fbpx

Podcast afl. 21 – Vrouwen en geld

Hoe zorg je dat je meer verdient? Hoe houd je meer geld aan? Waarom geef je te veel geld uit? Ik vind het onwijs belangrijk dat vrouwen onderling meer over geld gaan praten zodat het gemakkelijker voelt en wordt om meer te verdienen. In deze episode vertel ik over sparen, geld uitgeven en investeren in zaken zoals je mentale gezondheid.

Luister de podcast waar je wilt! Klik hieronder om direct naar je eigen platform te gaan!

Apple Podcasts badge

Google Podcasts Badge (300x76 pixels)

Luister op Spotify-badge

Je luistert naar de podcast van schop naar de top door Lotje Euser, aflevering nummer 21

Hello hello!

Welkom bij de aflevering vandaag, leuk dat je luistert! Ik ben Lotje Euser en ik ben business coach. Ik coach met name vrouwelijke ondernemers op het gebied van sales en marketing. 

We gaan vandaag over geld praten. Deze hele week staat in het teken van prijsbepaling, geld en je mindset. Ik heb woensdag een webinar gegeven over verdienen wat je verdient. Het was zo leuk en ook goed om te zien dat de ondernemers die aansloten verschilden qua insteek. Sommige ondernemers waren erbij omdat ze nog zoekende waren naar voor welke prijs zij zichzelf in de markt willen zetten en anderen waren juist al heel blij met hun prijs.

Vandaag ga ik het hebben over geld. Ik kies dit onderwerp omdat veel vrouwen het lastig vinden om over geld te praten. Er zit nog een soort taboe op. Ik had het hierover in mijn webinar en ik vermoed dat het komt omdat er soms nog bepaalde overtuigingen zitten in ons onderbewust zijn dat als je van geld houdt, dat dat negatief is. Dat je gierig bent, of dat je niet om mensen geeft.

Terwijl geld zo belangrijk is, zonder geld zou ik nu niet deze webinar kunnen geven en zou ik ook geen ondernemers kunnen coachen. Zonder geld had ik nooit een coach kunnen aannemen en was ik niet waar ik nu sta, zowel op persoonlijk vlak als op zakelijk vlak.

Geld is voor mij vrijheid. Vrijheid om te doen wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Vrijheid om mijn eigen keuzes te maken en niet afhankelijk te zijn van anderen. Niet bij iemand op de bank te hoeven slapen maar in mijn fijne appartement te kunnen wonen. Vrijheid om deze podcast op te kunnen nemen met mijn microfoon.

Maar ik vind het dus belangrijk dat we opener gaan praten over geld, zodat we elkaar inspireren en kunnen helpen om meer geld te verdienen. Want ik ben van mening dat als je als ondernemer openlijk deelt hoe je geld verdient, hoe je bent gekomen waar je nu staat – dat je hier ook weer andere ondernemers mee kunt inspireren. We hebben meer exampels of what is possible nodig, ook op het gebied van geld verdienen.

Niet alleen trouwens ondernemers onderling, maar ook als je deze podcast luistert en nog in loondienst werkt – ik zou willen dat er in meer podcasts wordt gedeeld over hoeveel er wordt verdiend, hoe je zorgt dat je meer gaat verdienen en hoe je bijvoorbeeld je eigen eindejaarsgesprek tackelt en kunt zorgen voor een dikke loonsverhoging! Als je hier meer over wilt weten dan moet je even mijn onderhandelings podcast luisteren, hij heet onderhandelen als een pro en daarin vertel ik hoe je je eigen loonsverhoging onderhandelt.

Even terug naar geld. Wat betekent geld voor jou? Wat voor gevoel krijg je als je aan geld denkt? Denk je direct aan je eigen spaargeld of je beleggingen of de grote uitgave die je onlangs hebt gedaan? Krijg je er kriebels van en denk je snel aan iets anders of voel je je vastberaden en enthousiast?

Er zijn mensen die nooit geld hebben. Letterlijk. Waarom? Het kan aan 3 dingen liggen. Het eerste is: omdat ze geen of niet genoeg geld verdienen. Veel ondernemers zetten zichzelf echt voor een dubbeltje weg. Ze kunnen maar lastig rondkomen en als ze alle extra tijd die ze moeten stoppen in acquisitie, administratie ook zouden meetellen zouden ze nog minder verdienen dan ze als junior in loondienst zouden zitten.

 Het tweede is: omdat ze niet gewend zijn om geld aan te houden. Dit is niet omdat ze geen geld verdienen maar omdat ze niet gewend zijn om geld te hebben. Geld verdienen is een maar geld houden is een tweede. Dat zijn de mensen die altijd een stukje maand overhouden aan het eind van hun salaris. Haha ik vind dit zo’n leuk gezegde!

En die mensen die nooit geld hebben, blijven vaak in deze situatie zitten door het volgende: ze zijn   dus niet gewend om geld bij zich te houden. Het klinkt bizar maar best veel mensen ervaren dit probleem! Ze verdienen het, maar ze voelen zich daarna zo onrustig dat ze het direct weer uitgeven. “Oeh ik heb zoveel geld ineens, ik móet hier iets mee doen!! Ik móet dit uitgeven want dit gevoel ben ik niet gewend.” En dit is de derde reden: omdat je niet gewend bent om te sparen.

