fbpx

Afl. 43 – De juiste keuzes maken

Hoe maak je de juiste keuze? Vaak kunnen we heel veel drama in ons hoofd creëren rondom beslissingen nemen. Want wat is de juiste beslissing en wat is onjuist? Hoe weet je dat? Hoe je hiermee dealt vertel ik in deze nieuwe aflevering.

43 De juiste keuze maken

Je luistert naar de podcast van schop naar de top, door lotje Euser, aflevering nummer 43

Goedemorgen! Vandaag gaat de aflevering over hoe je moeilijke keuzes maakt en daarbij vooral de juiste keuze maken.

Afgelopen weekend heb ik bewust even vooral dingen gedaan waar ik blij van wordt, want ik had een zware week qua energie. Nu lag dat aan dat mijn hormonen echt in de aftelmatch van mijn menstruatie zaten van maar ook aan koningsdag. Koningsdag en van die massale activiteiten kosten mij altijd heel veel energie. Nou denk je misschien: maar Lotje, je hoeft hier toch niet aan mee te doen? Nou woon ik midden in de binnen stad dus voor mij is het ontsnappen aan die drukte best een uitdaging. 

Dus aan de ene kant voel ik dan echt dat dat mijn energie eruittrekt. Je merkt gewoon die drukte en de mensenmassa’s die door de binnenstad lopen. Maar aan de andere kant vind ik het ook gewoon leuk om lekker de stad in te gaan. Dus het is een beetje dubbel, ik haat het maar ik vind het ook weer leuk. Maar in de dagen erna merk ik dan achteraf hoeveel energie dit heeft gekost.

Dus afgelopen weekend besloot ik: ik moet uit deze lage vibes en mezelf weer opladen. Dus ik ging met mijn vriend naar Amsterdam, we gingen winkelen en uit eten. We zijn bij A-fusion uit eten geweest, en dat was een tent die de Bib gourmand rating had van Michelin, zo had ik hem gevonden en het was heerlijk. 

Eerlijk gezegd: het was een tent waar je niet snel naar binnen zou lopen, want het zit een beetje weggedrukt in een straatje vlakbij de rosse buurt 😛 maar het eten was hemels. Dus zeker een aanrader. De pinot grigio was ook heel lekker! ’s Avonds hadden we een housewarming in Amsterdam bij vrienden en daar heb ik mezelf juist niet tussen de party people gegooid maar gewoon lekker playing lowkey met een paar mensen gesproken. Zo kan ik die energie echt beter verdelen over zo’n avond.

Maar goed – ik had dus een zware week en dat was ook omdat soms mijn business heel gemakkelijk stroomt en soms ja – dan heb ik even wat moeilijkere weken en dan moet ik ook moeilijke beslissingen maken. En daar wilde ik het vandaag over hebben.

De juiste beslissing maken – hoe doe je dat?

Wat mij ook trouwens inspireerde om deze aflevering het over moeilijke beslissingen te hebben is dat een van mijn beste vriendinnen een pretty tough time heeft en een moeilijke beslissing moest nemen ten aanzien van haar relatie. Nou komen die lastige beslissingen ook met veel emoties en een hoop drama in je hoofd – we kennen het allemaal wel. Het zijn vervelende en zware momenten. Zeker als het om iets gaat als je relatie. En herken ik dit ook bij mijn klanten wanneer het over hun business gaat.

Want beslissingen maken die je leven veranderen, of grote impact hebben op je business of je carrière komen met een hoop verantwoordelijkheid. En we willen allemaal de juiste beslissing maken. Daarop leggen we zoveel druk voor onszelf: vooral dat we de juiste beslissing willen maken. Niet gewoon een beslissing maar echt de juiste beslissing.

En daar kunnen we heel veel drama rondom over creëren in ons hoofd

Of het nou gaat om van baan wisselen, of het nou gaat om je relatie, waar je woont. 

Vaak is de keuze niet heel ingewikkeld, het is het een of het ander. Maar maken we het zo ontzettend groot in onze gedachten. We maken het zo ingewikkeld en gaan er allemaal doemscenario’s omheen verzinnen. Wat als ik dit doe en dit gebeurt? Wat als dit? Wat als dat?

Om eerlijk te zijn met je, ik ben niet de beste in kiezen. Als het gaat om pizza of wijn of kleding – ik kan uren voor de kast staan en mezelf afvragen: wat trek ik nu vandaag weer aan?

