Hoe hebben je gedachtes invloed op je gevoel? En hoe zorg je dat je vanuit positieve emoties acties onderneemt die je helpen om je resultaten te bereiken?
In deze podcast ga ik verder in op hoe je gedachtes je emoties beïnvloeden en hoe je én vanuit verstand én vanuit gevoel de juiste resultaten kunt behalen.
Beluister de podcast op je eigen podcast platform of hieronder via Spotify:
Je verstand vs je gevoel
Je luistert naar de podcast van schop naar de top door Lotje Euser aflevering nummer 20.
Welkom getalenteerde ondernemers, leuk dat je luistert! Woe aflevering nummer 20 alweer, wat gaat het snel! Ik ben Lotje Euser, business coach en ik help getalenteerde ondernemers, voornamelijk vrouwelijke Zzp’ers zichtbaar de beste te worden in hun branche.
Momenteel ben ik bezig om een nieuw programma te lanceren in januari en mijn website gaat op de schop – dit wordt echt waanzinnig! Het gaat jou als ondernemer echt helpen om jezelf op de kaart te zetten en letterlijk meer zichtbaarheid te creëren zodat je klanten niet meer om je heen kunnen als specialist. Ik kan er nog niet teveel over zeggen maar Holy moly, ik ben zo enthousiast! Dit gaat zoveel verder dan alleen 1 op 1 coaching. Ik ga komende weken nog wel iets meer vertellen. Wil je hier nu alvast meer van weten? Stuur me dan gewoon een DM op insta of vul het contactformulier in op mijn site.
Alright dat wilde ik even delen met jullie maar let’s dive right into the topic. Deze week staat in het teken van gevoel! En hoe je verstand en je gevoel onwijs veel invloed op elkaar maar ook op jou hebben. Dit wordt geen episode of je nu voor je gevoel moet kiezen of voor je verstand, maar het gaat meer in op de psychologie erachter. En het is essentieel dat je snapt hoe dit werkt als jij in je leven de beste en de go-to expert wil worden in je vak!
We leren natuurlijk allemaal om verstandig te acteren in ons leven. Keuzes te maken op basis van feiten, je hoofd te gebruiken maar we leren niet naar ons gevoel te luisteren. Gek eigenlijk toch? Terwijl je gevoel zo belangrijk is en zoveel meer kan vertellen als je er naar luistert. En wat er gebeurt als je je gevoel wegcijfert, dan ga je dingen doen die op papier perfect zijn, maar die niet bij je passen en dan ga je de binding met jezelf verliezen. Wat uiteindelijk ook kan leiden tot depressieve klachten of burn-out of Bore-out.
Dit jaar heb ik meer dan ooit naar mijn gevoel leren luisteren – en probeer ik te handelen op basis van wat slim is (ik kan mijn verstand, mijn hersenen en grootste asset echt niet uitschakelen) maar ook wat daarbij goed voelt.
Ik heb vorige week een hoop leuke gesprekken gevoerd met een paar onwijs getalenteerde vrouwen in heel uiteenlopende vakgebieden. Een paar gesprekken wil ik een beetje uitlichten in deze podcast vandaag want dat ging heel erg over gevoel.
Dat was met een onderneemster die heel erg opzag tegen het verkopen van haar producten. Ze wist dat ze moet verkopen, want ze zit met een hele voorraad maar toch voelde het voor haar verkeerd. Het gevolg was dat haar negatieve gevoel de overhand had en haar tegenwerkte om de juiste resultaten te halen.
Maar die gevoelens die komen niet vanzelf, die komen voort uit bepaalde gedachtes. Ik weet niet of je het model vanuit de psychologie kent, een aantal coaches gebruiken hem ook, maar je gedachtes in je hoofd, dus eigenlijk je verstand, zijn verantwoordelijk voor je gevoelens. Je gedachtes creëren sensaties in je lichaam, je denkt iets en je hebt er een bepaald gevoel bij en vervolgens koppelen we daar bepaalde emoties aan. Er zijn 5 basis emoties: bedroefd, blij boos, bang en beschaamd. Maar voor nu praat ik even over emoties als gevoel. Vervolgens vanuit het gevoel doe je bepaalde acties.
