fbpx

Zo werk je slimmer, niet harder

“Je moet niet hard werken maar slim werken.” – zoveel coaches die dit verkondigen maar jou vervolgens niet écht vertellen hoe je dit moet doen. Toegegeven, het is ook een van mijn uitgangspunten dus in deze post ga ik je vertellen hóe je slimmer kunt werken en meer tijd kunt spenderen aan  zaken waar je plezier of ontspanning uithaalt. Ook kan ik je aanraden een van mijn eerste podcasts te luisteren over time management als je altijd tijd tekort komt.

 

Slim werken, wat houdt dat in?

Slim werken betekent voor mij dat je de juiste dingen op de juiste momenten doet, voor de juiste mensen zodat je de gewenste resultaten behaalt.

Waar veel mensen soms trots verkondigen dat ze wel 60 uur per week werken, heb ik meer ontzag voor mensen die 24 uur per week werken en tegelijkertijd een 50 miljoen dollar business opbouwen. Zoals Brooke Castillo bijvoorbeeld. 

Als je maar 24 uur werkt per week en zo’n enorme business from scratch weet op te bouwen, dan weet je precies hoe je je tijd moet besteden en waaraan wel/niet om tot de juiste resultaten te komen. En dat is voor mij de kern van slim werken.

Hoe kun jij slimmer werken?

Vraag 1 – Wat kost momenteel de meeste tijd?

Vraag jezelf af ‘Waar spendeer ik zelf nog veel tijd aan?’ 

Is dat administratie, social media, e-mailcontact met klanten, telefoontjes, marketing, sales of contracten?

Vraag 2 – Wil je ook zoveel tijd spenderen aan datgene wat je hierboven hebt beantwoord?

Eerlijk antwoord geven, ben je oprecht blij met waar het grootste deel van je tijd naar toe gaat?

Vraag 3 – Wat kun je elimineren of uitbesteden?

Je tijd is waardevol, jouw expertise is waardevol. Daarom moet je zaken waar je geen plezier uithaalt of geld mee kunt verdienen elimineren of uitbesteden.

Denk aan een boekhouder inhuren voor je administratie, een VA om je social media / mailings te doen of zaken aan je website te veranderen, of een extra persoon inhuren om ander werk uit te voeren. Het gaat erom dat jij je focust op waar jij de meeste waarde kunt toevoegen.

Alle tijd die ik bijvoorbeeld bespaar door me niet bezig te houden met administratie, kan ik weer besteden aan nieuwe klanten waardoor ik weer het geld ruimschoots terugverdien voor de boekhouder.

Met dingen die je niet leuk vindt om te doen en ook nog eens geen waarde opleveren, mag je gewoon stoppen. Waarom zou je nog aansluiten bij meetings waar je eigenlijk geen input aan kunt geven? Of waarom zou je elke week blogs schrijven als je er geen plezier aan beleeft? Gewoon mee stoppen dus.

Vraag 4 – Welke zaken kun je clusteren voor meer focus?

20 x per dag je mailbox openen kost veel tijd en zorgt voor verlies van concentratie. Daarom adviseer ik je om bijvoorbeeld 2x per dag naar je mailbox te kijken en dan alle klantvragen achter elkaar te beantwoorden. Dat geeft je rust en zorgt voor minder context switching.

Vraag 5 – Welke zaken kunnen makkelijker of sneller?

Als je goed gaat nadenken is er zoveel ruimte voor verbetering mogelijk! Denk aan:

  • het verbeteren van de manier waarop je offertes maakt/facturen verstuurt
  • het maken van e-mail templates zodat je niet telkens dezelfde mailtjes hoeft te typen
  • vragen van klanten al voor zijn door een FAQ pagina mee te sturen bijvoorbeeld
  • het gebruiken van een systeem waarbij je al je social posts in 1 keer kunt inplannen en posten

Dit zijn slechts voorbeelden, ik weet zeker dat als je er rustig over nadenkt dat er nog veel meer ideeën zullen komen! Slimmer werken door kleine veranderingen te maken hebben vaak grote impact! 

Soms denken we te ingewikkeld maar vaak is de oplossing dichterbij dan we denken.

 

Wil je een keer sparren over hoe jij slimmer kunt werken zodat je je tijd veel beter kunt besteden aan dingen die je echt leuk vindt? Neem dan contact met me op via onderstaand formulier!