fbpx

“Druk-druk-druk” Tips voor een minder druk leven

Druk zijn lijkt een soort van standaard geworden in ons leven en zeker in dat van millennials. Er lijkt bijna iets met je mis te zijn als je niet druk bent. Als we niet aan het werk zijn, dan zijn we wel onze Insta-feed aan het verkennen, YouTube tutorials aan het kijken, de duizenden appjes aan het bijlezen, sporten, koken, drankjes doen en ga zo maar door! Terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat het ook goed kan zijn om lekker te luieren en je hoofd leeg te maken. Dit zorgt voor meer creativiteit en je bent in staat problemen beter op te lossen. Hoe pak je dit dan aan?

Ten eerste is het goed om je bewust te worden van de dingen waar je precies zo druk mee bent. Ligt het aan het werk? Is het je sociale leven? Komt het door die sportsessie die je je elke dag oplegt? Of is het die perfecte Instagramfoto die je om de dag wilt posten? Voor veel mensen is dit wellicht een combinatie. Daarnaast is het nog zo dat sommige mensen zich heel druk voelen, maar in feite vervolgens weinig uitvoeren. Je kunt je druk voelen door allerlei ad hoc zaken die voorbij komen, waardoor je alles maar “half” doet en niets afmaakt. Dan ben je aan het einde van de dag behoorlijk uitgebrand terwijl je weinig hebt bereikt.

Vervolgens moet je beslissen waar je bezig mee wilt zijn, in plaats van “druk” mee wilt zijn. Stel: je wilt op een dag ‘s ochtends sporten, vervolgens een artikel schrijven voor je werk, meetings houden en ‘s avonds drankjes doen. De kunst is om dit goed te plannen. Dus plan je sport bijvoorbeeld van 7:00 – 8:00, spreek met je zelf af dat je van tijdstip x tot tijdstip x aan je artikel gaat werken, vervolgens pauze inplant (echt doen!), dat de meeting op tijdstip Y plaatsvindt en dat je om 17:00 drankjes gaat doen.
Het lastigste is om je hier daadwerkelijk aan te houden. Zorg dus voor focus! Leg je telefoon weg, check niet ondertussen je mailbox of appjes en spreek met jezelf af dat dat artikel voor een bepaald tijdstip af moet zijn. Zo houd je regie over je eigen leven.

Mensen die plannen, hebben het gevoel namelijk dat ze aan zaken werken, resultaat bewerkstelligen en precies weten wanneer ze wat gaan doen. Dit zorgt voor rust en een opgeruimde mindset. Je kunt alsnog een volle dag hebben, maar je bent nu zelf verantwoordelijk voor de hoeveelheid drukte en geen slachtoffer van je eigen drukte! Door goed te plannen kun je al je activiteiten in goede banen leiden waardoor je aan het einde van de dag het chille gevoel hebt dat je “lekker bezig” bent geweest in plaats van allen maar druk. En plan ook gewoon luier momenten in, mensen die altijd druk zijn, plannen gewoon slecht. Wees liever lekker bezig en bereik de resultaten die je voor ogen hebt door goed te plannen.

Heb je hier hulp bij nodig? Ik help je met coaching!