fbpx

Tips om te presenteren zonder angst

Presenteren wordt een steeds groter onderdeel van onze werkwereld, toch lijken maar weinig mensen er echt plezier in te hebben. Misschien herken je het gevoel van de angst die je bekruipt als jou iets wordt gevraagd tijdens een meeting of wanneer je voor een groep moet spreken. Dit overkomt veel mensen en kost veel energie. De negatieve gedachten en emoties die je plotseling ervaart, nemen de overmacht en kosten veel energie. Hoe kun je dan zorgen dat je toch zelfverzekerd voor een groep kunt presenteren?

 

Ontdekt je eigen “Waarom”

Ten eerste is het belangrijk om jezelf af te vragen; waarom vind ik presenteren eng? Wat vind ik van presenteren in het algemeen? Deze gedachten beïnvloeden onbewust je emoties in aanloop van een presentatie. Als je van te voren bijvoorbeeld al denkt: “Oh nee, nu moet ik wat zeggen!” of “Wat zullen deze mensen van mij denken?” of “Ik vergeet vast wat ik moet presenteren.” etc.

Misschien vind je presenteren eigenlijk wel heel leuk om te doen, maar verlammen de negatieve gedachten je functioneren tijdens de presentatie. Dit kan zich uiten op meerdere manieren:
– je krijgt een black-out, raakt je verhaal kwijt, en kan geen woord meer uitbrengen
– je begint te ratelen, raakt de controle kwijt en praat veel te snel
– je raakt in jezelf gekeerd en praat te zacht

Al deze gedragingen zorgen ervoor dat de boodschap die jij wilt overbrengen, veel minder sterk bij je luisteraars belandt en dat is zonde! Want ik geloof echt dat wat jij hebt voorbereid en waar jij tijd en moeite in hebt gestoken, het waard is om duidelijk over te brengen op jouw doelgroep. Of dat nou je collega’s zijn, je baas, je adviesraad, je vrienden of degene bij een klantenservice waar je een klacht wilt indienen, dat maakt niet uit! Zelfs een fotopresentatie houden voor je naasten zoals familie kan dan al eng zijn.

Hoe verbeter je je presentatieskills?

Waar moet je beginnen om je presentatieskills te verbeteren?
1. Wees je bewust van je gedachten (wat denk jij zodra je het woord “presentatie” hoort?).
2. Word bewust van welk effect deze gedachten hebben op jouw acties.
3. Bedenk wat je doel is van jouw presentatie en wat jouw rol hierin gaat zijn.
4. Train jezelf door je op je doel van de presentatie te richten in plaats van te focussen op je negatieve gedachten.

Tijdens mijn 2-delige coachingsessie “Zelfverzekerd Presenteren” ga ik je coachen in hoe jouw gedachten je presentatieskills beïnvloeden en hoe je deze kunt ombuigen zodat ook jij presenteren niet meer met “eng” gaat associëren en zelfverzekerd kunt presenteren.

Meer weten? Neem contact op!