fbpx

Hoe laat je de controle los?

Herken je dat je soms alles wilt doen omdat je alles kan? En daardoor ook teveel verantwoordelijk neemt  waardoor je geen rust meer hebt? Dan wordt het tijd om controle los te laten. In deze blog bespreek ik hoe je dit kunt doen en hoe je hierdoor meer kunt bereiken.

Veel multi-talenten hebben hier last van, over-achieving. Ze zijn vaak grote vraagbaak en doen veel meer dan wat ze eigenlijk zouden moeten doen. Met als gevolg dat ze te krampachtig aan allerlei dingen blijven vasthouden. Controle freaks kun je het ook noemen. Daardoor voelen ze zich niet meer vrij of geïnspireerd.

Miss. can – do – it -all 

Gaan zaken je van nature gemakkelijk af? Naast je eigen werk een blog schrijven, rapport reviewen van een collega, campagne plannnen, webinar organiseren, even dat klantproject overnemen? Dan is je valkuil al snel dat je overal controle op wilt houden, omdat je ook veel aanpakt.

Onze maatschappij is dol op mensen die hard werken en verantwoordelijkheid voor een hoop zaken willen nemen. Daardoor ontvang je al snel veel waardering van anderen, omdat je zoveel kennis en waarde toevoegt. Je bent iemand waar mensen op kunnen vertrouwen. Zij weten ook dat als zij iets aan jou toevertrouwen, jij het zeker goed af zult handelen.

Als je door al die extra taken veel energie krijgt, dan is dat top! Maar…. soms kan het ook overwhelming worden, dan heb je ineens teveel dingen op je bord waardoor je een soort van eigen gouden kooi hebt gecreëerd door je eigen talenten. En dat kan tegen jezelf gaan werken waardoor je bijvoorbeeld overspannen raakt, of merkt dat je geen inspiratie meer hebt. Tijd om de controle los te laten!

Hoe laat je controle los? 

Controle loslaten betekent dat je niet alles meer gaat doen omdat je het allemaal kunt, we weten namelijk al dat je alles kunt! Don’t need to prove it! Laat anderen het maar eens oplossen. Laat die hand om alles op te pakken maar eens gewoon naar beneden!

Bewust kiezen

Jij moet jouw taken kiezen en dit heel bewust doen. Waar wil jíj jouw waardevolle talenten en tijd aan besteden? Als je dit doet, en echt controle over alles en nog wat loslaat, dan ga je creëren vanuit een gevoel van inspiratie en ruimte. En dan ontstaan er geweldige dingen!

Als je bewust kiest wat je gaat doen, dan komen je talenten veel meer tot uiting. Dan kun je gericht je energie inzetten op dingen die je bovenal leuk vindt en die ook ontspannen voelen. En dan ga je ook nog eens veel betere resultaten genereren.

Ontspannen je werk doen. Say what?!

Wil je hier een keer over praten? Of zien hoe coaching jou kan helpen om controle los te laten?

Plan dan een 1-op-1 call met mij in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.