fbpx

Hoe zeg je makkelijker “Nee”

Heb je het idee dat je altijd teveel hooi op je vork neemt doordat je het lastig vindt om nee te zeggen? Je bent niet de enige. Er zijn ontzettend veel mensen die het lastig vindt om nee te zeggen wanneer hun leidinggevende weer iets op hun bord legt, of wanneer een familielid om een gunst vraagt en noem maar op! En je weet het direct wanneer je te snel ja hebt gezegd; je blijft achter met dat knagende gevoel dat je niet weet of je wel achter je antwoord staat. Dat je liever nee had gezegd in plaats van ja. Maar hoe zeg je makkelijker nee?

Ten eerste; nee zeggen heeft te maken met grenzen aangeven. Als je het lastig vindt om nee te zeggen is de kans groot dat mensen gemakkelijk over jouw grenzen kunnen gaan. Terwijl die grenzen juist erg belangrijk zijn voor jezelf omdat dit ter zelfbescherming werkt. Als jij je grenzen niet goed aangeeft bij anderen, dan gaan zij gemakkelijk over die grenzen heen en doe je uiteindelijk dingen waar je zelf niet compleet achter staat.

Wat maakt nee zeggen moeilijk?

Mensen met een groot gevoel van empathie vinden het lastiger om nee te zeggen dan anderen. Dat komt omdat zij zich gemakkelijk kunnen verplaatsen in de ander en daardoor sneller bang zijn om diegene te kwetsen. Zo ben ik zelf ook aangelegd, ik kan me heel gemakkelijk in anderen verplaatsen. Daardoor werd nee zeggen voor mij heel lastig, maar ik merkte dat ik hier niet persé gelukkiger of beter van werd. Daarom werd het tijd om dit om te keren. Oprecht ja zeggen als je het echt wilt, en niet wanneer je dit om de verkeerde redenen doet.
Als jij weet van jezelf dat je een people pleaser bent dan herken je dit vast.

Daarnaast is het ook vaak een gewoonte om ja te zeggen, ook wanneer je weet dat je eigenlijk nee wilt zeggen. Dat zorgt ervoor dat je sneller over je grenzen heen gaat, want je hebt dit immers al altijd zo gedaan, het voelt veilig! Collega’s en vrienden of familieleden verwachten vaak ook dat je altijd ja zegt – zij zijn dit omgekeerd ook gewend van jou.

En tenslotte; we zijn bang dat mensen ons niet meer waarderen als we nee zeggen, dat ze ons niet meer aardig vinden. Nee zeggen tegen iemand die met jou op date wil bijvoorbeeld, terwijl jij er niks voor voelt. Maar je wilt ook niet koud en onaardig overkomen, dus zeg je maar ja… Des te meer onzekerheid je hierover hebt in je leven, des te groter de kans dat je vaak ja zegt om aardig gevonden te worden, om gewaardeerd te worden. 

De waarheid is dat mensen jou aardig vinden om jou en niet om dat je altijd ja zegt. Ze kunnen je ook nog aardig vinden als je nee zegt. Dit straalt juist kracht en zelfvertrouwen uit en trekt mensen aan. 

Hoe zorg je dat je beter wordt in nee zeggen?

Tip 1 – Voorbereiding is key
Het begint met situaties te herkennen waarin je vaak ja zegt, maar nee zou willen zeggen. Komt dit vaak op werk voor? Of in je vrienden- of familiekring? Als je weet wanneer dit vooral gebeurt, dan kun je je hierop voorbereiden. Dus stel dat je elke maandag een meeting hebt waarvan je weet: na deze meeting is mijn berg met werk altijd veel groter – dan kun je je voorbereiden op deze situatie. Stel dat een collega weer iets over de schutting probeert te gooien, dan herken je het direct en kun je hier adequaat op reageren met: “Als dit voor X datum moet gebeuren, dan moet iemand anders dit oppakken want mijn agenda is helemaal vol.” bijvoorbeeld. Een voorbereid mens telt voor tien!

Tip 2 – Oefen nee zeggen
Hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker en natuurlijker gaat voelen. Oefen dit met een vriend bijvoorbeeld, en probeer het eerst toe te passen op toegankelijke dingen.

“Wil je wat te drinken voor me inschenken?” – “Nee, schenk zelf maar iets in”.
“Wil je iets bakken voor de vrijwilligersvereniging?” – “Nee ik vind dat iemand anders deze taak nu kan oppakken.”
“Wil je mijn CV nakijken?” – “Nee, ik heb geen tijd op dit moment.”

Je mag je keuze uitleggen maar verval niet in excuses. Je bent niemand enige verantwoording schuldig. Soms begrijpen mensen het beter als je context schept – “Nee ik kan dit niet voor je doen, want ik heb deze week geen tijd.” – of “Nee ik kan je die tas niet uitlenen, want je bent mijn geleende jas de vorige verloren in de kroeg.”

Vervolgens zul je zien dat dit je steeds makkelijker af zult gaan, waarna je dit ook in lastigere situaties zult durven inzetten. Dus eerst vertrouwen opbouwen in makkelijke situaties waar je nee tegen zegt, en vervolgens doorpakken naar uitdagendere situaties.

Tip 3 – Nee zeggen levert respect op
De meeste mensen vinden het prettig om nee te horen, dit klinkt gek maar is het niet. Mensen vinden het fijn om te weten waar de grenzen van anderen liggen. Dat creëert namelijk duidelijkheid. Door nee te zeggen zorg je bovendien ook dat jouw grenzen worden gerespecteerd.

Tip 4 – Wees niet bang voor reacties van anderen
Mocht je je van te voren al zorgen maken over wat er gebeurt in een situatie waarin je nee gaat zeggen, beeld je dan niet allerlei ongegronde horrorsituaties in. Soms denk je zeker te weten hoe iemand gaat reageren, maar je zult verbaasd zijn hoe vaak mensen gewoon akkoord zullen gaan met jouw nee. Dat komt omdat nee heel krachtig over komt, je bakent je grenzen af. Mocht dit je nog niet genoeg overtuigen: zorgen maken van te voren levert je sowieso helemaal niets op, alleen maar negatieve gedachtes. En je weet pas zeker hoe iemand reageert op jouw nee tot je dit in actie brengt! Dus het heeft geen zin jezelf gek te maken met allerlei scenario’s in je hoofd zonder enig bewijs – gewoon beginnen met nee zeggen dus!

Heb jij moeite met voor jezelf opkomen? Als millennial coach help ik mensen stappen vooruit te zetten en te empoweren! Lees hier meerr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.