Bijvoorbeeld in het geval van deze onderneemster: ze had de gedachte dat ze mensen lastig viel als ze haar producten probeerde te verkopen, dat gaf haar een angstig gevoel, en daardoor ondernam ze geen actie en verkocht ze dus niets.
Nu is er iets moois: gedachtes zijn pure perceptie – we denken dat we iets denken en er is geen waarheid in wat je denkt. De een denkt dat verkoop geweldig is, de ander denkt dat verkoop een van de verschrikkelijkste dingen op aarde is. Wat is nu waar? Er is geen waarheid, het is allemaal perceptie vanuit ons eigen paradigma.
MAAR nu komt er iets geweldigs: je gevoel is ALTIJD waar! Niemand kan betwisten of jij je wel zo voelt zoals je je voelt, jij voelt je nu eenmaal zo. Dat we soms niet in staat zijn om dat gevoel goed te duiden, dat is iets anders. Maar wat je voelt is altijd waar. Dus als jij het gevoel hebt dat je baas een eikel is, dan is dat waar. Is je baas ook echt een eikel? Ik hoop het niet, maar in jouw wereld wel. “Mijn baas is een eikel” is dus een gedachte en “ik heb het gevoel dat mijn baas een eikel is.” Dan creëer je een emotie van boosheid, of misschien wel een beetje angst – dit gevoel is altijd waar!
En daarom mag je nooit voorbij gaan aan dat gevoel, maar moet je daar naar luisteren en je afvragen: waarom voel ik deze emoties?
Daar zit namelijk zoveel kennis, het is ook echt interessant om in te duiken op je gevoel. Waarom voel je je nu zoals je je voelt? Wat is de aanleiding? Welke gedachtes hebben je gevoel gecreëerd? En waar komen die gedachtes vandaan?
Nu snap je misschien ook dat het daarom zo belangrijk is om je gedachtes te managen, want die zijn 100% verantwoordelijk voor de acties die je neemt. Als jij positief ingesteld bent, onderneem je hele andere acties dan wanneer je hoofd gevuld is met negatieve gedachtes.
Als voorbeeldje: Op het moment dat je je baas niet leuk vindt, dan gedraag je je anders naar hem, dan wanneer je hem geweldig zou vinden.
En dit is belangrijk want: welk resultaat creëer je hiermee? Stel dat je hogerop wilt komen, helpen de gedachtes dan: mijn baas is een eikel? Of helpen ze je niet? En waarom vind je je baas eigenlijk een eikel?
Je mag vinden wat je vindt, maar de vraag is: helpen je gedachtes je vooruit? Creëren ze de juiste gevoelens, of creëren ze negatieve gevoelens? In dat laatste geval moet je je afvragen of je akkoord gaat met dat je je zo voelt, of dat je je misschien toch anders wilt voelen.
In sommige situaties zijn negatieve gevoelens zoals bedroefd zijn heel relevant en logisch en goed. Dan helpen ze je bij een verwerkingsproces als je ze accepteert. Bijvoorbeeld als iemand overlijdt dan wil je je ook niet blij voelen.
Dus gevoelens geven je veel informatie en zijn een direct gevolg van je gedachtes, die je verstand bedenkt.
Even terug naar de onderneemster met verkoopangst, zij had als resultaat dat ze niets verkocht, omdat ze geen actie ondernam, omdat ze een soort angst voelde omdat ze dacht dat ze mensen lastig viel.
Zie je het trappetje? De gedachte: ik val mensen lastig, zorgt voor een angstig gevoel, en de acties die daaruit vloeiden waren dat ze geen actie ondernam, wat voor 0 resultaat zorgde.
In dit geval dienen je gedachtes je dus niet. Wat mij hier nu interesseert is: wat zou je moeten denken om een gevoel van bijvoorbeeld blijdschap te creëren, zodat je wel gaat verkopen? Dat je gaat sturen naar een emotie die jou wel verder helpt in plaats van je laat stilstaan.
Dus wat nou als die onderbuikgevoelens roepen: RUN & HIDE op het moment dat je iets moet doen wat van groot belang is voor je zaak of voor je carrière?
Dit is natuurlijk niet alleen als je iets moet verkopen als ondernemer maar ook op het moment dat je jezelf moet verkopen in een sollicitatiegesprek.
Dan is het vrij onhandig als je gevoel tegen je roept dat je hard moet wegrennen.
