fbpx

Afl. 44 – Goedkeuring zoeken bij anderen

Zoek jij ook continu goedkeuring bij anderen? Vind je het lastig om je eigen koers te varen? In deze aflevering leg ik uit hoe je goedkeuring in jezelf kan zoeken en je minder laat afleiden door anderen.

Luister de aflevering op Spotify.

Meer weten over mijn Femine Force programma waarbij we o.a. induiken op het loslaten van die goedkeuring? Meld je hier aan: https://schopnaardetop.nl/product/feminine-force-mini-programma/

Afl 44 – Goedkeuring zoeken bij anderen

Goedemorgen! Het is vrijdag, ik ben weer lekker back on track en vanmorgen kreeg ik een super leuk bericht van een van mijn klanten die meedeed aan mijn “Maak van April je beste maand” dat ze de eerste klant voor haar nieuwe programma heeft binnengehaald! Woehoee – zo ontzettend blij voor haar!

Deze week ben ik met van alles en nog wat bezig geweest. Ik heb materiaal geschoten voor mijn nieuwe vlog show op Youtube “Deals on Heels”. Ik ga weer YouTube video’s maken. Vroeger heb ik gebeautyvlogd, best leuk geld mee bijverdiend en ik ga dit weer oppakken maar dan voor mijn business. Om jullie te laten zien hoe het is om business coach te zijn en zelfstandig ondernemer. Om een kijkje te geven in de high en lows. Ik weet ook wel dat je op social media vooral de leuke momenten te zien krijgt, maar ik heb ook gewoon struggles en dat wil ik meer laten zien.

Ik speelde al een tijdje met dit idee… want ik wil niet alleen afhankelijk zijn van Facebook voor mijn zichtbaarheid. Maar de innerlijke perfectionist kwam om de hoek kijken en het duurde even voor ik mijn plan daadwerkelijk omzette in actie. Dus ik heb inmiddels al wat materiaal geschoten voor mijn trailer en nou ga ik maandag bellen met een muziekproducer om te kijken of hij me kan helpen met de muziek voor mijn show. Vroeger koos ik altijd van die lullige copyrightvrijer muziek voor mijn video’s, maar ik wil dingen nu echt naar the Next level brengen dus ik wil gewoon een super vette tune. Denk aan Selling Sunset, denk aan The Kardashiansop Hulu. Nou daar heb ik dus ongeveer de lat gelegd :P. Niet bepaald laag maar ik houd mezelf ook tegelijkertijd voor: ik doe dit omdat ik het leuk vind. Fun staat voorop!

Vandaag wil ik het hebben over goedkeuring zoeken bij anderen.

En ik was geïnspireerd om hierover te praten door een gesprek deze week. Ik ga in juni spreken op de Female Tech Heroes conferentie, samen met 3 andere waanzinnige vrouwen over sisterhood en ik ga dan spreken over onze innerlijke perfectionist die zorgt dat we heel streng voor onszelf zijn, maar tegelijkertijd vaak ook op andere vrouwen in onze omgeving. En dat als het op sisterhood aankomt, we daar als vrouwen echt nog wel stappen te zetten hebben. Ik denk dat als we meer vrouwen aan die top willen, dat vrouwen elkaar onderling ook meer mogen supporten in plaats van elkaar te zien als competitie. Dat we dat competitieve gewoon aan mannen overlaten ;P lol. 

Maar goed ik had dus een gesprek met een van de vrouwen waarmee ik ga spreken en zij wilde weten wat ik van haar speech vond. En daar had ik het met haar over.

Ik begon mijn feedback in de mail aan haar met “Je hebt een mooi en sterk verhaal.” Maar zij had die eerste zinnen overgeslagen was eigenlijk direct doorgegaan naar mijn feedback. 

Daar wilde ze over praten, dus ze belde me en ik zei tegen haar “Als mooi en sterk goed genoeg voor jou is, kun je de rest van mijn feedback gewoon skippen.” Want zo zag ik het echt.

