fbpx

Afl. 51 – Hoe kun je met negatieve gedachtes omgaan?

Hoe kun je omgaan met negatieve gedachtes? En hoe zorg je ervoor dat je je weer beter voelt? Daarover praat ik in deze podcastaflevering.

Je luister naar de podcast van schop naar de top door Lotje Euser, aflevering nummer 51

Goedemorgen!

Welkom in een nieuwe aflevering, ik ben Lotje Euser ik ben business coach voor vrouwen die verliefd willen worden op sales en meer geld willen verdienen.

Nou moet ik zeggen: ik moet hier een kleine disclaimer bij plaatsen want ik coach ook mannen, maar mijn marketing is voornamelijk gericht op vrouwen. Dat is mijn niche.

Vandaag wil ik het hebben over negatieve gedachtes en hoe je hiermee om kunt gaan.

Als mens zijnde streven we allemaal naar een leven vol geluk, plezier en positieve gevoelens. Laten we eerlijk zijn: dit is ook een van de redenen dat de coachingindustrie zo enorm floreert. Niet alleen hierom trouwens maar we willen ons continu gelukkig voelen en zoeken manieren om dat geluk voor elkaar te krijgen.

Echter zit het leven zo in elkaar dat wanneer je denkt dat je het allemaal hebt uitgevogeld, er toch weer dingen kunnen gebeuren die je volledig onderuit halen.

Ook wanneer je een business leidt. Misschien heb je een fantastische maand achter de rug en denk je: “Ja nu gaat het lekker!! Nu heb ik het voor elkaar!” Je voelt je positief, je voelt je krachtig – het leven lacht je helemaal toe. En dan vervolgens kan er maar zo iets kleins gebeuren, zoals een belastingaanslag die tegenvalt – ik noem maar wat – waardoor je weer terugvalt in negatieve gedachtes.

Misschien als je in loondienst zit, en je hebt een baanswitch gedaan en de onboarding is helemaal geweldig, je voelt je on top of the world, je salaris is enorm gestegen en de volgende maand neemt de manager die jou heeft aangenomen, ontslag. Waardoor je positieve en zelfverzekerde gevoelens meteen omdraaien in twijfelende en onzekere gevoelens zoals: “Oh god, wat nu? Toch niet hier ook weer dezelfde shit?” 

Nu zijn er momenten dat we ons bewust niet positief willen voelen, bijvoorbeeld als er een sterfgeval is in je familie. Dat zijn geen momenten waarvan je denkt: oh nu wil ik me positief en gelukkig voelen. Nee, zo zitten we niet in elkaar. Het is dan oké om bedroefd en verdrietig te zijn. 

Dus er zijn zeker momenten waarop je bewust bedroefd wilt zijn, en je gewoon even niet zo positief wilt voelen.

En als we kijken naar het doel van coaching is het ook niet om je 100% van de tijd gelukkig te voelen, dat is gewoon onmogelijk. Er zullen altijd goede en slechte momenten zijn. 

Misschien herken je dit en voelt het leven voor jou ook als continue ups & downs. Dat is hoe het leven in elkaar zit. Het is echt 50-50. Goede en slechte momenten.

Maar het is iets anders als je blijft hangen in negatieve gedachtes en dit een soort van negatieve spiraal wordt. Er gebeurt iets rots, jij hebt negatieve gedachtes, je voelt je down, waardoor je nog meer negatieve gedachtes creëert en voor je het weet: weet je niet meer hoe je jezelf hieruit kan trekken. Dan kan het negatieve denken een grote eigenschap worden. Een soort van gewoonte. 

Dus het is belangrijk om na te denken en je bewust te worden van: wat doe ik in het leven als ik tegenslagen te verduren krijg? Als iets kuts gebeurt. Als mij iets wordt aangedaan waar ik me ongelukkig door voel.

Je gedachtes creëren sensaties in je lichaam en die sensaties noemen we emoties of gevoelens. Ik houd van het woord gevoelens omdat we in de basis van 5 emoties kennen: blij, bedroefd, boos, bang en beschaamd.

En ik vind vaak dat we gevoelens ervaren die we niet direct onder een van deze basis emoties kunnen scharen. Dus daarom praat ik vaak over gevoelens.

De vraag is dus als je negatieve gedachtes hebt, en je voelt je down: wil je je momenteel zo voelen? 

Zoals ik al eerder zei: soms dus wel. Wanneer er een ongeluk is gebeurd, of iets anders heftigs in je leven, kun je ervoor kiezen om je bewust down te voelen.

