fbpx

Zo laat je zelftwijfel los

Als je ondernemer bent en wilt groeien met je business moet je je in het onbekende begeven. Je wilt immers van de omzet die je al hebt (of niet hebt) naar een grotere omzet, of je wilt een nieuw project lanceren, een nieuwe markt aanboren – en je weet van te voren nog niet hoe. Dit is het moment dat bij veel ondernemers zelftwijfel toeslaat waardoor ze vertragen in hun voortgang.

Herken je dit? Herken je de zelftwijfel wanneer je nieuwe doelen stelt, of het wel haalbaar is, zelftwijfel of je het wel überhaupt kunt, zelftwijfel of het doel wel in orde is? In deze blog bespreek ik wat je kunt doen met zelftwijfel zodat het je niet vertraagt.

Zelftwijfel is een positief teken

Bedenk als eerst dat er geen ondernemer is die geen zelftwijfel heeft gehad. En begrijp dat zelftwijfel betekent dat je op het goede pad bent! Zelftwijfel laat je oncomfortbal voelen en oncomfortabel voelen hoort écht bij ondernemen. Als je je te comfortabel voelt bij wat je doet, doe je het waarschijnlijk al veel te lang en had je ondertussen veel meer kunnen bereiken.

Bewustworden van twijfelgedachtes

Het moment dat je je bewust wordt van deze twijfelgedachtes sta je al op 1-0 voor. Je kunt de twijfelaar in jezelf een naam geven. Daardoor herken je sneller wanneer de twijfelgedachtes weer opkomen. (funfact: een vriend en ondernemer noemde zijn twijfelgedachtes naar zijn stiefmoeder ;-).

Gewoontes doorbreken

Zodra je je huidige situatie wilt veranderen, moet je dus iets anders gaan doen dan wat je altijd hebt gedaan. En dit is voor een hoop ondernemers lastig. Je moet je oude patronen gaan doorbreken en nieuwe patronen ontwikkelen om nieuwe resultaten te krijgen. En dat voelt oncomfortabel en twijfelachtig. Waarom is dat dan zo lastig?

Gewoontes doorbreken is lastig omdat wij mensen gewoontedieren zijn. Volgens Joe Dispenza doen we 95% van de dingen op de automatische piloot tegen de tijd dat we 35 jaar zijn.
Daarom voelt verandering voor velen zo onprettig, we zijn gewend om de meeste dingen dus altijd op dezelfde manier te doen. Op het moment dat we het anders moeten gaan doen (om te groeien) slaat de zelftwijfel toe. Je reptielenbrein (het oudste stuk brein dat de functie heeft je te helpen om te overleven) zegt: “Zou je dit nou wel doen? Weet je het zeker? Kun je dit wel? Laten we je oude gewoontes volgen!”. Je reptielenbrein wil dat je veilig blijft en doet wat je altijd al hebt gedaan, want dat heeft gewerkt tot nu toe (je leeft immers nog steeds). Dat maakt verandering zo lastig.

Dus biologisch gezien word je niet enorm geholpen door je hersenen. Daarom is het belangrijk om te snappen dat je zelftwijfel van nature aanwezig is en dus hoort bij groei.

Vervolgens kun je de neocortex (het verstandelijke en nieuwste deel van je brein) gebruiken om je gewoontes te doorbreken. Op het moment dat je zelftwijfel toeslaat kun je door je neocortex bewust je denkpatronen observeren. Dus je kunt je zelftwijfel observeren en denken: hé, het is er weer! Maar ik laat me niet weerhouden!

In de volgende alinea vertel ik je hoe je je niet laat weerhouden door zelftwijfel.

Zelftwijfel doorbreken

De enige manier die overblijft om je niet te laten vertragen door zelftwijfel is dus om bewust je gewoontes te doorbreken, bewust oncomfortabel te voelen, en toch actie te ondernemen! Ga dingen bewust anders aanpakken en weet dat  zelftwijfel erbij hoort maar niet betekent dat het niet mogelijk is. Het is een natuurlijke reactie van je brein om te zorgen dat je alles hetzelfde blijft doen (want dat is het veiligst).

Doorbreek de cirkel van zelftwijfel en comfortable oude gewoontes door nieuwe acties te ondernemen. Het goede nieuws is; hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt!

Je kunt bijvoorbeeld al makkelijk hiermee starten door je ochtendroutine te veranderen (een keer niet direct je telefoon te pakken nadat je wakker wordt). Of in plaats van je werkdag te beginnen met je mailbox te scannen, een blog te schrijven. 

Hulp om zelftwijfel los te laten

Een businesscoach kan je helpen om je gewoontes te ontmaskeren en je leren dealen met je zelftwijfel zodat je sneller vooruitgaat. Met Schop naar de Top heb ik al een hoop ondernemers geholpen om hun zelftwijfel los te laten zodat zij enorm gingen groeien. Wil je hier een keer over sparren? Boek dan een call!