En dan ben ik niet gekwetst ofzo he als ze dat zou doen. Mijn feedback in de wind zou slaan? Mijn ego kan dat aan. Mooi en sterk zou ik persoonlijk gewoon al goed genoeg vinden.

En ze moest daarop lachen. Want wij vrouwen zijn geneigd om complimenten vaak in de wind te slaan en juist de verbeterpunten groter te maken dan ze zijn. Daar helemaal op te focussen, ook in  functioneringsgesprekken.

Dan wordt er begonnen met: “We zijn zo blij met je, want je hebt dit en dit fantastisch gedaan” en daarna komen de feedbackpunten. En vervolgens als je later aan het gesprek terugdenkt, blijven vooral de feedback en verbeterpunten je bij en vraag je je af “Shit, heb ik het eigenlijk wel goed gedaan?”

Dit heb ik zelf heel vaak meegemaakt. Dat ik een excellent scoorde in de beoordeling maar dat ik in mijn hoofd vooral bezig was met “oh shit, ik moet dit verbeteren en dit verbeteren.” Alsof die excellent niet goed genoeg was.

Maar wat is goed genoeg he? Wanneer ben jij goed genoeg? Wanneer vind je jezelf goed genoeg?

Goed genoeg om voor die ene functie te gaan. Goed genoeg om higher level klanten te helpen. Goed genoeg om een bedrijf te leiden? Goed genoeg om de speech van je leven te geven?

Of heb je daar goedkeuring van anderen voor nodig? Dat zij zeggen; je bent inderdaad goed genoeg. En dat je daarna pas besluit: oké dan ben ik dat ook.

Ben je hier schuldig aan? Wees eens eerlijk?

Nou vind ik het altijd goed dat je feedback vraagt, dit is een van de manieren om te groeien als persoon zijnde. En geeft je soms hele nieuwe verfrissende inzichten. Dat maakt je blinde vlekken zichtbar. Top!!

Maar wanneer feedback omslaat in goedkeuring zoeken… ja dan maak je jezelf heel erg afhankelijk van anderen. Dan ga je niet uit van je eigen kracht, intelligentie en kunde.

Dan laat je hoe jij jouw leven leidt, bepalen door wat anderen ervan vinden. Of door wat de maatschappij ervan vindt. Of wat LinkedIN ervan vindt, of Twitter.

Je ziet hoe gevaarlijk dat is, nu in die rechtszaak tussen Johnny Depp en zijn ex Amber Heard. Disney liet zich leiden door wat de maatschappij vond toen Depp werd aangeklaagd door zijn ex en cancelde hem direct voor Pirates of the Carrebean. En ook Fantastic Beasts. Nu blijkt… dat de vork anders in de steel zat en dat Depp eigenlijk zelf een slachtoffer is geweest van huiselijk geweld. Maar de cancelcultuur heeft al zijn werk gedaan en Depp’s carrière is bepaald door anderen, voordat überhaupt duidelijk is geworden wat er nou precies is gebeurd in hun relatie. Dus de maatschappij heeft enorm grote invloed op wat bedrijven doen doen, en celebrities. Enerzijds is dat goed, maar anderzijds is dat ook gevaarlijk als we niet het hele verhaal kennen. We oordelen gewoon ontzettend snel! Ik doe het, en jij doet het ook. Belangrijk is dat je je ervan bewust bent.

Ik was trouwens laatst wel naar Fantastic beasts geweest in de bios, en ook al is degene die nu Grindelwald speelt een ontzettend goede acteur Mads Mikkelsen. Ik miste wel echt Johnny Depp.

Maar goed, dus goedkeuring zoeken in de maatschappij? Slecht idee. De maatschappij neigt erg hard en negatief te zijn. De meeste mensen denken sowieso snel in doemscenario’s. En zijn risicovermijdend as hell.

Dat is niet gek, het is heel menselijk juist. En zit geprogrammeerd in ons brein.

