fbpx

Wat te doen bij burn-out

Het feit dat je deze blog leest, geeft al aan dat je misschien vermoedt dat je zelf burn-out klachten ervaart of zelfs een burn-out hebt. Wat moet je doen als je een burn-out hebt en hoe kan het toch dat dit steeds vaker voorkomt?

Maak je je momenteel zorgen of je richting een burn-out gaat of deze misschien al hebt? Dan is het al een goede stap dat je deze blog leest.
1 op de 6 werknemers ervaart burn-out symptomen. “Vooral onder vrouwelijke managers en young professionals neemt het aantal medewerkers dat burn out klachten ervaart toe.” – volgens de burn-out poli.

Het vreemde is dat burn-out vooral voorkomt bij mensen waarvan je het niet verwacht, mensen die altijd geweldig presteren, een hart voor de zaak hebben en echt uitblinken op meerdere vlakken.

Hoe herken je een burn-out?

Een burn-out heeft vaak een lange aanloop, waardoor je hem niet ziet aankomen. Dit maakt hem ook zo lastig te voorspellen. Ineens is hij er en merk je dat je al ver over je eigen grens bent heengegaan en eigenlijk niet meer in staat bent om functioneren zoals je altijd deed.

Veelvoorkomende klachten bij burn-out zijn:

  • slecht slapen
  • continu moe / weinig energie
  • concentratie- en geheugenproblemen
  • emotioneel niet in balans zijn (bijv. kort lontje of huilbuien)
  • paniek- of angstgevoelens
  • depressieve gevoelens en gedachtes
  • fysieke klachten zoals hoofd-, rug-, nek- of schouderpijn
  • hartritme stoornissen en/of kortademigheid/benauwdheid

De een ervaart andere klachten bij een burn-out dan de ander. Dus het kan zijn dat je momenteel slechts een aantal van deze symptomen herkent bij jezelf. Dit betekent echter niet dat je ze moet negeren, juist erkenning geven aan wat je momenteel ervaart is de eerste belangrijke stap.

Wat is de oorzaak van een burn-out?

Een burn-out kan veel verschillende oorzaken hebben maar komt vooral voor bij mensen die uitblinken, die heel hard werken en geweldige resultaten bereiken. Mensen waarvan je het juist niet verwacht. 

De oorzaken kunnen werk gerelateerd zijn wanneer je werk een grote tol eist van je, of privé gerelateerd wanneer je thuissituatie niet optimaal is gedurende een scheiding of wanneer je mantelzorg moet uitoefenen voor een ziek familielid.

Dit zijn allemaal situaties waarbij je gedurende een (vaak) langere periode aan grote hoeveelheden stress, spanning en druk wordt blootgesteld. 

Je lichaam kan stress goed aan, vroeger hadden we dit juist nodig om te overleven. Wanneer je stress ervaart, reageert je lichaam erop als in de fight/flight modus. Het stresshormoon cortisol komt vrij en je hart gaat je bloed harder rondpompen, zodat je spieren meer energie krijgen zodat je kunt vechten/vluchten.
Echter, als dit gedurende een lange periode voorkomt, zit je lichaam telkens in die stress-modus en kan dit schadelijke effecten hebben. Uiteindelijk kan die langdurige stress ook gedeeltes in je hersenen beschadigen waardoor je dus concentratie- en geheugenproblemen kunt ervaren.

Het vervelende is dus dat je een oplopende mailbox, constante stroom van telefoontjes kunt gaan ervaren als oorzaken van paniek waardoor je continu stress ervaart en geen ontspanning meer voelt. Terwijl als we eerlijk zijn; mailtjes zijn geen levensbedreigende situatie, maar  toch kan ons lichaam er gedurende een lange periode van stress zo heftig op reageren. Bizar maar absoluut niet gezond.

Wat moet je doen als je een burn-out hebt?

Het belangrijkste is allereerst om toe te geven dat het niet goed met je gaat. Accepteer dat je nu op een punt bent gekomen dat je niet meer verder kunt gaan zoals je deed. Daarnaast is het ook belangrijk om hierover te praten met je omgeving, vrienden en familie of huisarts. De huisarts kan je helpen om psychische hulp te krijgen, of om beter te slapen en rust te krijgen.

Als je burn-out klachten werkgerelateerd zijn is het belangrijk dat je je ziekmeldt en onmiddellijk rust neemt. Je lichaam heeft gesproken en nu is het tijd om te luisteren.

Je stressgevoelens moeten zo snel mogelijk naar beneden, dus alles wat een stressreactie veroorzaakt moet je direct elimineren uit je leven. Telefoon uitzetten, afspraken cancellen – je hebt rust nodig! 

Intense moeheid

Je zult ook merken dat als je echt toegeeft aan je lichaam, je ineens intense moeheid voelt. Dat is moeheid die je eerder hebt genegeerd omdat je maar door bleef gaan en rust miste die je nu moet gaan inhalen.

Vervolgens is het belangrijk dat je héél lief bent voor jezelf en je lichaam. Doe alleen maar dingen doet die jou blij maken. Zoek ontspanning in bijvoorbeeld wandelen, dutjes, lezen en alle andere dingen waarbij je relaxed voelt.
In het begin heb je geen idee wat jou ontspanning brengt want je zit al zo lang in stress-modus dat je dit opnieuw moet leren. En dit is oké, gun jezelf de tijd om écht uit te rusten en leg absoluut geen druk op jezelf. 

Herstel na burn-out

Herstel van burn-out verloopt voor iedereen anders, het kan maanden duren, maar ook zeker een paar jaar. Des te eerder je op de rem trapt, des te beter.

Herstellen van burn-out hoef je niet in je eentje te doen. De huisarts kan je helpen maar ook kan een coach je helpen om uit je burn-out te komen en je te helpen om weer vertrouwen in jezelf te krijgen.

Ervaar jij momenteel burn-out klachten? Ten eerste: dat vind ik écht erg rot voor je – I’ve been there, done that. Ten tweede: het is belangrijk dat je op tijd actie onderneemt en eventueel hulp zoekt. Zoek je begeleiding om weer back on track te komen?

Boek een gratis call om te kijken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van coaching.