Ik heb het van huis uit meegekregen dat het belangrijk is om te sparen, maar er zijn ook mensen die dit gewoon niet doen. “Geld moet rollen” is zo’n overtuiging waardoor jij mogelijk al je geld te snel uitgeeft en je niet comfortabel voelt om geld aan te houden. Of misschien denk je: “Je leeft maar één keer” en is dit de reden dat je geld als water wegstroomt uit je rekening.

Op zich is dit niet erg, maar het wordt wel vervelend als je ineens voor het feit staat dat je auto kapot gaat en je je geen nieuwe auto kunt veroorloven. Het wordt ook vervelend als je inkomsten teruglopen en je geen buffer hebt opgebouwd om jezelf te onderhouden.

Dat comfortabel voelen met geld bij je houden en op je spaarrekening te zetten zie je ook grappig genoeg bij veel mensen die de loterij winnen. Ze voelen zich zo oncomfortabel met de tonnen of miljoenen die ze ineens te beschikking hebben dat ze voor je het weet hebben ze het geld uitgegeven en weer in dezelfde situatie zitten voordat ze de loterij hadden gewonnen, namelijk met die paar honderd euro op hun bankrekening. Het voelt dan voor hen natuurlijker om zo snel mogelijk weer terug te keren naar die financiële situatie waarin ze zaten voor ze die miljoenen op hun bankrekening hadden. Natuurlijk hebben ze wel een nieuw huis gekocht of een nieuwe auto of een aanbouw – maar qua financiën zijn ze er niet op vooruit gegaan. En daarbij komt ook: Een nieuw groot huis en een nieuwe dure auto moet je namelijk ook onderhouden. 

Ik ken een interessant verhaal hierover. het verhaal van iemand die bij de postcodeloterij een prachtige BMW had gewonnen, hij reed er super trots mee rond – totdat hij eigenlijk geen geld had om de auto te onderhouden en hij dus onderhoudsbeurten niet kon veroorloven. Nou je weet wat er gebeurt als je je auto niet onderhoudt, vroeg of laat gaat hij kapot. En als je dan ineens een nieuwe BMW motor in je auto moet laten zetten omdat je 40.000 km over je onderhoudsbeurt hebt gereden, dan hebben we het ineens over een uitgave van € 5000 euro, wat hij ook niet had. Vervolgens had hij dus niks meer aan die auto.

Trouwens behoort een auto tot devaluerend bezit, er zit een geweldige scene in de serie Halston op Netflix waarbij een miljonair helemaal over de rooie gaat als hij hoort dat zijn vrouw een jacht heeft gekocht. “Weet je wel dat een jacht devaluerend bezit is? Ben je helemaal gek geworden?” 

Devaluerend bezit zijn zaken zoals een auto, een tv of een boot die alleen maar in waarde naar beneden gaan zo snel als je het gekocht hebt. Dat zeggen ze toch over auto’s – dat de waarde zodra je de garage uitrijdt al met 50% is gedaald? Er zijn natuurlijk ook zaken die in waarde toenemen na aankoop, zoals een huis – als de markt goed gaat.

En het gekke is, we leren sparen voor zaken die devalueren. Ik ken zoveel mensen die sparen voor een tv of een auto maar we leren niet te sparen voor zaken die waarde leveren voor de rest van je leven. We leren bijvoorbeeld niet te sparen voor zaken zoals coaching. Ik spaar zelf altijd voor coaching omdat ik mijn mentale gezondheid, mijn persoonlijke groei en mijn zakelijke groei ontzettend belangrijk vindt.

Ik weet ook dat mijn hersenen mijn kostbaarste bezit zijn, daar gebeurt alle magie – dáár zit mijn waarde! En die waarde wil koesteren en vergroten! Ik wil niet stil blijven staan, ik heb groei nodig en uitdaging!! Ik wil daarom dat mijn denkkracht op alle vlakken ondersteund wordt om er alles uit te halen, zodat mijn mentale en emotionele gezondheid in balans is. Dat ik erop kan terugvallen als het nodig is en dat ik een sterke basis leg die mee kan nemen met de rest van mijn leven. Als een goede coach hebt, dat is echt goud waard. Sommige mensen sparen voor vakanties en leggen daar duizenden euro’s voor neer, maar gaat het om hun mentale gezondheid dan ineens willen ze daar niets aan besteden. Of dan wordt die 5000 euro die ze makkelijk neerleggen voor een vakantie naar Curacao, ineens een ding voor een coachingtraject. En waarom eigenlijk?
Een vakantie is fijn, het is even je uitvlucht is uit je leven, maar je komt altijd weer terug naar thuis en dan merk je dat je nog steeds moet dealen met dezelfde shit in je leven. Niks is veranderd. 