Omdat negatieve ervaringen ons het meest bijblijven. Dat komt nog voort uit dat oerinstinct, dat we absoluut moesten onthouden welke paddestoelen giftig waren en dergelijke. Daarom blijven negatieve zaken je zo goed bij. Misschien mocht je het je afvragen waarom jij vooral de kritische punten van klanten of je baas altijd maar onthoudt. Dus om deze reden. We moesten vroeger wel die negatieve ervaringen goed onthouden als garantie voor ons voortbestaan. Inmiddels is dit natuurlijk allang niet meer zo. We lopen haast geen gevaar meer, maar ons brein is zodanig geprogrammeerd dat hij ons nog steeds wil behoeden voor mogelijke gevaren.

Stel dat ik goedkeuring had gezocht om voor mijzelf te beginnen, en te stoppen met loondienst. Dan had ik nooit die stap gezet. Want ik kreeg eigenlijk die goedkeuring niet voor de volle 100% van mijn omgeving. Mijn moeder zei bijvoorbeeld “Je moet eerst voor een heel jaar salaris sparen.” Mijn baas zei: “Kun je het niet eerst combineren?” 

Ga zo maar door.

Maar ik sloeg de vraag naar goedkeuring weg, en bedacht dat ik dit wilde. Niemand anders kon voelen hoe dol GRAAG ik dit wilde. Dus ik wilde alleen mijn eigen goedkeuring en besloot dat dit genoeg was. Ik voelde daarna enorme rust. Ik dacht omg dit is het gewoon!!

En dat kun jij ook! Bepaal voor jezelf wat je ontzettend graag wilt, en dat je daar voor de volle 100% voor gaat. En laat de goedkeuring van anderen achterwegen.

Een van mijn klanten liep hier ook echt tegenaan. Bij alle plannen die ze maakte zocht ze mijn goedkeuring. “Ik wil dit gaan doen, wat denk jij?” Wat vind je hiervan? Wat vind je daarvan? Zal ik dit doen? 

Dus ik zei: het maakt niet uit of ik het goed of slecht vind. Het gaat erom wat jij wilt! Doe waar jij blij van wordt!! Je hebt mijn goedkeuring niet nodig. Dit gebeurde best vaak. En dan moest ze altijd wel een beetje lachen van “Oja ik doe het weer.” Zo belangrijk, dat je je eerst bewust wordt van wanneer je goedkeuring zoekt. 

En misschien heb jij dit ook wel. Of misschien is het je aangeleerd. Grappig is, dat de dochter van deze klant dit patroon overnam. De lerares van haar dochter merkte dat haar dochter wel erg vaak om goedkeuring vroeg in de klas. 

Dus stop met goedkeuring zoeken bij anderen en doe het gewoon. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan.

Want wat als het verkeerd uitpakt? 

Een van mijn vrienden zegt: don’t ask for approval, just do it and if it turns out the wrong way, later on ask for forgiveness. 

Mensen vinden het niet erg als je iets verpest, als je het maar ownt en je excuses vervolgens aanbiedt.

Dit zie je ook vaak in de celebrity wereld natuurlijk. Als kim Kardashian lollies promoot die je eetdrang onderdrukken en de wereld bekritiseert haar dat ze een ongezonde leefstijl en anorexia promoot, dan biedt ze later haar excuses aan en is het weer oké.

Zo werkt het ook in deze wereld. Als je je fouten ownt en sorry zegt is het oké.

Redemption baby.

Ik keek de film King Richard van de week opnieuw met een vriend en wat ik zo bewonderde aan Richard Williams, vader van Venus en Serena is dat hij ook geen goedkeuring zocht bij andere tenniscoaches. Terwijl de hele tenniswereld tegen hem zei: je moet je dochters in de junioren laten spelen, zo doen alle pro’s het. Sloeg hij dat advies in de wind en ging hij alleen uit van zijn eigen plan. Ook al kreeg hij geen goedkeuring, hij zocht het ook niet. En dat kon hij doen omdat hij vertrouwen had. Hij vertrouwde 100% op zijn eigen plan. Dat was het belangrijkste. Hij zei tegen Venus: jij wordt de nummer 1 van de wereld. En tegen Serena zei hij “Jij wordt de allerbeste ten alle tijden.” 

