fbpx

Waarom we meer vrouwen aan de top nodig hebben

Waarom hebben we eigenlijk meer vrouwen aan de top nodig? Het is belangrijk dat steeds meer vrouwen zich naar topfuncties bewegen en dan niet alleen voor de balans en diversiteit in organisaties maar ook om andere redenen. In deze blog leg ik je uit waarom we meer topvrouwen nodig hebben.

 

 1. Elke vrouw heeft een vrouwelijk rolmodel nodig

  Zien is geloven. Hoe weet je dat iets mogelijk is om te bereiken als vrouw zijnde? Soms wordt doorbreken in bepaalde branches niet als vanzelfsprekend gezien voor vrouwen. Zeker als bepaalde branches echt als mannenwerelden worden omschreven. Dan associeer je jezelf als vrouw niet snel met een functie in die branch. Maar op het moment dat je het andere vrouwen ook ziet doen, weet je dat het wél mogelijk is en dat het voor jou ook mogelijk kan zijn. 

  Zeker in branches als IT of Tech ligt nog zoveel onbenut potentieel voor vrouwen om door te breken.

 2. Mannen nemen sneller mannen aan

  Ooit gehoord van het Old Boys Network? Het is naar mijn inziens dé belemmering voor vrouwen om in hogere posities te komen. Dit heb ik helaas zelf ook meegemaakt in  organisaties waar mannen elkaar nog kenden vanuit eerdere jobs, en elkaar daardoor sneller de management functies gunden. Mannen kiezen op wie ze lijken, blijkt uit een publicatie van het SER. 

  Maar… Ik moet aan dit punt iets toevoegen. Niet alleen mannen zijn eerder geneigd om mannen aan te nemen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen deze neiging ook hebben. Je vraagt je nu vast af: Hoe dan?! Dit resultaat wordt vaak toegeschreven aan de effecten van negatieve seksegebonden stereotypen. Zo zien we een arts nog vaak als een man, net zoals een advocaat of een aannemer. Hier moeten we zeker van af. En dat gebeurt sneller naarmate vrouwen in meer diverse gebieden aan de top komen.

  Maar dat mannen sneller worden aangenomen voor bepaalde functies komt ook doordat mannen in sollicitatiegesprekken sneller geneigd zijn over hun prestaties op te scheppen. Dit terwijl vrouwen sneller hun eigen prestaties verkleinen en zichzelf daardoor minder in de spotlights zetten.

 3. Vrouwen moeten stoppen met elkaar te degraderen

  Ken je het Queen Bee effect? Dit is een effect door het heersende gevoel onder vrouwen dat er maar plek is voor één vrouw om een hogere functie te bekleden. Daardoor gaan we elkaar beconcurreren door elkaar te saboteren. We zeggen dan bijvoorbeeld dingen zoals “Ik werk liever met mannen samen dan met vrouwen.”

  Au! Dit is de grootste doodsteek die we elkaar als vrouwen kunnen geven. We bevestigen hiermee alleen maar de negatieve stereotyperingen en het levert ons helemaal niets op.

  Onderzoek wijst uit: ‘Vrouwen vinden juist vrouwen die ook hogerop zijn gekomen, of die net zo ambitieus zijn als zijzelf, prijzenswaardig.’ Dus het kan ook anders!

  En dit is wat we meer nodig hebben! Hier gaat mijn hart sneller door kloppen. Het is dus hoog tijd om te stoppen met elkaar te ondermijnen en elkaar als vrouwen te helpen om naar de top te komen. Want er is nog genoeg plek te veroveren aan die top!

  Wil jij hulp om door te breken in jouw carrière? Wil jij af van de zelftwijfel waarmee je jezelf tegenhoudt en vertraagt? Lees hier meer over de coachingmogelijkheden van Schop naar de Top.