fbpx

Podcast afl. 26 – Compound effect voor ondernemers

Wat is het compound effect en hoe zet je dit in voor jou als ondernemer om te groeien? In deze podcast leg ik je uit wat het compound effect is en hoe het je helpt groeien naar grote resultaten.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Je luistert naar de podcast van Schop naar de Top door Lotje Euser aflevering nummer 26

Wauw aflevering 26 alweer, dat betekent dat ik alweer 26 weken aan podcasts heb gemaakt. Geweldig! Ik merk dat ik er zoveel plezier aan beleef om op een andere manier dan via social media of blogs jullie mee te nemen in wat ik leer als business coach en de ervaringen die ik kan delen. Ik maak ook zoveel mee en elke dag leer ik weer nieuwe dingen en het voelt zo fijn om dit direct met jullie te kunnen delen. 

Het is bijna het eind van het jaar. Gek he? Dit jaar voelt heel raar! Ik ben op vakantie geweest, het leven voelde éven weer als vanouds, en voor we het wisten zaten we weer in lockdown. 

Het was voor mij een gek jaar met ontzettend veel levenslessen, oh my! Het leek me leuk als laatste podcast van dit jaar om te vertellen over een van de grootste lessen die ik heb geleerd.

Het compound effect is namelijk een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd dit jaar. En het is onmisbaar voor jou als ondernemer om te vertrouwen op het compound effect.

Zeker als je nu luistert en je weet van jezelf dat geduld niet een van je sterkste punten is, dan is deze episode echt iets voor jou.

Ik kwam de term compound effect tegen dit jaar toen ik het boek las over de FIRE methode, wat staat voor financially independent retire Early. Het is een beweging uit Amerika en het gaat erover hoe je op zo’n dusdanige manier met je financiën kunt omgaan dat je bijvoorbeeld op je 40e al met pensioen kunt.

Ik weet niet of het iets is van mijn generatie, maar ik ben niet van plan om tot mijn 70e door te bikkelen om daarna pas met pensioen te kunnen gaan. Je leest ook zo vaak dat mensen van de ene op de andere dag met pensioen gaan en dan op hun eerste dag meteen een hartaanval krijgen omdat hun lichaam gewoon niet gewend is aan stoppen met werken. Leuk begin van je pensioen.

Ik weet niet hoe jij hierin staat. Ik heb niets tegen werken, ik vind mijn werk namelijk fantastisch en ik hoop dat ik als ik later over de 60 ben mijn werk zó leuk vind dat ik het niet doe omdat het móet maar omdat ik het wíl. Dat is eigenlijk wat ik wil duidelijk maken. Ik wil werken omdat ik het wil, en niet omdat het moet. En ik wil mijn financiën in eigen hand hebben. Mijn financiën bepalen niet of ik moet werken, maar ik wil bepalen of ik wil werken en tot wanneer.

Nou eerder dit jaar kwam ik een artikel tegen op Blendle over de FIRE beweging en toen was ik zo geïntrigeerd dat ik besloot het boek aan te schaffen van Scott Riekens. Hij vertelt in “De weg naar financiële vrijheid” hoe hij en zijn vrouw hun leven drastisch hebben omgegooid om vroeger met pensioen te kunnen gaan. Het principe van FIRE is super simple. Het is gebaseerd op dat je én minder uitgeeft, en het verschil wat je overhoudt belegt. 

Het is een heel persoonlijk geschreven boek en leidt je helemaal door het leven van Scott en zijn vrouw vanaf het moment dat ze per maand duizenden dollars verdienden en ook weer uitgaven aan nutteloze dingen zoals surfboards die ze maar 1 keer gebruikten. In het begin hadden ze echt allebei hun inkomens nodig om hun lifestyle te bekostigen, en eigenlijk sloeg het nergens op waar ze hun geld aan uitgaven toen ze echt heel kritisch gingen kijken naar hun financiën. Ze berekenden dat ze op deze manier pas op heel late leeftijd met pensioen konden gaan en bedachten dat ze dit anders wilden aanpakken. Ze wilden financieel onafhankelijk worden. Terwijl je dit boek leest, word je meegenomen in het gevoel van vrijheid wanneer je weet dat je niet tot in den treuren hoeft door te werken vanwege je financiële situatie. Dit moet je zeker lezen als jij ook meer wil sparen en niet je pensioen wilt afwachten om financieel vrij te zijn. Het leest als een trein en je leert écht om kritisch naar je eigen situatie te kijken. 

