fbpx

Afl. 60 – Hoe houd je jezelf gemotiveerd om je doelen te bereiken in 2023?

Hoe houd je jezelf gemotiveerd om je doelen te bereiken en hoe geef je niet op? In deze allerlaatste aflevering van 2022 bespreek ik welke doelen ik dit jaar wel heb gehaald, en welke niet en wat ik daarvan heb geleerd.

Je luistert naar de podcast van schop naar de top door Lotje Euser aflevering nummer 60

Wauw, nummer 60 alweer. Wat gaat dit hard! Sowieso ging dit jaar mega snel, vonden jullie niet?

En ik bedacht me dat dit ook de laatste aflevering is van 2022 – maar waar wil ik het dan over hebben in deze laatste van dit jaar?

Wat ik nog even wil delen is: ik krijg best vaak lieve mailtjes en berichten op social media over deze podcast. Dat jullie het zo fijn vinden om ernaar te luisteren en hoe het jullie helpt en ik wil even uit het diepst van mijn hart zeggen: dankjulliewel. Zo lief. En zo fijn om te horen, want laten we eerlijk zijn: podcasten is toch een beetje eenrichtingsverkeer hè? Dus als jullie niks laten weten dan ga ik er maar vanuit dat jullie het leuk vinden, maar ik vind persoonlijke berichten echt heel erg leuk dus dankjewel!

Ik wil het vandaag hebben over motivatie en nieuwe doelen stellen in 2023. Ik weet dat jullie altijd graag naar mijn afleveringen luisteren waarin ik het heb over jezelf motiveren en doelen stellen, en het is inmiddels alweer een tijd geleden. Dus ik dacht: met het nieuwe jaar voor de deur, welke betere timing is er dan hier een aflevering over te maken op dit moment?

Ik ben ook de coachingprogramma’s van dit jaar aan het afsluiten met klanten en in december nemen we dan altijd 2023 met elkaar door. Wat wil je komend jaar bereiken? Waar ga je je op focussen? Echt mooie topics en heel belangrijk omdat het voor hen ook weer scherp maken van hun doelen in het nieuwe jaar zoveel verschil kan maken met betrekking tot de acties die ze gaan doen in 2023.

Ik had het er gisteren met een van mijn klanten over; ze wilde weten hoe ze haar flow kon hooghouden om te blijven werken aan haar business in het nieuwe jaar. Haar doel is echt om meer klanten binnen te halen en consistent op te komen dagen online.

En ik vroeg haar, wat betekent flow voor jou? En ze antwoordde met: het is een bepaald ritme waardoor je dingen structureel doet.

En ik zie ook nog een andere soort flow: namelijk de flow die je voelt als je iets met opperste concentratie aan het doen bent. Zoals je boekhouding, of aan je website werken, of zelfs als je een muur aan het verven bent. En je kijkt op je horloge nadat je klaar bent en ziet ineens dat er al 3 uur verstreken is.

Herken je dat? Dat je in zo’n flow zit? Ik ervaar dat heel erg als ik piano speel of aan mijn website werk bijvoorbeeld. Dat er ineens al een heel uur verstreken is, terwijl het maar 10 minuten leek. En dat het je dus ook geen energie lijkt te kosten en het moeiteloos gaat.

Maargoed, ik vroeg deze klant ook van: wanneer ervaar jij die flow? En ze zei wanneer ze sportte of gamede, of aan het lezen was of opruimde.

Ik heb dit ook vaak met sporten, dat je er echt lekker in zit en de tijd super snel verstreken is.

En eigenlijk zijn de meeste zaken waarin we flow kunnen ervaren best normaal. Het zijn geen hele bijzondere activiteiten toch?

Sporten, gamen, lezen, muziek maken, werken?

En vaak voelen we ons daarna ook beter. Als we uit die flow komen.

Wat maakt dan dat we toch niet naar sportschool gaan? Dat je je voornam dit jaar om nu eens echt elke ochtend te sporten en dat het niet is gelukt?

Dat je je voornam dat je elke week een blog wilde schrijven?

Dat je je voornam om echt gezonder te gaan eten om wat kilo’s af te vallen en het toch niet is gelukt?

Terwijl je weet dat als je het eenmaal doet, je je er beter door voelt?

Dat je je ouders meer wilde bezoeken, en je familie wilde zien?

Waarom lukt het ons nou niet altijd om onze doelen te behalen?

Ik heb hier de laatste tijd best veel over nagedacht omdat sommige doelen die ik me dit jaar had gesteld, ook niet zijn uitgekomen.

Ik wilde elke week een podcast maken, is niet helemaal gelukt. Nu heb ik het ritme wel weer te pakken, maar het is me niet altijd gelukt.

Ik wilde een show maken op YouTube, is ook niet gelukt.

Maar andere zaken zijn wel gelukt: nieuwe klanten aantrekken, super zichtbaar zijn op social media, actiever zijn op linked in, een nieuwe website, een groepsprogramma lanceren, heel veel 1-1 calls voeren.

Je moet weten: ik had heel wat doelen afgelopen jaar. En dat is ook een leerpunt voor mij: en iets wat ik dit jaar weer heb ervaren: als je teveel tegelijkertijd wilt doen, ga je er maar half voor. Je kunt nu eenmaal niet ALLES doen.

Dus dat is de eerste reden waarom we niet onze doelen behalen. Teveel doelen.

En ik weet dat veel mensen hier onbewust in trappen: oja dit wilden we ook nog bereiken, en dit en dit en dit.

Je kunt een hoop doen, maar niet alles in de wereld. Dus trap niet in die val en houd je aantal doelen ook do-able. 

