fbpx

Podcast afl. 6 – Motivatie

In deze podcast ga ik in op wat motivatie precies is en kan betekenen om je doelen te bereiken. Zonder sterke motivatie kom je namelijk niet vooruit. Maar hoe motiveer je jezelf op de juiste manier? En haal je motivatie uit de juiste zaken? Ook vertel ik hoe je kunt zorgen dat je je motivatie weer hervindt als deze verwatert. 

Luister mijn nieuwe podcast over motivatie op Spotify of itunes

Lees hier de transcriptie

Dit is de podcast van Schop naar de Top door Lotje Euser, aflevering nummer 6

Goedemorgen allemaal!

Hoe gaat ie vandaag met jullie? Voelen jullie je gemotiveerd? Ik voel me mega gemotiveerd, ik heb er zin in vandaag! Er zijn een aantal mooie dingen gebeurd afgelopen maand en ik heb zoveel energie hieruit gekregen.

Vandaag ga ik het hebben over motivatie, ik heb al een blogpost hierover gemaakt en deze week staat in het teken van motivatie. Waarom motivatie eigenlijk? Ik zie het zo: Je kunt nog zoveel willen doen in je leven of in je werk maar zonder motivatie kom je niet ver. Motivatie zijn eigen beweegredenen, redenen waardoor iets in beweging wordt gebracht!

Waar halen jullie motivatie uit? Ik haal motivatie uit mijn doelen, ik geloof zo sterk in coaching, de passie die ik ervoor voel, in het proces en de kennis die ik opdoe dat mijn motivatie hier elke dag sterker door word, hij groeit en groeit groter! Met de dag wordt hij sterker.

Waar ik vandaag over ga praten is de juiste manier van jezelf motiveren, om jullie hierbij te helpen. ik denk namelijk dat de grootste motivatie uit jezelf komt. Je voelt het, je gaat ervoor! Je wil dingen bereiken vanuit een motivatie om jezelf te verbeteren, meer kennis op te doen, je skills te vergroten.

Andere mensen kunnen je motiveren maar dit is nooit dé manier om vooruit te komen. Dit zijn meer externe factoren. En hier vind je veel valkuilen, want wat doe je als die wegvallen? Dan zou het zonde zijn als je motivatie ook ineens wegvalt. Je kunt je dan ook afvragen: ben ik wel gemotiveerd om de juiste redenen?

Wat ook kan gebeuren is dat je motivatie haalt uit verkeerde dingen. Ik zie dit bij veel mensen gebeuren op dagelijkse basis, je wilt rijk worden omdat je dan hoopt dat je gelukkig wordt. Dit denken veel mensen! Als je uiteindelijk rijk word en je merkt dat je niet gelukkiger bent geworden, rijk zijn geeft namelijk ook veel zorgen, dan worden mensen boos op zichzelf. Ze hadden verwacht dat ze ook veel gelukkiger zouden zijn en komen erachter dat het leven hetzelfde voelt, maar ze hebben gewoon meer geld. 

Of je wilt afvallen, je hoopt dat je dan gelukkiger zult zijn, maar als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt dan merk je dat je helemaal niet gelukkiger bent geworden. Daardoor zakken mensen vaak weer af naar hun oorspronkelijke gewicht, ze zijn teleurgesteld, ze hadden gehoopt dat al hun problemen opgelost zouden zijn, maar helaas. Daarom moet je nooit afvallen vanuit een punt om je meer gelukkig te voelen, je wordt niet persé gelukkiger van -10 kg wegen ook al denk je van wel. 

Belangrijk is dus dat je gelukkig zijn nooit uit externe dingen kunt halen, je moet in jezelf dat gelukkig zijn leren ontdekken. Het leven is 50/50, je hebt goede momenten en slechte momenten. Of je nu 20 kg lichter bent of een paar ton op je bankrekening hebt staan, helaas mijn vrienden, ik moet je teleurstellen; het leven blijft 50/50.

Dus motivatie moet je in jezelf zoeken, en dat is niet makkelijk. Soms moet je erg diep graven en daar heb je wat moed voor nodig. Je moet kijken naar wat jij écht belangrijk vindt, en om welke redenen je dat belangrijk vindt. Die redenen kunnen je helpen in je motivatie en je weg naar je doel!

