fbpx

Stoppen met people pleasing gedrag

Doe jij vaak dingen waar je eigenlijk niet achter staat? Zeg jij vaak ja, terwijl je eigenlijk liever nee had gezegd? Als je dit beiden met jep & yes hebt beantwoord dan is deze blog echt voor jou want ik ga het hebben over people pleasing. Hoe kun je stoppen met people pleasing? En meer je eigen grenzen aangeven?

Als eerste wil ik dat je weet dat een hele hoop mensen moeite hebben om people pleasing los te laten. We zijn vaak bang om door mensen afgestoten te worden. Ik heb zelfs een hele podcast gewijd aan de angst voor afwijzing. We vrezen dat mensen ons niet aardig zullen vinden als we voor onszelf kiezen en daarom zeggen we te vaak ja. 

Ook ik heb mezelf er vaak genoeg schuldig aan gemaakt. Dat ik toch nog op werk ja zei tegen een nieuwe opdracht, ook al zat mijn agenda ramvol. Dat ik toch drankjes ging drinken in de stad met die ene gozer, waar ik eigenlijk helemaal geen zin in had. Nou ik heb genoeg voorbeelden te delen.

Maar ik kwam erachter dat deze keuzes mij helemaal niet gelukkig maakten. En dat herken jij misschien ook wel, terwijl jij deze blog leest. Dingen doen waar je eigenlijk geen zin in hebt, maken je niet gelukkiger. Eigenlijk zorgen ze ervoor dat je verder van je ware ik af komt te staan. 

Tijd om dit gedrag dus een halt toe te roepen. Hoe doe je dit?

 1. Ga na: hoe merk ik dat ik keuzes maak om iemand te pleasen?
  Wat voel jij in jouw lichaam als je ja zegt tegen zaak waar je liever nee tegen zou zeggen? Voel je druk op je borst? Zijn je schouders samengeknepen? Ga je enorm zuchten? Frons je je gezicht meer? Voel je je onrustig? Ga eens na hoe dit precies in je lichaam voelt.
 2. Wat zorgt ervoor dat je een people pleaser bent?
  Ben je bang voor afwijzing? Dat mensen je niet aardig vinden? Dat je je vrienden kwijtraakt? Dat mensen niet meer van je houden? Dat je je baan verliest? Dat je geen promotie krijgt? Dat je geld misloopt? Ga eens na wat de redenen zijn die je innerlijke people pleaser vrijbaan geven.
 3. Hoe zou je liever reageren?
  Denk eens na over momenten in je leven wanneer je aan het people pleasen was, en denk eens aan hoe je liever zou hebben gereageerd. Wat had je gezegd als je radicaal eerlijk was geweest?
 4. Hoe voelt het als je eerlijker zou antwoorden en niet people zou pleasen?
  Zou je dan opluchting voelen? Zou je je dan vrijer voelen? Zou je je moedig voelen? Blij zijn? Ga eens na welke emoties je dan zou ervaren en hoe dat voelt in je lichaam.
 5. Voor wie maak jij keuzes?
  Maak je keuzes voor je eigen leven of dat van anderen? Dit is het moment om te bepalen wat jij in de toekomst gaat doen. Jij bent de enige die jouw gedrag kan veranderen.  Jij bent de enige die de power heeft om je people pleasing gedrag te stoppen. Voelt nogal als een verantwoordelijkheid hè? Dat is het ook. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Je hebt er maar één. Je mag nu de keuze maken dat je je leven voor jezelf gaat leven en niet voor anderen. Dat is hun verantwoordelijk. En jouw leven, jouw keuzes dat is de jouwe.

Weet dat, wat je ook doet, je het nooit 100% goed voor iedereen kan doen. Er zullen altijd mensen zijn die het niet eens zijn met jouw keuzes. Hoe goed je deze mensen ook probeert te pleasen. Er zullen altijd mensen zijn die iets anders vinden. Daarom wil ik je aansporen om niet je leven te leven volgens je innerlijke people pleaser. Want het is niet haalbaar. Je streeft iets na wat niet mogelijk is. Dus vraag jezelf dan af: “Kan ik dan niet beter gewoon mijn leven op mijn voorwaardes leven omdat dat in ieder geval beter voelt?” Zodat je dichter bij jezelf blijft en doet wat jou blij maakt. Je hebt maar één leven, jij kiest voor wie je dit leeft.