fbpx

Hoe geef je beter je grenzen aan?

Als je wilt groeien in je carrière of in je business is grenzen aangeven een essentieel onderdeel. Toch lopen veel vrouwen hier tegenaan, ook in hun privéleven. En dat is zonde want grenzen helpen je de paaltjes te slaan die je nodig hebt om jezelf op het juiste pad te houden. In deze blog leg ik uit hoe je beter wordt in grenzen aangeven.

Er zijn een aantal factoren die je helpen om beter te worden in grenzen stellen. Een belangrijk onderdeel is bewustwording. Namelijk bewustwording hóe je reageert in situatie en hoe je dingen zegt.

Jij bent de enige die je grenzen kan aangeven

Jij bent de enige die je grenzen kan aangeven, anderen gaan dat niet voor jou doen. Zo simpel is het. Jij hebt de verantwoordelijkheid over je leven en over je acties. Dus ga niet wachten tot anderen hun gedrag veranderen maar begin bij jezelf.

Zeggen waar het op staat

Het grappige is dit: we denken vaak dat we onze grenzen goed aangeven maar dit is in de meeste situaties niet het geval. In plaats van dat we onze grenzen aangeven vervallen we sneller in passief-agressieve opmerkingen.

Stel je hebt de volgende situatie: Je collega draagt zonder overleg een project aan je over, en je zegt op een sarcastische toon: “Nou, fijn dat alles weer over de schutting wordt gegooid.” – en je pakt het project vervolgens wel op. Je denkt misschien dat je je grenzen met zo’n reactie aangeeft, maar in feite geef je alleen maar een sarcastische reactie. Als je je grenzen echt zou stellen, zou je iets moeten zeggen in de trant van: “Ik merk dat je nu zonder overleg een project aan mij geeft, maar ik vind het niet leuk op de manier waarop je dit overdraagt. Zo ga ik dit niet oppakken.” Dan pás zeg je waar het op staat en geef je je grenzen aan zo van: ik pik dit op deze manier niet meer.

Dus het belangrijkste bij grenzen aangeven is dat je duidelijk bent, en precies zegt waar het op staat. Dus je bent direct en geeft aan waar je grens wél ligt.

Grenzen stellen levert je respect op

Naast dat we vaak niet duidelijk zijn in onze grenzen kan er ook nog wat angst in de lucht hangen dat mensen je niet aardig vinden als je je grenzen aangeeft. Of dat ze ineens boos zullen reageren. Vooral people-pleasers hebben hier last van :-). 

Mijn ervaring is juist dat mensen jou veel meer als professional of persoon respecteren als je wél duidelijk je grenzen aangeeft. Je grenzen kunnen namelijk ook niet worden gerespecteerd als je ze überhaupt niet laat zien. 

Begrijpen dat grenzen je helpen groeien

Als je wilt groeien in je business of carrière dan moet je zelf je ruimte daarvoor claimen. Je kunt namelijk niet overal JA op zeggen. Dan ben je teveel bezig met het opvolgen van zaken waar je waarschijnlijk helemaal geen energie van krijgt of heb je teveel afleiding.
Zie grenzen echt als de paaltjes die je slaat om het juiste pad te bewandelen richting je doelen. Ik zeg altijd tegen klanten: zonder grenzen zou je pad naar de top veel meer omwegen krijgen. Hier vertraag je jezelf alleen maar door. Dus sla die paaltjes en houd jezelf op het juiste pad. Grenzen zijn dé manier om te groeien richting je doelen.

Merk je dat je moeite hebt om je pad richting je doelen uit te stippelen? Het lastig vindt om grenzen te stellen en wil je hulp van een coach? Vul dan gerust mijn intakeformulier in voor een kennismaking.