Dus ben je tevreden met je huidige redenen om je doelen na te streven? Zijn het redenen in jezelf om die motivatie te vinden? Wat vind jij nou écht belangrijk? Zoek je het in jezelf, of in andere dingen?

Ik heb een geweldig voorbeeld voor je van een topsporter, die motivatie om geweldig te spelen in zichzelf kan vinden. Ja ik neem natuurlijk een tennisvoorbeeld, aangezien mijn top tenniscarrière een gemiste kans is geweest voor de hele wereld hahah.

Roger Federer heeft bijvoorbeeld nooit de motivatie om zijn tenniswedstrijden te winnen, hij heeft de motivatie om zo goed mogelijk zijn spel technisch uit te voeren. Zo kan hij nooit teleurgesteld zijn als hij heeft verloren, hij kan namelijk technisch gezien prachtig hebben gespeeld en dat zorgt ervoor dat die externe trigger – de wedstrijd winnen of verliezen – niet van invloed is op zijn mood.

Dit vind ik zo’n fantastisch voorbeeld van sterke motivatie, je ziet dat hij ook niet vervliegt elke keer dat Roger Federer speelt dan kan hij weer uit die motivatie putten!

Soms merk je dat je je motivatie verliest, je bent zo lekker begonnen met een nieuw project maar halverwege denk je toch “Mweh”. Je bent een nieuwe baan begonnen, en je verliest motivatie. Hoe kan je dan toch weer jezelf motiveren? Het ligt helemaal aan jezelf; ten eerste: wil je die motivatie weer vinden? Of ga je akkoord met het “mweh” gevoel? Of gooi je helemaal de handdoek in de ring?

Je kunt kiezen he, het leven bestaat uit keuzes. Jij mag beslissen wat je wilt maar wat je ook doet – kies om de juiste beweegredenen! Kies omwille van je eigen motivatie – datgene wat diep in jezelf zit. 

Belangrijk is ook dat je motivatie vindt die blijft staan, ook als de rest omver wordt geblazen. Dus stel dat het niet lukt, je mislukt in je pogingen om je bedrijfsomzet te verdubbelen. Is je motivatie dan sterk genoeg om door te blijven gaan? Heel veel mensen geven direct op! Terwijl als jouw motivatie krachtig genoeg is en uit jezelf komt, laat je je niet beïnvloeden door tegenslag. Kom op! Een tegenslag bepaalt niet de rest!

Hoe hervind je weer je motivatie? Het begint altijd met de WHY – waarom ben je gestart, waarom ben je van baan gewisseld, waarom ben je deze relatie aangegaan? Je waarom moet als een paal boven water staan – ook als er een vloedgolf komt. Laat je waarom altijd centraal staan – als het goed is voel je dan weer die warme golf van motivatie door je lichaam heengaan. De sterkte van je waarom bepaalt of je je doel gaat behalen. Daar begint het allemaal! In die waarom vind je dus je motivatie – je beweegredenen – datgene waarvoor je elke dag weer het uiterste uit jezelf wilt halen.

Als je eenmaal die motivatie hebt gevonden dan is het belangrijk dat je besluiten maakt op basis van wat je wilt bereiken. Denk aan besluiten die je tot nu toe hebt gemaakt, ontstonden die besluiten uit je motivatie? Koos je je besluiten op basis van je motivatie? En handelde je daar naar? 

Soms kom je erachter dat je besluiten die je in het verleden hebt gemaakt, niet meer passen bij je motivatie. Je dacht toen van wel, maar vaak als je echt gaat kijken naar wat je daadwerkelijk wilt dan kom je erachter dat je niet committed genoeg was – dat je motivatie niet sterk genoeg was om een doel te bereiken. Anders had je je doel wel bereikt!

Misschien heb je nu je motivatie hervonden – top! Maar wat ga je nu anders doen? Het is belangrijk om te begrijpen of je echt je doelen achterna gaat op basis van de juiste motivatie. 

