fbpx

5 Tips om te leren loslaten

Er zijn ontzettend veel zaken in ons leven waar we door beïnvloed worden, niet alleen door alles wat in de wereld gebeurt maar ook door de meningen en acties van anderen. Als er iets gebeurt waar we het er niet mee eens zijn, kan het zijn dat we hier eindeloos over blijven malen in ons hoofd en kan het je veel energie kosten. Hoe laat je dit soort gedachtes los? In deze blog geef ik je 5 tips om te leren loslaten!

In deze blog ga ik het hebben over hoe belangrijk het is om je bezig te houden met je eigen zaken en niet met andermans zaken. Op deze manier ga jij dingen leren loslaten  waar je geen invloed op hebt.

Stephen Covey heeft hier een handige theorie over. Hij onderscheidt 2 gebieden in ons leven: de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. 

De cirkel van betrokkenheid
gaat om alles waar we bij betrokken zijn – onze omgeving, onze familie, vrienden, wat er in de wereld gebeurt etc – maar waar we niet direct invloed op hebben.

De cirkel van invloed
gaat om datgene waar we wel iets over te zeggen hebben: onszelf, onze acties, gedachtes, emoties. Des te meer jij werkt aan je positieve invloed, des te groter deze cirkel wordt. Wanneer mensen zich agressief gedragen en proberen andermans leven te bepalen, wordt het een omgekeerde cirkel dan wordt de cirkel van invloed groter dan de cirkel van betrokkenheid – maar dit kan iemand nooit lang blijven volhouden.

Het is juist wel inspirerend om te kijken naar hoe jouw cirkel van invloed positief kan afstralen op jouw cirkel van betrokkenheid, waardoor je een situatie en het eindresultaat kunt beïnvloeden.

 

Tip 1. Realisatie – we hebben alleen invloed op onszelf

Ten eerste is het belangrijk om te realiseren dat je niet op alles invloed hebt (ook al zouden we dit wel graag willen). De enige zaken waar jij écht invloed op hebt zijn je eigen gedachtes, emoties en acties. Dat betekent dat je geen invloed hebt op wat andere mensen doen of denken of zeggen (ook al proberen sommige mensen dit wel zoals hierboven verteld).

Deze mindset zorgt ervoor dat je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen acties en gedachtes in plaats van dat je slachtoffer wordt van wat andere mensen doen.

Tip 2. Bewustwording – Wees je bewust van de momenten dat je blijft malen in je hoofd over andermans zaken.

Herken je die momenten dat je blijft terugdenken aan een gesprek dat plaatsvond met een vriend of familielid? En je blijft er maar over malen in je hoofd? De tweede tip is om, wanneer dit gebeurt, je hiervan bewust te worden. Dat je bij jezelf denkt: “Hee ik doe het weer.” Dat kan soms behoorlijk lastig zijn want we doen dit vaak vanuit automatismen, maar jij kunt dit doorbreken door je dit eerst te realiseren! 

Tip 3. Actie nemen – Zorg voor een andere richting van gedachtes

Wanneer je opmerkt en je bewust wordt dat je over een bepaalde situatie blijft nadenken (en het je niets oplevert, omdat je geen invloed hebt op de zaken van iemand anders), probeer dan direct je gedachtes te verzetten door afleiding te zoeken. Zolang je niets anders gaat doen, blijf je in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Sommige mensen gebruiken hier mindfulness voor of meditatie, andere mensen gaan sporten of muziek maken.. noem maar op!

Tip 4. Verandering van mindset – Probeer je gedachtes over de situatie te veranderen

Stel dat je denkt over een bepaalde collega en je baalt van een bepaalde actie maar je kunt er niets aan veranderen, bedenk dan dat je altijd je gedachtes erover kunt veranderen. In plaats van dat je bijvoorbeeld denkt: “Wow ik heb echt geen zin in mijn werk morgen want die collega deed rot vorige week.” – zou je ook kunnen denken “Deze week biedt weer een nieuwe kans en mogelijk wordt de week wel gewoon prima!” of “Die collega deed vorige week rot maar dat betekent niet dat hij/zij zich deze week weer zo zal gedragen. Wellicht had diegene een slechte week.” Dan laat je het los, en zie je alle andere mogelijkheden die er op dat moment zijn. 

Tip 5. Accepteer de situatie zoals hij is

Accepteer de situatie, datgene wat is gezegd of gedaan en weet dat je dit niet meer kunt terugdraaien. Soms helpt het om zaken te accepteren door ze op te schrijven voor jezelf. Wat is er gebeurd? Waarom voel je jezelf zo? Dan schrijf je dit letterlijk van jezelf af. Vervolgens kun je de brieven verscheuren of verbranden en helpt dit om het los te laten.

Problemen in situaties waarop je geen invloed hebt moet je proberen te bekijken met een glimlach, je moet ermee leren dealen. Zo kunnen ze geen greep op je krijgen. Accepteren dat je het niet kunt veranderen en de wijsheid om het verschil ervan in te zien.

Wat ik je als laatste nogmaals wil meegeven is dat het niet makkelijk is om te accepteren maar we hebben helaas écht niet op alles invloed! Probeer in te zien in welke cirkel jouw probleem zich bevindt en zet dan een stap in de richting van een oplossing.

Heb je hier hulp bij nodig? Of loop je zelf vast? Ik help je graag!
Plan hier een intakegesprek in en laten we uitvinden hoe ik jou hierbij kan helpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.