Een van de onderwerpen die in dit boek benoemd wordt is compound interest. Misschien ken je het. Het is een wiskundige berekening, heeft niet persé met beleggen te maken maar wordt wel vaak in die context gebruikt. 

En in het boek stond een tabelletje zien van wat er gebeurt als je geld belegt, maandelijks en het verschil tussen als je de winst opneemt elk jaar, of wat er gebeurt als je je rendement, dus je winst, ook weer belegt in je beleggingen. Het verschil na 10 jaar is aanzienlijk tussen je rendement wel of niet beleggen is aanzienlijk. Dit is exponentiële groei. 

Kortgezegd noemen ze dit het rente op rente effect.

Maar het compound effect treedt niet direct op. Het is het resultaat van iets gestaag opbouwen, herhalen, jezelf op geduld trainen en afwachten – en niet te snel opgeven. 

Je vermogen opbouwen door te beleggen gebeurt ook niet in één nacht. Je hebt echt geduld nodig en je moet blijven doorzetten. Het duurt jaren. Maar de aanhouder wint.

En dit is waarom een hoop ondernemers falen, ze willen graag direct resultaat en wanneer het tegenvalt gooien ze de handdoek snel in de ring. 

Als ondernemer heb ik gemerkt dat snel, nu en meteen niet werkt. Het werkt zelfs tegengesteld.  

Nouja niet alleen als ondernemer, in loondienst wilde ik ook graag SNEL resultaat. Ik wilde graag instant satisfaction en soms nog steeds betrap ik mezelf er nu ook nog op.

Je voert bijvoorbeeld gesprekken met klanten en je wilt graag dat klanten direct ja zeggen. Maar het werkt tegengesteld als je daardoor te hard gaat drammen, gaat pushen. Je klant voelt als dat geen ander en zet zijn hakken in het zand. Daarom is het zo belangrijk dat je jezelf traint op geduld en snapt dat elke stap, hoe klein ook, weer bouwt naar het groter geheel. 

Ook het gesprek met de klant die nee zegt, helpt je weer vooruit. Hoe gek het ook klinkt. Want je leert van elke stap die je zet. Ook als je er niet direct resultaat mee boekt.

En het zijn juist de kleine stappen, net zoals je rendement weer beleggen, juist die dingen die zich opbouwen tot uiteindelijk écht groot resultaat.

Een goed voorbeeld is deze podcast. 

Ik begon deze podcast, en je kunt je afvragen of het mij direct iets oplevert – ik investeer best wat tijd in het maken van deze afleveringen – en hier gaat het me niet om direct resultaat. Ik heb dat helemaal losgelaten. Maar wat voor mij heel belangrijk is, is dat ik telkens kleine stappen zet, gestaag op een constante manier. Elke week maak ik nu een nieuwe aflevering. Nu lijkt elke aflevering niet een grote stap, maar ik weet wel dat elke aflevering zich opbouwt in een grote serie over een aantal jaar die heel veel waarde levert.

Zorgt het ook direct voor sales en resultaat? Nee. Een podcast zorgt niet voor directe sales. Direct verkopen zorgt voor directe sales. Maar… ik weet ook dat ik met deze podcast iets groters aan het opbouwen ben en met deze podcast gaat het me ook om het proces. Ik heb er plezier in, al mijn kennis wordt hier gewaarborgd en klanten en potentiële klanten hebben direct toegang tot mijn kennis. Ik zet elke week een klein stapje naar een groter resultaat. En daarin, om dit op te zetten, heb ik voldoening gekregen. Ik voel voldoening in dit proces.