Goed nou zijn dat vrij oppervlakkige keuzes en dat maakt het voor mij soms lastig, want op zich maakt het niet zoveel uit of ik nou dit of dat aantrek. De gevolgen zijn te overzien. Het is niet dat ik mijn leven overhoop gooi stel dat mijn kledingkeuze van vandaag verkeerd uitpakt. In het ergste geval heb ik zwart ondergoed onder een wit jurkje aan getrokken.

Maar de meeste juiste beslissingen die we maken in ons leven zijn, die veel verandering teweeg kunnen brengen, zijn niet de makkelijkste. Juist die makkelijke beslissingen blijken vaak niet de beste te zijn en dat maakt beslissingen maken ook zo dubbel.

Je wilt dat je de juiste beslissing maakt, maar het blijkt de zwaarste keuze te zijn. 

Je weet dat je een lastige beslissing moet maken, en dat de juiste keuze in die beslissing niet de makkelijkste is. En dat zorgt ervoor dat we: 1 of helemaal geen keuze maken en eeuwig blijven twijfelen, of 2: de makkelijke weg kiezen omdat we niet willen dealen met de gevolgen van de moeilijke weg – ook al is die vaak de juiste.

Waar ik afgelopen weken ook een keuze in moest maken was een carrière opportunity. Sinds ik zelfstandig ondernemer ben heb ik al een aantal keer aanbiedingen gehad om in andere bedrijven te stappen.

Het grootste gedeelte van mijn werkleven heb ik in loondienst gewerkt, dus ergens in mijn lichaam voelt dat nog heel veilig, en wil mijn reptielenbrein dat ik voor de veilige optie kies. 

Maar ik weet ook dat ik een missie heb, ik wil vrouwen naar de top helpen, ik wil dat vrouwen zichzelf beter gaan verkopen ik wil dat vrouwen meer geld gaan verdienen en dat probeer ik te bewerkstelligen met mijn coachingbusiness.

De keuze zelf maken kostte een fractie van een seconde, maar de drama die eraan voorafging ja. Die kostte de meeste tijd en energie.

Als er dan opportunities komen, merk ik dat klanten dit ook lastig vinden: want de juiste keuze: wat is dat nou helemaal?

Een van mijn klanten kreeg een aanbieding om te adverteren en zij vroeg zich af: moet ik dit doen? Het kan een mooie kans zijn, maar misschien levert het wel helemaal niks op. Of een van mijn klanten overweegt een nieuwe opleiding te beginnen. Ja hoe hak je dan de knoop door en blijf je niet in het oneindige twijfelen? Nog een klant twijfelde over haar prijzen, gaat ze ze nu verhogen? Of over een bepaalde tijd?

Als alleereerst: laat het beslissingsmakingsproces niet te lang sudderen. Anders maak je jezelf helemaal gek. Beslis: ik ga nu de keuze maken, of ik ga over een half jaar de beslissing maken en ondertussen spreek ik met mezelf af dat ik mezelf niet gek maak en er niet over blijf dubben.

Daarnaast; we willen zo graag iets kiezen wat de juiste keuze is. We leggen onszelf enorme druk op om de juiste keuze te maken. Vooral niet de verkeerde keuze. Maar wat is nou juist? Wat is nou verkeerd?

Eigenlijk is de juiste keuze maken makkelijker dan je denkt: jij bepaalt of het een juiste keuze is ja of nee. Er is niemand anders die kan oordelen over jouw keuzes. Jij zegt: dit is een juiste keuze en dat is het.

En als je op zo’n splitsing staat in je leven en je legt het voor aan je vrienden en familie (wat de meeste mensen neigen te doen), dan krijg reacties op wat zij denken dat de juiste keuze voor jou is. Maar om eerlijk te zijn: zij kunnen daar niet over oordelen, ze kunnen vanuit empathie zich verplaatsen in jou. Maar toch speelt die conditionering ook mee, of je eigen ervaringen. Praat ik tegen mensen die failliet zijn gegaan door in iemands anders business te stappen, dan is de kans heel sterk dat ze het afraden. Praat ik met mensen die hier hele goede ervaringen mee hebben, dan raden ze me het aan.

Maar ik zit soms ook wel eens vast. Dan weet ik echt niet wat te doen. En dan overleg ik ook met mijn familie en met mijn coach. Mijn coach gaat alleen niet die keuze voor mij bepalen. Ze zegt vooral dingen als: wat voel je zelf? En ik wilde vooral horen: geef me gewoon het juiste antwoord!!

Als ik mijn keuze om weer in een ander bedrijf te stappen had voorgelegd aan mijn vrienden, hadden zij waarschijnlijk wel ja gezegd. En ik zei uiteindelijk toch nee. 

