fbpx

Schop naar de Top Podcast – aflevering 1 – Hoe bereik je groei en resultaat?

In deze eerste podcast vertel ik je meer over het proces van groei op weg naar je doel en waarom het sommige mensen niet lukt om ruimte te creëren om te groeien.

Luister hem hier op Spotify!

Lees hieronder de volledige transcriptie.

Transcriptie

Transcriptie

Welkom bij de allereerste podcastaflevering van Schop naar de Top, ik ben Lotje Euser en in deze podcastserie ga ik het hebben over zelfontwikkeling, groei, topresultaten bereiken, uitdagingen tackelen, kortom zaken die te maken hebben met meer uit jezelf, je carrière of je business halen.

In deze eerste aflevering zou ik het kunnen hebben over mezelf en wat ik doe, maar nog leuker vind ik het om meteen van wal te steken met een van de zaken waardoor jij bij deze podcast terecht bent gekomen, namelijk; hoe bereik je groei en resultaat?

Er zijn heel veel mensen die actief willen groeien en meer uit zichzelf willen halen of uit hun carrière of onderneming, maar vaak toch tegen belemmeringen aanlopen waardoor die actieve groei stagneert. Ook zijn er situaties dat we niet perse willen groeien maar we gedwongen worden om te groeien als je bestaande situatie niet meer houdbaar is, bijvoorbeeld als je kosten in je onderneming stijgen waardoor je wel moet groeien om bestaansrecht te houden.

Vandaag ga ik vertellen hoe je met deze belemmeringen van actieve groei kunt omgaan.

Als allereerst, ik vind groei geweldig – ik houd van nieuwe uitdagingen en zoek altijd naar nieuwe manieren om mezelf verder te ontwikkelen. Dit komt vanuit een soort groei-honger, stilstaan past niet bij me. Misschien herken je dat, dat je altijd zoekt naar nieuwe manieren om dingen aan te pakken of nieuwe projecten of doelen om je tanden in te zetten. Dan voel je die enorme drive om door te gaan.

Die drive ervaren veel mensen aan het begin van een nieuw project, een nieuw jaar of een nieuwe relatie. Je staat er fris in, je hebt je doel duidelijk voor ogen en weet waar je naartoe wilt groeien. Waar mensen vaak alleen niet van te voren over na hebben gedacht is dat ze gaan doen als ze merken dat die motivatie gedurende de tijd verwatert, ze zakken toch weer terug in oude gewoontes of merken dat die groei niet zo makkelijk was als ze in eerste instantie hadden gehoopt.

“Oh er komt toch meer kijken bij een eigen onderneming opzetten dan alleen een website-je aanmaken” of denk aan het voorbeeld dat je jezelf voorneemt om 4 keer per week naar de sportschool te gaan, aan het begin denk je: YES! Ik ga fit worden! Summerbody here I come! Maar je bedenkt dan niet dat je ook naar de sportschool moet als het regent, als je moe bent of als je geen zin hebt.
Dit kun je ondervangen door aan het begin al deze belemmeringen op te schrijven en er alvast oplossingen voor te bedenken. Dit is trouwens een verschil tussen mensen die pro-actief of reactief werken. Daar ga ik nog een andere keer meer over vertellen.

In het geval van je Fit body goal kun je bijvoorbeeld denken: als ik moe ben, dan ga ik toch naar de sportschool maar in plaats van dat ik een HIT ga doen, leg ik de lat iets lager en ga ik gewoon een uurtje fietsen – daarnaast helpt het om het doel regelmatig voor jezelf te herhalen: ik heb dit doel omdat…. En het ergens op te schrijven waarbij het altijd zichtbaar voor je is. In je telefoon bijvoorbeeld of op een bord. Als jij aan het sparen bent, kun je je spaardoel visueel maken door een foto in te lijsten van datgene waar je voor spaart. Zo houd je je doel voor ogen.

Belangrijk is in ieder geval dat je niet opgeeft, ook als je merkt dat de manier waarop je had bedacht om bij je doel te komen niet werkt.  Dus geen – “Hè het lukt niet, laat dan maar zitten.” Dat betekent absoluut niet dat je doel onhaalbaar is, maar dat je een andere manier moet bedenken om bij je doel te komen.
Dit is niet makkelijk, het vereist wat creativiteit en flexibiliteit van jezelf. Je moet opnieuw naar de tekentafel en manieren verzinnen om de weg naar je doel op een andere manier uit te stippelen. Hier zie je het verschil tussen stugge organisaties, mensen en ondernemers en wendbare organisaties, mensen en ondernemers die snel kunnen bij-schakelen op momenten dat het niet lekker loopt. In IT wordt dit ook wel Agile werken genoemd, kleine stapjes en continue aanscherpen en verbeteren. Sorry – ik heb een achtergrond in de IT dus af en toe maak ik wat verwijzingen.