Opnieuw moet je gaan kijken: wat voor gedachtes zijn nu verantwoordelijk voor dit gevoel?
Hier help ik ondernemers ook mee. Ze denken bijvoorbeeld: ik heb kan niks van marketing, ze voelen zich daardoor onzeker en het gevolg is dat ze geen actie ondernemen om hun aanbod op de markt te brengen. Het resultaat is dus ook weinig tot geen verkoop.
In dit soort gevallen ga ik kijken vanaf het resultaat: oké, welk resultaat zou je willen bereiken? Wat voor acties zou je dan moeten zetten? Wat voor gevoel wil je hebben als je die acties zet, en welke gedachtes horen dan bij die gevoelens?
Soms is het lastiger om de juiste gedachtes op een rijtje te krijgen omdat er echt dikke overtuigingen achter zitten die we dan eerst moeten aanpakken. Je kunt wel proberen om je gedachtes en je gevoelens te managen maar als er een saboterende overtuiging achter zit die je al van kinds af aan met je meedraagt, ja dan gaat dat nooit werken.
Je kunt je namelijk wel je gedachtes kiezen, alternatieve gedachtes die je meer vooruithelpen. Daar kan ik je als coach mee helpen. Maar als er dat stemmetje in je hoofd blijft met de overtuiging “nee dit is onmogelijk.” Dan ga je ook nooit accepteren dat het wel mogelijk is.
Je gevoel blijft je dan tegenwerken, want deep down voel je het nog niet en dan ga je ook niet het resultaat krijgen waar je op hoopt.
Dus je moet echt je gevoel op orde krijgen met passende gedachtes. En je kunt soms onmogelijk van de ene negatieve gedachte overstappen op de positieve gedachte, stel je houdt niet van je lichaam, en je wilt afvallen maar het lukt niet omdat je negatief over jezelf denkt en dus ook dingen gaat eten die niet goed zijn voor jezelf, dan is het heel lastig om ineens te denken: ah wat ben ik toch dol op mijn lichaam. Je verstand schiet dat meteen af, dit is gewoon niet makkelijk te geloven.
Of als je denkt: ik ben slecht in solliciteren, dan is het niet echt realistisch dat je van jezelf moet denken: ik ben fantastisch in solliciteren. Of ik ben slecht met vreemde mensen, en ineens proberen te denken: ik ben geweldig goed in met vreemde mensen socializen.
Wat je wél kunt doen is een soort neutrale gedachte kiezen. Dus in plaats van dat je zegt: “ik ben slecht in verkopen.” Wat gewoon een onzeker gevoel creëert, zeg je gewoon tegen jezelf iets van: “Ik ga gewoon verkopen, wat er ook uitkomt” Of “Ook al weet ik dat ik verkopen spannend vind, ik ga er toch voor want niet geschoten is altijd mis.” – merk je dat dit soort gedachtes al hele andere gevoelens creëren?
Wees dus heel bewust van wat je voelt en dat wat je voelt is altijd waar, want het is altijd een logisch gevoel van een bepaalde gedachte in je hoofd. Maar de gedachte op zich is niet waar – of nouja, jij bepaalt dat. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen gekozen gedachtes, en jij bepaalt of ze waar zijn. Net zoals dat jij bepaalt wat mogelijk voor je is of wat je wel en niet kunt.
Dus je gevoel zegt meer dan je denkt, net zoals je onderbuikgevoel. Tijd om daar meer naar te gaan luisteren en op onderzoek uit te gaan om te kijken waar je gevoel vandaan komt op het moment dat het je tegenhoudt om je doelen te bereiken.
Is dit iets waar je hulp mee wilt? Ik merk dat een hoop ondernemende vrouwen met zelftwijfel rondlopen, en soms gedachtes hebben die hun zo tegenhouden en het is onwijs zonde als je je laat beperken doordat je een bepaalde onzekerheid hebt terwijl je zoveel meer zou kunnen bereiken als je weet hoe je je gedachtes kunt managen, zodat je gevoelens krijgt van grenzeloze mogelijkheden en sky high resultaten gaat bereiken.
Je kunt altijd contact met me opnemen via mijn website schopnaardetop.nl of via mijn Instagram.
Ik ga lekker afsluiten. Tijd voor de avond! Tot de volgende aflevering!