Hoe komt dat?

Omdat ik degene ben die moet dealen met de consequenties van die keuze. En zij niet. En ik heb voor het ondernemerschap gekozen, wetende dat het niet zo’n gespreid bedje is in loondienst. Maar ik heb er toch bewust voor gekozen.

En ik ging terug even dieper instappen in mijn gevoel: word ik hier echt blij van? Wat voor gevoel creëert het als ik ja zeg? Wat voel ik als ik nee zou zeggen?

Ik ga dan met beide scenario’s even zitten en echt mezelf voorstellen hoe ik me zou voelen met het ene scenario en met het andere scenario.

Wat ik je wil aanraden is: ik heb bepaald dat nee zeggen tegen die opportunity de juiste beslissing is, omdat mijn gedachtes erover me vertellen dat het de juiste is.


Want ik heb besloten te denken: ik kan moeilijke dingen doen. Ik ben niet voor de makkelijke en veilige route. Nee ik wil alles uit mijn leven halen dus kies ik voor de oncomfortabele en onvoorspelbare route van het ondernemerschap.

En dat geeft me vervolgens het gevoel van vastberadenheid. Heb ik dat gevoel ook wel eens minder? Ja zeker – zoals afgelopen week. Als het allemaal even niet meezit, als mijn energie laag is.

Maar vervolgens aan mij de verantwoordelijkheid als ondernemer om te zorgen dat ik weer in die higher vibes kom. Voor mij is dat dan naar de Bijenkorf en uit eten maar misschien is dat voor jou lekker de natuur in, wandelen of muziek luisteren of dansen.

Je kunt ook bewust kiezen om bepaalde keuzes niet te overleggen met je omgeving, maar alleen met je coach of met een vriend waarvan je weet: die zit er vrij onbevooroordeeld in. Mijn vader kan heel goed de voors en tegens afwegen in beslissingen. Hij kiest niet voor mij maar hij kan wel helpen afwegen en relativeren. Dat werkt voor mij heel goed. 

Maar ik heb ook mensen in mijn omgeving, ja die staan er heel anders in. Daarmee ga ik niet over bepaalde keuzes praten.

Want soms komen mensen met argumenten en ze bedoelen het goed, maar ze helpen je niet verder. Ze praten meer vanuit hun eigen conditionering. De manier waarop ze zijn opgegroeid, wat ze hebben meegemaakt.

Maar nogmaals – voor jou is het anders. En jij moet dealen met de gevolgen van je keuzes.

En dat zijn soms niet de makkelijkste keuzes. Maar ik vind dat je altijd centraal moet stellen: word ik hier blij van? Hoe voelt deze keuze in mijn lichaam? Wat roept die innerlijke CEO?

Soms zeggen we A maar roept ons lichaam heel hard B! Kies B! Maar B is niet de makkelijkste, maar voelt eigenlijk als je goed luistert naar jezelf wel het beste.

Zodra het moeilijk wordt en je merkt dat je twijfelt, ga dan na: waarom is dit zo moeilijk voor me? Is dat omdat je een beslissing moet maken waar niet iedereen het mee eens gaat zijn? Is dit omdat je druk legt op jezelf om de juiste keuze te maken? Is dit omdat je bang bent dat het lastig wordt als je de juiste keuze maakt? Onderschat je of je het wel kunt?

Hele waardevolle vragen om jezelf te stellen en te achterhalen wat erachter zit.

In mijn nieuwe mini-programma Feminine Force gaan we induiken op de kracht van je innerlijke CEO. Dat is je intuïtie waar je meer naar mag luisteren. Zodat je betere grenzen voor jezelf gaat stellen, zodat je niet meer de goedkeuring nodig hebt van anderen om je eigen pad te kiezen. Maar ook dat je je niet meer laat afleiden door wat anderen doen. Ik zie dat we vaak meer mogen luisteren naar wat voor ons zelf belangrijk is en dat we dat minder gaan wegcijferen. Daar gaat Feminine Force over! We starten half Mei. Ben je erbij? Je kunt voor € 666 meedoen aan dit programma van 7 weken. Je krijgt 3 1-1 sessies, een masterclass over je interne CEO en support via Voxer!

Stuur me een bericht als je wilt meedoen! Ik heb er enorm zin in! Dit programma gaat eens niet over sales maar wel over een belangrijk onderdeel om tot je ware succes te komen. Ik ben ervan overtuigd dat we meer naar dat inwendige kompas mogen luisteren, zodat we makkelijker keuzes kunnen maken en ook betere keuzes kunnen gaan maken voor onszelf.