En zijn plan kwam uit. Venus werd de nummer 1 en Serena wordt gezien als een van de beste spelers ten alle tijden. Ook al ging hij met zijn plan dwars in tegen alle adviezen van andere tenniscoaches. 

En ik wil dat jij dit ook meer gaat doen. Maak een plan. Zoek geen goedkeuring om je heen. Besluit dat je het gewoon zo gaat doen en dat je eigen goedkeuring het allerbelangrijkste is.

Jij bent uiteindelijk degene die het moet gaan doen. Vind kracht en motivatie in jezelf. Kijk niet teveel om je heen. Soms is het juist goed om even oogkleppen op te zetten en al het goedbedoelde advies in de wind te slaan. Want jij voelt of iets klopt of niet. Alleen jij weet of je de goede kant op gaat.

Betekent niet dat dit makkelijk is hè? Als je je eigen plan uitvoert, kan het maar zo zijn dat je merkt dat mensen het ermee oneens zijn. Niet hun goedkeuring geven. Maar mijn advies is: zoek het gewoon niet. Praat niet over je plannen alsof je de goedkeuring zoekt. Wees vastbesloten.

Als mensen merken dat je vastbesloten bent, zullen ze ook niet snel ongevraagd advies geven. Maar als je twijfelt, als je laat zien dat je onzeker bent…Dan zet je de uitnodiging neer om anderen hun mening te laten geven.

Doe dit niet.

Misschien betekent dit ook dat je niet met iedereen erover kunt praten. So be it. 

Huur desnoods een coach in, waarmee je wel hierover kunt praten. De taak van mij als coach is om onbevooroordeeld jou te helpen. Ik ben hier niet als coach voor mijn eigen mening. Het is niet mijn taak om goedkeuring te geven aan jou. Het is mijn taak om je een spiegel voor te houden. Met je te sparren. Goede vragen te stellen zodat jij jezelf door en door leert kennen. Zodat je ook acties kunt nemen die passen bij zoals jij bent, niet zoals anderen willen wie jij bent. 

En zodat je ervan bewust wordt wanneer je toch stiekem weer om goedkeuring aan het vragen bent. Zodat je weet in welke richting je stappen wilt gaan zetten. Niet omdat ik wil dat jij dat doet, maar omdat ik wil dat je erachter komt waar jij écht blij van wordt. En als je dat eenmaal ontdekt, dan kun je geen andere richting meer op. Dan weet je wat jou te doen staat. En laat je je niet afleiden doordat anderen misschien niet goedkeuren wat je doet.

Als je nu denkt: omg dit heb ik nodig. Dan nodig ik jou uit om mee te doen aan mijn programma Feminine Force. Waarbij we 7 weken samen aan de slag gaan om jou te laten vertrouwen op puur en alleen jezelf. Ik noem je intuïtie ook wel je innerlijke CEO, die geen goedkeuring van anderen nodig heeft. Die eigenlijk heel goed weet wat ze wil en waar ze blij van wordt. Maar soms drukken we die weg, omdat we zo graag willen dat anderen het goed vinden wat we doen. Dat mag wel een tandje minder. In féminine force ontdek je wat voor jou belangrijk is, hoe je betere grenzen kunt stellen zodat je gaat voelen: I got this.

Je kunt je op mijn website schopnaardetop.nl gemakkelijk jezelf hiervoor aanmelden. 

En voor nu hoop ik dat je na het luisteren van deze aflevering meer op jezelf gaat leunen. Niet meer zoveel om je heen kijkt.

De enige goedkeuring die je nodig hebt, is die van jezelf.

Fijn weekend!