Handel je er volledig naar in je leven? Stel je alles in het werk om je doelen te bereiken? Voel je je zo sterk gemotiveerd om er ook daadwerkelijk naar te handelen of denk je: ik zie het wel? Laat je motivatie je keuzes en acties bepalen! Als jij de beste in je werkveld wilt worden zorg dan ook dat je de acties onderneemt die helemaal in lijn zijn met je doelen en je motivatie erachter. Voel die motivatie en handel ernaar! Laat het niet een open eind zijn – dit is je doel, je voelt de motivatie en je gaat er naar handelen! Ongeacht wat je tegenkomt. Die motivatie sleept je er doorheen! Dan zit je helemaal op de juiste frequentie en ga je ervoor! Hier ontstaan geweldige resultaten door de acties die je onderneemt vanuit je motivatie. Hier bepaal je je toekomst, ga je doen wat je altijd al hebt gedaan of sla je een ander pad in omdat je zo sterk de motivatie voelt om je doelen te behalen?

Dan nog kan het natuurlijk dat je het even niet voelt, je voelt je waarom nog maar je dwaalt gewoon even af… 

Er zijn gelukkig ook andere manieren om je motivatie weer te hervinden. Dat noem ik triggers, die mag je uit andere dingen halen om je motivatie weer te voelen!! Ik ben ontzettend groot fan van triggers!

Voor mij is een trigger elke ochtend wanneer ik koffie drink, ik ga meteen van offline naar online – mijn motor gaat volle kracht vooruit. Ik weet trouwens dat dit iets mentaals is, ik heb namelijk ooit zonder het te weten cafeïne vrije koffie gedronken en ik merkte geen verschil – maar ja de koffie lovers snappen wat ik bedoel! Ook probeer ik mezelf te motiveren om bijvoorbeeld elke dag, ook al werken we nu thuis, mijn outfit on point te hebben. Het geeft me energie, ik voel direct van: yes girl! You got it! Dit wordt een geweldige dag! Als ik in pyjama zou werken zou ik die motivatie om er elke dag weer voor te gaan helemaal niet zo voelen.

Je kunt ook dansen, een liedje zingen, artikelen lezen over succesvolle mensen, een rondje wandelen of foto’s terugkijken om je gedachtes in je hoofd te triggeren. Je komt weer op een hogere frequentie en je voelt de motivatie weer door je heen stromen!

Vind jou eigen triggers – en sta er bewust bij stil. Dat is het belangrijkste: herken het wanneer je op lage frequentie zit en je je low voelt en zet dan die triggers bewust in. Ik geniet altijd elke ochtend intens van mijn koffie bijvoorbeeld. Als je weet wat jou triggert om je motivatie weer te hervinden kan je deze heel slim inzetten.

In het coachingsproces kan een coach je motiveren, natuurlijk, maar  dit is eigenlijk niet waar het bij coaching om draait. Het belangrijkste is dat je de motivatie in jezelf ontdekt door je coach, je coach helpt je verloren motivatie weer hervinden. Je eigen redenen to keep yourself going! Daar helpt een goede coach je bij. Soms denken we dat we geen motivatie meer hebben, maar wanneer er dan doorgevraagd wordt blijkt vaak dat degene gewoon niet meer dacht aan zijn eigen redenen van motivatie. Waarom ze gestart waren als ondernemer of waarom ze manager wilden worden.

Ik vind het belangrijk dat dus alles wat je onderneemt in je leven, doet vanuit de juiste beweegredenen ofdus wel motivaties. Probeer motivatie in jezelf te vinden, niet in externe factoren, dan word je namelijk nooit teleurgesteld!

Mocht je op dit moment luisteren en denken: men, ik heb hulp nodig om mijn motivatie te hervinden dan weet je me te vinden via Schop naar de Top! Ik help ondernemers en businessvrouwen te helpen om de top te bereiken, en de juiste motivatie hoort daar zeker bij en kan absoluut niet missen.

Ik hoop dat je deze podcast leuk vond, ik zou het top vinden als je een review op iTunes kunt achterlaten en ik hoop dat je de volgende keer weer luistert naar een nieuwe podcast van schop naar de top!