fbpx

Omgaan met negatieve opmerkingen

Iedereen heeft in zijn leven wel eens met negatieve opmerkingen te maken. Terwijl je hoopt op constructieve feedback, krijg je misschien meer negatieve opmerkingen terug dan waar je op had gehoopt. Vervolgens zorgt deze negativiteit ervoor dat je mindset ook ineens negatiever wordt, terwijl je zo enthousiast was! Hoe komt dit en wat kun je eraan doen?

Ten eerste: niet iedereen heeft het talent om feedback op een constructieve manier te brengen. Sommige mensen knallen meteen alle verbeterpunten/negatieve opmerkingen op je af, waardoor je het gevoel hebt dat je niks goed hebt gedaan, zonder dat dat daadwerkelijk de bedoeling was van degene die de feedback wilde geven. Hierop heb je helaas geen invloed, je kunt niet het moment van feedback terugdraaien, je hebt geen invloed op hoe mensen feedback geven. Dus dit is het moment om ermee te leren dealen.

Hoe deal je met negatieve opmerkingen of feedback

Waar je wel invloed op hebt is hoe je omgaat met deze feedback. Laten we als uitgangspunt nemen dat als mensen niet om jou of je werk zouden geven, ze ook geen energie zouden stoppen in het geven van feedback aan jou. Dus met andere woorden: dan zouden ze niets zeggen en je gewoon laten failen. Dat geeft aan dat ze je daadwerkelijk wel willen verder helpen, ook al wordt de feedback af en toe niet helemaal gegeven zoals je misschien had gehoopt.

 

Je eerste gedachte

Stel dat iemand je “negatieve” feedback geeft, wat is dan je eerste gedachte over die feedback? Deze gedachte is de oorzaak van het gevoel wat je vervolgens ervaart, dat kan teleurstelling zijn, woede, angst, frustratie, schaamte etc. Door je bewust te worden van je eerste gedachte, kun je deze gedachte omzetten in een neutrale gedachte. In plaats van dat je denkt “Zie je wel, ik kan helemaal niets.” kun je dit ook veranderen in “Fijn dat hij/zij tijd neemt om feedback te geven.” of “Deze feedback verandert niets aan mijn vaardigheden.” of “Deze opmerkingen maken mij niet minder als persoon.”

Je bent zelf verantwoordelijk voor je gedachtes en daardoor je gevoelens, laat je geen slachtoffer worden door de acties van anderen. Wees je bewust van de gedachtes die jij ontwikkelt als mensen negatieve opmerkingen maken, probeer er het beste voor jezelf uit te halen en laat het vervolgens los.

Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan een kijkje op mijn coachingpagina voor sessies waarbij ik je leer om te gaan met negatieve gedachtes.