ook terug te lezen is in jullie beoordeling. Nu is het aan jullie om die blijk van waardering te geven in jullie beloning.

En laat ze ook niet mompelen over secundaire arbeidsvoorwaarden – allemaal niet van toepassing. Jij verdient meer cash op je bankrekening. Je werkt hard, je bent dedicated. Je werkt soms zelfs over. Neemt die extra stap, en doet ook dingen die niet in je functiegebied liggen. Jij verdient meer geld. 

Tijd dus om in actie te komen.