Hier werk ik ook aan met een van mijn mannelijke klanten. Hij zit zo boordevol ideeën, hij is zo enorm creatief, met als gevolg dat niks écht af komt. En samen werkten we dit jaar aan het behouden van zijn focus. Zodat wat hij deed, ook afkwam en resultaat opleverde.

En voor mij geldt dit ook:

Wat ik dus ga doen in 2023 is verleggen van focus: richten op deze podcast, social media uitbreiden, content creatie, een betere coach worden en sales. That’s it.

Nog een reden waarom we onze doelen niet behalen is we luisteren teveel naar ons hoofd.

Ik ben in december begonnen met ’s ochtends work-outs doen, buikspieren en billen en benen. De 3 B’s. En dit is wat mij opviel: als ik niet nadenk en gewoon uit bed spring, mijn sportkleding aandoe en mijn yogamat uitrol, heeft mijn hoofd geen tijd om te bedenken dat hij er geen zin in heeft.

We kunnen vaak zoveel redenen bedenken om iets niet te doen.

Ik zie het ook bij klanten: er is altijd wel een reden waarom ze iets niet hebben gedaan. 

Ons brein is zo slim en gewiekst, geeft ons genoeg redenen om te blijven liggen ’s ochtends in plaats van te gaan sporten. 

Zoals: toch iets teveel wijn gedronken, te kort geslapen, niet diep geslapen, veel aan onze hoofd, we verdienen het om te blijven liggen want hard gewerkt deze week, we hebben spierpijn, hoofdpijn, worden we verkouden? 

Wat als jij nou al deze brein dumps uit zou schakelen? Wat als je het nou gewoon zou gaan doen?

Wat zou er dan gebeuren?

Als je je brein geen tijd geeft om met excuses te komen, je dit weet en gewoon direct in actie komt maakt het zoveel makkelijker om je doelen te behalen.

En je moet weten: ik hou niet echt van sporten op zo’n matje. Het is meer creperen. Ik vind het verschrikkelijk maar… het eindresultaat dat is waar ik het voor doe. Oké en je beter en energieker voelen, de short term gain. Maar de long term gain is een super fit lichaam. En daar focus ik me op.

En dat is hoe jij jezelf gemotiveerd kunt houden om in 2023 de lat steeds een stukje te verleggen: denk aan het eindresultaat.

Focus daarop. Denk daar aan.

Ondernemers vinden zaken vaak moeilijk om vol te houden als ze niet direct resultaat zien, vooral als het aankomt op online zichtbaarheid, social media presence etc. Ik zie het bij klanten ook: ze zien niet direct klanten terug door hun posts op social media en daardoor raken ze gedemotiveerd om door te blijven gaan. Ze stoppen met posten of posten veel onregelmatiger.

Maar goede dingen hebben echt tijd nodig. En constante aandacht.

Net zoals deze podcast. Ik ben nu meer dan een jaar bezig echt wel consistenter bezig en het is work in progress.

Maar ik weet dat het bouwt aan mijn bedrijf. Dus is het belangrijk voor me. 

Ik zei tegen een klant: jouw eindresultaat is meer klanten. Dus ga in 2023 alleen dingen doen die bij gaan dragen aan dat doel. En skip de rest.

Denk bij alles wat je doet: helpt dit mij om aan nieuwe klanten te komen ja of nee?

En daar gaan we in 2023 aan verder werken.

Wat ook helpt om jezelf gemotiveerd te houden is te bedenken wat je gaat doen, als je je gedemotiveerd voelt. Hoe ga je dan jezelf motiveren? Bijvoorbeeld als je elke dag wilt hardlopen in 2023, ik noem maar wat.

Je kunt je letterlijk voorstellen, dus visualiseren met je ogen dicht, hoeft niet trouwens maar maakt het wel makkelijker: oké ik sta op, het is koud buiten, en ik wil elke ochtend hardlopen. Hoe ga ik dan visualiseren dat ik mezelf er doorheen trek? En dat ik echt zal gaan?

Dat kan ook met: oké je wilt gezond eten, wat ga je dan doen als je op een feestje komt en een enorme schaal met chips ziet liggen? Kun je jezelf voorstellen wat je dan als alternatief gaat doen?

Of je wilt elke week 1 klant benaderen voor je sales, kun je je dan voorstellen in je hoofd wat je doet op het moment dat je aan jezelf twijfelt? Hoe ga je dat dan overkomen?

Of stel die collega waarmee je moet samenwerken, en die het bloed onder je nagels vandaan haalt en jij hebt als doel voor 2023: ik laat me niet meer gek maken. Kun je je dan voorstellen hoe je wilt reageren als die collega weer zo’n irritante opmerking maakt?

En het mooie is: deze manier kost niks en werkt enorm goed.

Door je dit soort situaties voor te stellen wordt het zoveel makkelijker om die obstakels als ze in het echt voorkomen te ontwijken.

Bizar maar het werkt echt.

Ik ben nu wel benieuwd wat jouw doelen zijn in 2023. Wat wil jij gaan bereiken? Stuur het me eens in een berichtje toe via social media, vind ik leuk!

Ik heb als doel dat ik sales trainingen aan bedrijven wil verkopen, nog meer 1-1 klanten wil aantrekken en deze podcast wil uitbouwen. Vanaf 2023 zul je ook een andere tune horen in deze podcast, echt heel gaaf is ie! 

Verder wil ik je bedanken voor het luisteren naar deze podcast, de lieve reacties die ik krijg, en ja ik wens je natuurlijk ook een heel mooi 2023 toe. Vol met successen die je vervolgens kunt vieren, nieuwe klanten, misschien een mooie nieuwe carrière move of torenhoge groei met je bedrijf!

Ik ga oud en nieuw bij vrienden vieren en ik moet je zeggen: ik heb zo ontzettend veel zin in 2023!! Dus tot dan bij een nieuwe aflevering van schop naar de top.