Daarom vind ik: geld sparen voor je mentale gezondheid, in Amerika is dit echt al veel gewoonlijker dan hier, is een van de beste dingen die je kunt doen en een investering die zich blijft uitbetalen in de jaren die nog volgen. En voor een hoop van jullie, gezien de statistieken van mijn podcast platformen hebben de meesten van jullie ook nog wel zo’n 40 à 50 jaar voor zich. Ik vind het een no brainer. In Amerika is het heel normaal dat je eens per kwartaal of half jaar even een mental check up doet met je coach of je therapeut. Ik zie dat het in Nederland aan het groeien is, veel mensen in mijn omgeving hebben ook een coach. Niet omdat het altijd slecht met hen gaat of ze helemaal in de put zitten maar omdat ze stappen willen blijven zetten. Ze willen de periodes dat ze lekker in hun vel zitten verlengen. Ze willen zorgen dat wat het leven ook tegen hun aangooit, ze het aankunnen! Dat ze niet bij een tegenslag direct uit het veld geslagen zijn en een bepaalde veerkracht ontwikkelen om alles te kunnen tackelen in het leven – de goede en slechte momenten.

De ondernemers die ik coach lopen ook prima met hun business maar ze willen meer uit zichzelf halen of ze willen zeker zijn dat wanneer hun inkomsten teruglopen ze 100% weten wat ze moeten doen om het balletje weer te laten rollen. En daar moet je een bepaalde zelfverzekerdheid voor creëren – een hoop mensen kunnen gewoon niet dealen met de werkelijkheid wanneer deze tegenvalt. En dat is ook waarom een hoop ondernemers zich na het eerste jaar bij de KVK weer afmelden. Ze weten niet hoe om te gaan met de tegenslagen, ze kunnen zich mentaal niet bij elkaar houden als het minder gaat of als ze niet genoeg verdienen.

Ik denk altijd: als je écht wilt, dan vind je er wel iets op – ongeacht de prijs. Dat is net zo als de diensten die je als ondernemer aanbiedt. Je prijzen moeten niet alleen jou uitdagen maar ook je klant. Groei bevindt zich buiten je comfortzone, dus waarom kies je dan wel voor een prijs waar je je comfortabel bij voelt? 

Ik daag mijn klanten uit om te kijken hoe zij nog kunnen groeien met hun inkomsten. Soms ligt dat aan de vorm en soms ligt dat aan het tarief. 

Ik merk ook dat een uitgedaagde klant veel meer zijn best doet om alles te halen uit investering en veel gemotiveerder is wanneer hij een uitdagende prijs betaalt. Het is bizar maar het werkt echt zo. Toen ik mijn eerste coachingstraject kocht, moest ik daar € 3000 voor betalen. Maar ik was 100% on board en had mezelf voorgenomen om ALLES wat die coach zei te doen. Mijn plan was om dan ook mentaal ALL-IN te gaan, en achteraf was het het ook helemaal waard. Juist doordat ik zo toegewijd was en alles wilde leren. En dat heeft me uiteindelijk ook zelf weer veel meer opgeleverd dan wanneer ik een traject was aangegaan van € 80 per uur bijvoorbeeld.

De prijs die ik zelf bereken bij mijn klanten helpt mij ook om 100% er voor hun te zijn, ik ben volledig toegewijd om hun te helpen hun doelen te bereiken. Dat kan ik niet als ik mezelf voor minder wegzet, want dan heb ik 80 van dat soort klanten nodig per maand en dan krijg je heel andere kwaliteit. Het is mogelijk maar ik kies er bewust voor om dat niet te doen. Het past niet bij mij. Ik wil er volledig voor kunnen gaan en daar hoort een bepaald prijskaartje bij. En dat prijskaartje is niet voor iedereen. Net zoals dat koffie van de Starbucks niet voor iedereen is, andere mensen drinken liever Senseo. En dat is oké!! Dat is prima! Het is niet goed of fout.

Voor ieder wat wils, maar ik vind het wel belangrijk dat jij als ondernemer ook de prijs kiest die voor jou past. Een prijs die je in staat stelt om te doen en op die manier te doen wat je het allerleukste vindt en waar je goed in bent. En dat je niet een prijs kiest omdat anderen ook die prijs kiezen. Dat is de makkelijke route en maakt helemaal geen sense want er is niemand zoals jij.

Nee je moet een prijs bepalen die overeenkomt met de waarde die je levert en die je ook in staat stelt óm die waarde te leveren en te blijven leveren voor de toekomst.

Ik ben heel benieuwd hoe dit met jou resoneert en wat jij voelt met je huidige prijzen. Voel je je er comfortabel bij? Voel je je uitgedaagd? Voel je nog een twijfelachtig gevoel? Laat het me weten, stuur een berichtje op Instagram of via mijn website!

En heb je nou hulp nodig omdat je merkt dat jouw mindset op het gebied van je verdienmodel nog niet helemaal lekker zit, vraag dan gerust een gratis call aan, ik ben er voor je!

Ik hoop dat je de volgende keer weer luistert naar de nieuwe podcast van Schop naar de Top