fbpx

Vind een krachtig waarom

Wat is de kracht van een goede waarom? In deze blog bespreek ik waarom het belangrijk is om bij alle doelen die je je stelt, een krachtig waarom te hebben. Of je nu wilt afvallen, hogerop wilt klimmen in je carrière of een eigen business wilt opzetten. Een sterk en krachtig waarom is je beste vriend gedurende je hele reis.

 

De meeste doelen zijn niet gemakkelijk haalbaar, ze zijn vaak de ideale situatie gekaderd in een doel. Zoals: ‘Ik wil binnen een jaar leidinggevende worden.’ Dat maakt het juist leuk, als het te makkelijk is, dan is de uitdaging er al snel af. Maar hoe zorg je dat je je doel gaat bereiken?

Met een krachtig waarom zet je door

De reden dat veel mensen al snel afhaken is dat ze hun redenen en hun drijfveren niet helder hebben geformuleerd. Als jij begint met afvallen en je denkt ‘Ik doe dit en ik zie wel hoe het gaat’ dan is de kans groot dat je al snel afhaakt. Maar stel dat je denkt ‘Ik wil afvallen omdat ik een gezond leven belangrijk vind en ik wil mijn kleinkinderen zien opgroeien.’  – dan is dit een veel krachtigere waarom dan de eerste. Je zult dan ook langer je best doen om je resultaat te bereiken, ook als het even tegenzit want je voelt die passie om een gezond leven te leiden en gezond oud te worden.

Een krachtig waarom zet je harder aan het werk

Door een krachtige reden te vinden om je doelen te bereiken, doe je harder je best! Het is de reden waarom je vroeger opstaat en laat in de avond doorwerkt. Je voelt je zo gepassioneerd dat je alleen maar aan je waarom kunt denken!

Een krachtig waarom laat je handelen vanuit je toekomst

Als je weet waar je wilt staan als je je doel behaald hebt, is het belangrijk om te handelen vanuit een positie dat je al je doel behaald hebt. Dus stel dat je wilt opklimmen bij het bedrijf waar je werkt, je wilt leidinggevende worden bijvoorbeeld, dan is het belangrijk dat je ook handelt zoals een leidinggevende zou doen. Dat kan betekenen dat je vaker van jezelf laat horen, projecten constructief aanpakt, collega’s betrekt bij initiatieven – noem maar op! Als je wilt afvallen, bedenk dan hoe een gezondere jij zou handelen. Gedraag je dus al alsof je het doel hebt behaald – kook elke dag gezond voor jezelf, ga wandelen voor extra lichaamsbeweging en vermijd snacks. Daarmee word je één met je doel.

Een krachtig waarom geeft je intrinsieke motivatie

Wanneer je je echt gepassioneerd voelt over jouw waarom word je van binnenuit gemotiveerd. Je hebt een innerlijke drijfveer gevonden! Zo is mijn drijfveer bijvoorbeeld:
‘Ik weet dat vrouwen meer uit zichzelf kunnen halen dan zij denken. Ik zie dat vrouwen hun eigen kwaliteiten meer mogen erkennen, dat dit hen verder brengt en andere vrouwen weer inspireert om hetzelfde te doen.’
Dat is mijn krachtige waarom om vrouwen te coachen – en ik voel dit bij alles wat ik onderneem om mijn businessdoelen te behalen! Dit motiveert me elke keer weer van binnenuit!

Tenslotte is een krachtige waarom blijvend, hij blijft bij je gedurende je hele reis naar je doel toe. Het is een maatje die je er doorheen trekt als je het even niet meer ziet zitten! Mijn waarom is niet iets van alleen dit moment, ik voel hem zó sterk dat ik hem altijd bij me mee zal nemen. 

Ik ben benieuwd naar jouw waarom! Let me know!

Heb je hulp nodig om van je waarom naar de hóe te komen? Ik help je hier als coach mee, lees er hier meer over.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.