Wanneer je fiets wordt gestolen, wanneer je favoriete collega weggaat, wanneer je pannenkoekenbeslag mislukt omdat je er een rot ei in hebt gegooid als laatste – haha dit is is me een keer overkomen!! En ik had al zo’n grote schaal met beslag bijna klaar!!!

Op zulke momenten wil je je gewoon even boos of bedroefd voelen.

Maar ik zie dat er veel momenten zijn, waarin we wensen dat we ons beter zouden voelen maar we niet weten hoe we dat voor elkaar krijgen.

Ik zie dit ook bij klanten. Omzet valt tegen gedurende een bepaalde maand en BOEM ze spiralen terug naar de “Dit werkt helemaal niet.” Of “Ik kan dit niet, zie je wel.”  Of “Niemand ziet me staan.” Gedachtes.

Vanuit gewoonte.

De vraag is als je dit herkent en je snel in negatieve gedachtes en gevoelens vervalt: wil je je zo voelen? En dienen deze gedachtes en gevoelens jou op dit moment?

Als je merkt dat je doordat je negatief denkt, vervalt in slechte gewoontes en acties: zoals een hele bak B&J’s opeten ’s avonds, terwijl je net zo goed bezig was met je low carb dieet. Of een hele fles wijn leegdrinken, waardoor je de volgende dag een kater hebt. Dan kunnen we het er denk ik wel over eens zijn dat de negatieve gedachtes en gevoelens je niet dienen, omdat de resultaten ervan niet bijdragen aan jij die het beste leven leidt, die hij kan leiden.

Een andere reden waarom de coachingindustrie momenteel zo floreert is omdat wij als mensen eigenlijk niet hebben geleerd op school en vaak vanuit thuis, hoe we met negatieve gedachtes en gevoelens moeten omgaan. 

We worden getroost, of mensen zeggen direct “Stil maar, huil maar niet.” Of “Wil je een snoepje?” Om het huilen te stoppen. Dit is letterlijk kinderen zoet houden, ook als ze bijvoorbeeld boos zijn of niet doen wat wij willen als volwassenen.

Terwijl huilen helemaal niet erg is. Ik voel me juist vaak een stuk beter als ik heb gehuild. En het is ook helemaal niet erg om je boosheid te uiten. 

Maar als mensen in de omgeving van anderen, voelen we ons vaak niet op ons gemak als mensen hun negatieve emoties uiten en daarom proberen we het te stoppen. We voelen ons zo oncomfortabel, niet alleen met onze eigen negatieve emoties, maar ook met die van anderen dat we niet weten hoe we hiermee om moeten gaan.

Dus gaan we het vermijden, reageren we boos terug, proberen we te troosten – maar daarmee zeg je eigenlijk: jouw negatieve emoties, of wat het dan ook is wat je nu voelt, mag er niet zijn.

Dat zou ik je niet aanbevelen. 

Negatieve emoties zijn helemaal niet slecht. Als je tenminste weet hoe je ermee om moet gaan. En veel mensen hebben geen idee hoe omdat het ze nooit is geleerd. Dus ze verlengen de negativiteit door erin te blijven hangen, of het weg te stoppen.

Dit wordt ook wel vaak vergeleken met een bal die je onder water probeert te drukken: uiteindelijk komt hij altijd weer boven water.

En zo zit het ook met je emoties, wat je wegdrukt komt altijd weer terug omhoog. Soms niet direct, soms pas na een week, een maand, of in sommige gevallen pas na jaren… Denk aan mensen die bepaalde trauma’s hebben opgelopen, en die jarenlang hebben weggedrukt. Nou heeft iedereen kleine traktaatjes in zijn leven opgelopen. Of het nou dat ene ongeluk was waardoor je altijd nog angstig bent op kruispunten, of die keer dat je relatie vreemd ging met iemand anders waardoor je verlatingsangst hebt… het zijn allemaal kleine trauma’s die je met je meeneemt in je leven.

En het is op die momenten dat die emoties weer terug omhoog komen dat we er juist nog meer last van krijgen. Dus bijvoorbeeld zodra je in een nieuwe relatie stapt, of zodra iemand gedrag vertoont waarin je je gemene oma van vroeger herkent, wat dan ook! Het kan echt van alles zijn.

Ik lees momenteel een boek over schaduwwerk en dat ligt hier heel dicht tegenaan. 

