fbpx

Get it Done – tips om efficiënter te werken

Heb je het gevoel dat je te druk bent waardoor je nooit iets af krijgt en niet efficiënt kunt werken? Mailbox bijwerken, telefoontjes beantwoorden, Skypeberichten bijhouden, ondertussen nog een analyse doorlezen en tegelijkertijd collega’s face-2-face te woord staan (al is dat tijdens deze coronatijd gelukkig al minder). Tegenwoordig lijkt het alsof we allemaal een duizendpoot moeten zijn. Maar in hoeverre gaat dit ten koste van de effeciëntie van je eigen werkzaamheden?

 

We willen allemaal up-to-date zijn en blijven, maar daardoor kan de druk om constant overal op te reageren erg groot worden.

"Misschien heb je 's ochtends een duidelijke agenda van wat je die dag te doen staat, maar herken je dat je aan het einde van de dag helemaal afgedraaid bent en je uiteindelijk afvraagt hoe deze dag zo snel is gegaan en waarom je voor je gevoel helemaal niets hebt bereikt?"

Enerzijds is het heel prettig om je flexibel op te stellen, om ad hoc nog zaken te regelen voor je collega’s en je mailbox gedurende de dag bij te houden. Anderzijds is het lastig om dit niet ten koste van je eigen werk te laten gaan met als gevolg dat je moet overwerken en je privé-werk balans kwijt raakt. Hoe los je dit dan op?

  1. Agenda is key
    Houd je vast aan je agenda – dat betekent dat je zorgt dat in je agenda staat wat ab-so-luut moet gebeuren die dag. Dus als je een blog moet schrijven en je geeft jezelf daar een uur de tijd voor, dan ga je ook dedicated die blog schrijven terwijl je alle mail/skype/telefoontjes negeert en ga je zorgen dat die blog na 1 uur klaar is.
  2. Mailbox momenten
    Bouw momenten in voor jezelf dat je je mail mag checken (bijv. om 8:30 – 13:00 – 17:00 en dat je op berichten mag reageren.
  3. Schrap onnodige meetings
    Schrap alles uit je agenda wat onnodig is – het klinkt nogal logisch maar moet je bijvoorbeeld écht perse bij alle meetings aanwezig zijn? Of kunnen je collega’s je ook bijpraten / meeting notes toesturen?

Daarnaast heeft iedereen kwaliteiten die ervoor zorgen dat jij kunt uitblinken in je werk, maar die ook tegelijkertijd onbewust je valkuil kunnen zijn en je tegenhouden om jouw top te bereiken.

Zoek jij naar mogelijkheden om jouw kwaliteiten maar ook valkuilen te identificeren en jouw werk-privé balans te herstellen? Boek dan een coachingsessie!