En dat is waar veel mensen op afhaken. Ze willen direct succes en ze vergeten dat het gaat om het proces van kleine stappen zetten die bouwen naar je resultaat en, niet onbelangrijk, het plezier hebben in het proces zelf.

Net zoals: je gaat op dieet, misschien heb je goede voornemens voor 2021. Ik weet dat ik ze heb in ieder geval haha. Je begint op 1 januari en na de eerste dag sta je de volgende ochtend alweer op de weegschaal om te kijken of het effect heeft. Maar je wordt teleurgesteld, want je valt niet 1 kg af in een dag. Je valt af door het proces van je levensstijl aan te passen, meer te bewegen, minder calorieën binnen te krijgen gedurende een langer termijn. Er is geen quick fix wat je leidt naar gewichtsverlies of spieropbouw. Je moet gestaagd en op een constante manier door blijven zetten, zodat dit op langere termijn gaat leiden naar je resultaat. Maar uiteindelijk als je doorzet heb je én een verandering in levensstijl opgebouwd, nieuwe gewoontes aangeleerd als je het goed aanpakt, en ga je wel degelijk die kilo’s afvallen. 

En het is vaak ons ongeduld en die instant satisfaction die we willen, die we denken nodig te hebben, die ons tegenwerkt naar onze resultaten toe.

Als je belegt heb je ook niet instant resultaat. Je weet dat er meer tijd voor nodig is. Maar daarom is het juist belangrijk om die kleine stappen te blijven zetten.

Zo werkt het ook als je begint met social media. Toen ik mijn Instagram account startte had ik 0 volgers. Dit was oktober 2020. Ik had een persoonlijk account met een paar duizend volgers maar ik wilde een nieuwe frisse start maken. Ik had ook het idee dat ik het me niet te makkelijk mocht maken. Grote fout trouwens want je mág het jezelf makkelijk maken. Ik wilde aan mezelf bewijzen of ik het nog een keer kon doen voor mijn business, die volgersbase met een paar duizend volgers. Die bewijsdrang voel ik trouwens nu veel minder. Ik laat het nu gewoon gaan. Het boeit me niet meer.

Dus ik begon from scratch met 0 volgers. Nou, er zijn natuurlijk altijd wat vrienden die je supporten en die je beginnen met volgen. Dus toen had ik er 12. 12 volgers. Ik wist dat groei op social media tijd nodig had. Dus ik besloot het tijd en geduld te geven. Gestaag poste ik regelmatig content en zorgde ik voor elke dag nieuwe stories. Dat heeft ertoe geleid dat ik nu na meer dan een jaar meer dan 1900 volgers heb. Als ik niet elke dag had gepost of kwam opdagen dan had ik nu niet zoveel volgers gehad. Hier treedt dus ook dat compound effect op.

Nu gaat social media niet om aantallen, want je hebt geen 1000 volgers nodig, je hebt zelfs geen social media nodig om te verkopen – maar ik wil je laten zien dat omdat ik besloot om elke dag te komen opdagen, dat ik aan het bouwen ben naar iets wat groeit.

Een goed voorbeeld is ook toen ik webinars gaf. Ik geef al jaren webinars, ik vind het ontzettend leuk maar ik weet nog hoe teleurgesteld ik me voelde toen ik helemaal geen klanten haalde uit webinars. Niemand zei direct ja. Ik dacht: nou hoe kán dit. Ik voelde me boos en gefrustreerd. Ik dacht: waarom doe ik dit nou. Vervolgens lukte het me om mijn ongeduld aan de kant te zetten en te vertrouwen op dat het wel zou komen. Ik heb echt heel veel geduld getraind. Na een paar weken kwam toch een van de deelnemers naar me toe en zei dat ze klant wilde worden. Hallelujaa!

En zo is het met alles in je leven. En soms is het lastig, ik merk dit ook bij klanten, om voldoening te halen uit die kleine stappen. Ze willen GROTE stappen zetten met GROTE resultaten.