Je schaduw bevat aspecten van jezelf die je letterlijk liever niet in het daglicht wil laten zien. Dus je drukt bepaalde kanten van jezelf ook weg, zoals ik ben vroeger een bitch genoemd. Dat is een aspect van mezelf geworden die ik heb weggedrukt, daardoor ging ik people leasen, werkte ik te lang door, gaf ik mijn grenzen niet aan. Pas op het moment dat ik die kant van mezelf kon accepteren: ja ik ben af en toe een bitch en dat is juist goed! Want het is een onderdeel van mezelf en ik wil mezelf volledig accepteren. De good, the bad and the ugly.

Nou dit topic is zo groot dat ik hier binnenkort nog wel een nieuwe aflevering over kan maken. Dat ga ik ook doen, maar ik heb eerst nog meer oefening hiermee nodig.

Maar even terug naar die negatieve gedachtes en gevoelens. Hoe kun je hier nou mee omgaan? Ik zal je uitleggen hoe ik hier mijn eigen klanten op coach.

Als allereerst wil ik altijd weten van mijn klanten: wil je je nu zo voelen? Als dat ja is, dan mogen ze van mij echt nog even lekker zich omwentelen in zelfmedelijden of verdriet, voor ze besluiten dat ze er klaar mee zijn.

Daarna is mijn vraag: dienen deze negatieve gedachtes en gevoelens jou op dit moment?

Vaak is dat nee. 

Al mijn klanten willen groeien, meer geld verdienen, meer tijd voor hun gezin hebben, met meer zelfvertrouwen door het leven gaan en noem maar op. 

Dat zijn allemaal positieve resultaten. Positieve resultaten bereik je nooit met negatief denken.

Dus wat we dan doen is dat we proberen de negatieve gedachten om te keren. Dit is in het begin voor klanten niet altijd makkelijk. Want ze zitten vaak diep in die negatieve overtuigingen.

Dus in plaats van dat je denkt: gaver wat heb ik een vervelende of slechte maand gehad desondanks dat ik zo hard heb gewerkt. Zie je wel, ik kan dit niet!

Kun je dit omkeren in: afgelopen maand heb ik heel veel uitgeprobeerd, ik weet nu wat niet werkt en waar ik geen tijd aan hoef te besteden en dit helpt mij weer verder om komende maand andere acties uit te zetten en opnieuw uit te proberen. Afgelopen maand betekent niet dat het niet mogelijk is, überhaupt. 

Of bijvoorbeeld wanneer ze hun prijzen hebben verhoogd en ineens merken dat minderen klanten kopen, waardoor ze denken: dit was een vergissing, wat moet ik nu doen?!

Dat we het omdraaien in: ik geef klanten de tijd om te wennen aan mijn nieuwe prijzen en ik blijf gewoon doorgaan met waarde creëren.

Of in plaats van dat ze zeggen; ik heb pas 2000 omgezet. Dat de omgekeerde gedachte is: ik heb al 2000 omgezet en dat laat zien dat ik op de goede weg ben!

Soms is het omkeren te drastisch, dan gaan we op zoek naar een gedachte die niet direct positief is, maar die neutraal is. 

Dus stel dat je denkt over je eigen lichaam: gatver, ik haat mijn eigen lichaam. En je kunt het niet omdraaien in: ik hou van mijn eigen lichaam. Kun je overgaan naar een neutrale gedachte: ik heb een lichaam, dat mij helpt om elke dag weer opnieuw te leven.

Neutrale gedachtes zijn enorm waardevol. Ook als je bijvoorbeeld je collega echt haat. Je irriteert je aan hoe hij/zij praat, hoe hij zijn werk doet en noem maar op. Dan kan een neutrale gedachte zijn: ik heb een collega, die zijn/haar werk op een andere manier doet. Punt.

Wat ook kan helpen om met negatieve gedachtes om te gaan is te kijken naar: hoe ga ik met deze gebeurtenis om? Helpt mij dit op dit moment vooruit? wat kan ik van deze situatie leren? Wat wil deze negatieve ervaring of gebeurtenis mij vertellen? Hoe wil ik hier de volgende keer mee omgaan?

Dan maak je echt optimaal gebruik van je prefrontale cortex, het gedeelte voorin het brein wat ervoor zorgt dat wij ons onderscheiden van dieren. Doordat we ver vooruit kunnen denken, plannen, observeren, visualiseren en analyseren.