Daarnaast zie ik ook vaak andere dingen gebeuren bij mensen die vastlopen.

Wanneer je hard werkt aan je groeidoel kan het zijn dat je, doordat je zo hard, jezelf tegelijkertijd ook tegenwerkt.
Groei heeft namelijk ruimte nodig en als je bijvoorbeeld elke dag 12 uur werk in een 8-urige werkdag propt dan creëer je je eigen vacuüm, terwijl je eigenlijk meer lucht en ruimte nodig hebt om die groei voor elkaar te krijgen.
Je moet zorgen voor meer ruimte en tijd om te groeien.

Dat betekent dat je dus bewust ruimte moet gaan maken in je leven en daar is lef voor nodig want dit kan betekenen dat je vaker nee moet zeggen. Als je grotere klanten wilt binnenhalen, of grotere projecten dan moet je dus bewust nee gaan zeggen tegen kleinere klanten of projecten die stiekem veel tijd innemen. “Maar dan ga ik toch omzet missen?” – maar als je dit niet doet, ga je de kansen en de omzet missen van die grote klanten. Die ontzeg je jezelf van te voren al.

Dus wat wil je nu? Je kunt nu eenmaal niet ALLES doen, hoe graag we dat ook zouden willen – belangrijk is dat je jezelf ook toestaat om niet alles te hoeven doen. Je kunt dingen ook prima aan andere mensen overdragen of uitbesteden – achteraf zeggen mensen vaak “Dit had ik al veel eerder moeten doen.” – dus het wordt tijd voor jou om dit beter vroeger dan later te doen.

Ook heeft groei voor mij te maken met dat je soms pauzes moet inlassen, je moet van die sneltrein afspringen die het werkleven heet, om eens goed rond te kijken en the big picture weer te kunnen zien. Even uit je default modus gaan en dan jezelf af te vragen “Ben ik nog wel actie aan het ondernemen die bijdragen aan mijn groeidoel? Of ben ik stiekem weer in oude gewoontes vervallen en moet ik weer bijsturen?” Als je altijd maar gaat gaat gaat – work hard play hard zeggen ze vaak – ontzeg je jezelf de rust die soms nodig is om alles weer vanuit nieuw perspectief te bekijken.

Hier voelen veel mensen zich niet comfortabel bij want ze moeten verandering gaan doorvoeren in hun leven en hun default modus en vergeet niet0  verandering is voor velen eng. Niet alleen voor ondernemers, maar ook voor mensen die al jaren in loondienst werken en gewend zijn zaken op een bepaalde manier aan te pakken. Dit herken je misschien wel, iedereen heeft bepaalde werk- en leefgewoontes die er gedurende de jaren insluipen.

Maar door vast te houden aan die “old ways of working” krijg je dus niet je toekomstig resultaat – daarvoor heb je nieuwe acties nodig en moet je continu bijsturen.

Nu denk je misschien: dit klinkt nogal uitdagend. Ja dat is het ook, maar ik zal je vertellen: verandering wordt makkelijker naarmate jij meer veranderingen toepast. Je raakt gewend aan aanpassen, bijsturen, veranderen, nogmaals aanpassen – en elke keer voel je je er vertrouwder mee. Je creëert je zelfvertrouwen om te veranderen vanuit het vaker toepassen. En elke keer leer je weer van de verschillende acties die je hebt uitgevoerd – dus je ontwikkelt jezelf vanuit de verschillende ervaringen die je opdoet. Dit is je daadwerkelijke groei, dit is het pad waar jij zóveel kunt uithalen voor jezelf en voor je carrière of voor je onderneming. Ik gun je die groei – het werkt super inspirerend voor anderen en je ontwikkelt jezelf er ook enorm mee.

Dus voor komende tijd: ga je groeipad op, probeer verschillende wegen uit als je merkt dat het niet lukt en laat je vooral niet tegenhouden! Tot snel bij de volgende podcast.

Je luistert naar de podcast van Schop naar de Top door Lotje Euser, aflevering nummer 1.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.