Maar we moeten echt die drang naar instant satisfaction loslaten. Je legt zoveel druk op jezelf om direct resultaat te verlangen. En als je merkt dat je geen resultaat behaalt, voel je je teleurgesteld en gedemotiveerd. Daarom werkt instant satisfaction niet voor ondernemers. Juist het trainen van je vertrouwen en geduld is een van de belangrijkste onderdelen om resultaten te behalen.

Ik had een coachingsgesprek met een andere coach een paar weken geleden en haar dochter tennist op hoog niveau – nu is mijn tenniscarrière nooit echt een groot succes geweest, ik heb gewoon niet dat balgevoel en als er een sport is die je challengt in instant satisfaction aan de kant zetten dan is het echt tennis. Want mén wat heb ik daar een frustratie in wedstrijden gevoeld.- en zij leert haar dochter niet om te winnen maar om elke wedstrijd te zien als een proces. Dat ze bouwt aan zichzelf en dat ze van elke wedstrijd weer iets leert. Geweldig!

Die honger naar instant satisfaction zie ik ook bij mensen die solliciteren, ze sturen een aantal brieven uit – verwachten direct resultaat maar hier draait het niet om! Het draait om het proces! Je stuurt brieven uit, word misschien niet uitgenodigd – en je gaat weer verder met solliciteren. Je leert ervan en gaat weer verder met stappen nemen. Juist door door te zetten wanneer het resultaat je tegenvalt en niet op te geven maar het te zien als een proces waar je van kan leren, dat laat zien hoe dedicated je bent. Zie elke brief als een kleine stap naar een groter doel toe.

Als ik had opgegeven op het moment dat klanten nee tegen mij zeiden, dan was ik hier ook niet geweest. Dan had ik allang afgehaakt. Maar ik weet dat elk gesprek me weer een stapje verder brengt, me weer iets leert, me laat zien waar ik nog in kan groeien en als je zo in de wedstrijd staat dan voelt alles ook veel prettiger en luchtiger.

Misschien heb je het gevoel dat het niets uitmaakt of je elke dag komt opdagen, of je nu elke dag gezond eet en je dessert laat staan, of je nu elke dag 10.000 stappen zet, of je elke dag interacteert met mensen, of je nu elke dag mensen vertelt over je business. Maar ook al zie je nu nog niet direct resultaat, dat betekent niet dat het uiteindelijk geen resultaat zal leveren!

Het zijn allemaal zaadjes die je plant en waar je vertrouwen en geduld bij nodig hebt, om te begrijpen dat alle kleine stappen die jij zet optellen naar iets groots. Juist dat vertrouwen en geduld maken het verschil!

Ik ga in 2022 een programma lanceren en dat heet 60 days of Sales, het gaat helemaal om directe verkoop. Maar ook om het zetten van kleine stappen naar verkoop toe. En om je vertrouwen in jezelf verkopen te verbeteren. Want daar zit vaak de crux voor ondernemers: ze missen het vertrouwen om stappen te zetten. Afgelopen week had ik een gesprek met een andere ondernemer en ze was zo bang dat ze echt wilde gaan groeien, ze geen opdrachten meer zou binnen halen. Nou en daar draait dit programma om: het vertrouwen hebben in jezelf, in je business om meer en makkelijker te verkopen. Allemaal aan de hand van die kleine stappen die zo belangrijk zijn voor die toekomstige resultaten die ik je gun en waarvan ik weet dat jij ze ook kunt behalen!

Nou en met deze woorden sluit ik 2021 voor dit podcastjaar af. Ik wil jullie bedanken voor jullie lieve e-mails en dm’s over mijn afleveringen. Het betekent heel veel voor me en mocht er een onderwerp zijn waarvan je zegt: Lot, maak hier een podcast over laat het me dan vooral weten.

Ik wens je alvast een hele fijne jaarwisseling, drink lekker veel champagne! Ik ga bij mijn ouders op bezoek, mijn vader bakt echt de beste oliebollen en dat doet hij ieder jaar heel opnieuw. Heerlijk! 

Nu al zin in en ik hoop dat je ook in 2022 weer gaat luisteren naar nieuwe podcastafleveringen van schop naar de top!