Zodra je gebruik maakt van dit gebied in je hersenen word je eigenlijk echt super human. Dan gebruik je niet meer je primaire brein om direct gevolg te geven aan je impulsen zoals: Netflix Bingen, of een hele reep chocola opeten om jezelf op korte termijn beter te laten voelen, maar dan gebruik je echt de mogelijkheden van je brein om te observeren zodat je niet meer vanuit emotie naar de situatie of jezelf kijkt, maar meer vanuit een nieuwsgierigheid.

Goh, ik voel me nu kut. Of ik voel me getriggerd: hoe zou dit komen? Wat heeft hiertoe geleid? Waar maak ik me nou echt zo boos om? Waarom voel ik me nou zo verdrietig?

En daar ook even ruimte voor te geven aan jezelf. Journallen helpt hier enorm bij. Als ik boos ben, of ik voel me getrieerd en ik schrijf het op, kan ik de situatie veel beter objectief benaderen. Alsof het even los van mij staat.

Daarnaast werkt journalling ook heel goed om je emoties te uiten en te verwerken. Het is zo krachtig om gewoon op te schrijven wat je denkt en wat je voelt. En daar ruimte aan te geven. Het juist niet weg te drukken maar juist meer aandacht aan te geven:

Je kunt dan bijvoorbeeld het volgende opschrijven: Goh wat ik voel me boos, ik ben laaiend! Dit gebeurde er namelijk vandaag …Ik heb het gevoel alsof ik mijn hele nieuwe servies zo kapot kan gooien!! Wat zou dat heerlijk voelen zeg. Ik voel me echt razend en onrustig.

En vervolgens jezelf af te vragen nadat je al die gevoelens heb erkend met: Waarom reageerde ik nou vandaag zo heftig? Waarom ben ik zo enorm getrieerd? Wat zorgde er nou voor dat ik uit mijn slof schoot? Waarom ben ik nou zo enorm teleurgesteld? 

Het geeft je zoveel inzichten in wat je triggerde en waarom je emoties jou overnamen.

Dit helpt ook echt om even uit je negatieve spiraal te komen. En afstand te nemen van jezelf en die heftige emoties.

Vaak als ik afstand neem van mijn eigen negatieve denken, ik heb mijn gevoelens erkend en allemaal opgenoemd, waarna het lichter voelt. moet ik na een tijdje ook wel eens lachen om mezelf. Dan denk ik: ja waar maak je je nou echt zo druk om? Is dit het echt waard om zoveel energie aan te geven?

Dan komen we er vaak achter, dat als we goed kijken naar een gebeurtenis die heeft geleid tot bepaalde gedachtes of gevoelens die we hebben, dat het niet die situatie zelf is. Maar iets wat al langere tijd een beetje sluimert in ons onderbewustzijn.

Dan kom je erachter dat je helemaal niet boos bent op je relatie die weer is vergeten om iets te kopen bij de supermarkt waardoor je uit je slof schoot, even een heel basaal voorbeeld, maar dat je al een week slecht hebt geslapen en dat je daarom gewoon een kort lontje hebt.

Of dat je je werk gewoon al een lange tijd niet leuk vindt, die ene trip die niet doorging je enige lichtpunt was en dat je daarom moest huilen toen het ineens niet doorging.

En daarvoor moet je heel eerlijk naar jezelf durven zijn, zonder jezelf te veroordelen voor wat je denkt of voelt.

Het mag er allemaal zijn. Je mag laaiend zijn, je mag teleurgesteld zijn, je mag verdrietig zijn.

Maar het is aan jou de keuze wanneer je besluit dat je klaar bent met de negatieve gedachtes en gevoelens en je weer wilt terugkeren naar die andere kant van jezelf. 

Daar hoort ook een stukje vergeving bij. Jezelf vergeven omdat je zo heftig reageerde. Of de ander vergeven (al dan niet in zijn/haar gezicht) voor iets wat hij heeft gedaan. Gewoon iemand in je hoofd vergeven en dat visualiseren dat je dat zegt tegen diegene werkt even krachtig. Je brein kan namelijk niet het verschil voelen tussen dat wat je je inbeeldt en dat wat écht gebeurt. 

Dat is ook nog wel een nieuwe aflevering an zich waard. De kracht van visualisatie.

Nou hier wilde ik het even bij laten voor deze keer. Ik heb alweer zoveel verteld en hopelijk helpt het jou ook om je negatieve gedachtes je minder te laten beïnvloeden.

Wil je hier nou hulp bij? Of wil je delen hoe deze aflevering met je resoneerde? Dan weet je me te vinden via lotjeeuser.com of via instagram of Facebook op Lotjeeuser. 

Ik wens je een hele fijne week toe en tot snel!