fbpx

Podcast afl. 4 – Zelfvertrouwen opbouwen

Hoe bouw je meer zelfvertrouwen op? In deze podcast geef ik je tips om meer zelfverzekerd te worden.

Luister hem hier op spotify:

 

Je luistert naar de podcast van schop naar de top, aflevering nummer 4. 

Zelfvertrouwen bouwen

Hi allemaal! Welkom bij een nieuwe podcast Hoe gaat het met jullie vandaag? Ik heb eigenlijk een hele goede dag – ik was gisteren lekker op tijd gaan slapen en vanmorgen werd ik vol energie wakker en die energie ga ik nu vol op deze aflevering storten – dus je kunt wat verwachten van deze podcast haha! Nee maar echt, dit onderwerp waar ik vandaag over ga praten – daar kan ik uren over doorpraten. I LOVE IT! Dus laten we snel beginnen.

Vandaag ga ik het hebben over zelfvertrouwen opbouwen, en hoe je jezelf dit kunt aanleren. Ik zie zelfvertrouwen als een skill die alle mensen in zich hebben. Nu denk je misschien: nou ik heb niet het idee dat alle mensen in mijn omgeving veel zelfvertrouwen hebben – en dit klopt op een bepaalde manier. Ze hebben wel zelfvertrouwen maar op verschillende vlakken – en niet alle vlakken zijn even zichtbaar.

Er zijn bijvoorbeeld mensen die bungee jumpen erop los, en daar veel zelfvertrouwen in hebben – maar zet je ze op een podium voor een groep mensen dan staan ze daar trillend hun verhaal te vertellen. Andersom zijn er mensen zoals ik die het heerlijk vinden om op een podium te staan maar weer bang zijn voor bungee jumpen – wat ik dus never nooit zou durven te doen. Gelukkig hoef ik voor mijn huidige werk niet van hoge bruggen af te springen dus dat scheelt. 

Het is dus maar net in welke situatie je mensen aantreft waar die zelfverzekerdheid zichzelf laat zien en dit komt soms verkeerd over. Het wordt een probleem als je situaties vaker tegenkomt waarin je bepaalde zelfvertrouwen moet laten zien, en dit van je verwacht wordt terwijl die er niet is. Sommige mensen zijn een held in hun onzekerheid verbloemen, maar vaak prik je daar toch wel doorheen. Dus het is belangrijk dat je, als je op bepaalde vlakken zelfvertrouwen mist maar wel nodig hebt, je dit kunt opbouwen!

Denk aan een sollicitatiegesprek of een outbound call doen met een potentiële klant. Dat zijn zaken die je soms niet kunt vermijden, ik kan bungee jumpen vermijden maar zelfverzekerd een gesprek aangaan met klanten kan ik niet vermijden.

Zelfverzekerdheid kun je gelukkig trainen. Ik kreeg een voorbeeld van een Amerikaanse coach die het volgende vertelde: we kunnen allemaal lopen. We hoeven hier niet over na te denken en doen het vanuit nature. Niemand is nog onzeker over hoe je kunt lopen, je doet het gewoon. Baby’s daarentegen leren zichzelf lopen, dit is iets waar ze nog niet zelfzeker van zijn maar iets wat zij trainen. Ze proberen een stapje te zetten, het gaat mis, ze vallen maar dit laat hen er niet van weerhouden om het opnieuw uit te proberen. En uiteindelijk hebben ze het door!

Naarmate we ouder worden, wordt het steeds moeilijker om dingen te ondernemen waar je je nog niet comfortabel bij voelt. Ik heb geen idee hoe dat komt, maar ik denk dat mensen zich erbij neerleggen. Zo blijven bepaalde mensen hun hele leven lang bang om presentaties te houden of te spreken voor een groep mensen. Wat ze zich niet realiseren is dat je zelfvertrouwen kunt opbouwen voor deze zaken en daarbij speelt leeftijd geen rol. 

Ik wil je een voorbeeld geven uit mijn persoonlijke leven waarin ik onzeker was. Dit had ik namelijk vroeger toen ik viool speelde, ik vond het heerlijk om op te treden maar die podiumangst was echt sterk aanwezig. Ik vond het geweldig maar doodeng! Mijn vioolstok bibberde in mijn hand – niet heel handig kan ik je vertellen als je viool speelt.
Er was een jongen op school, 4 jaar jonger en die speelde accordeon en speelde altijd voor zonder angst. Ik keek echt vol bewondering naar zijn optreden en ik vroeg aan zijn moeder: hoe kan hij zo comfortabel voorspelen? Zijn moeder vertelde dat zij hem had geleerd om met zelfvertrouwen op te treden door hem meerdere malen per week op te laten treden voor zijn familie – voor zijn buren – zo werd dat optreden een tweede natuur. Ze heeft hem dus hiermee geholpen om zelfvertrouwen op te bouwen. Mega slim, die moeder had het goed door! De eerste tien keer was het voor hem enorm eng en maakte hij fouten maar de volgende tien keer voelde het al veel comfortabeler en ging het telkens makkelijker. Maar om dit te bereiken moest hij dus eerst door die oncomfortabele fase heen. Ik heb uiteindelijk heel veel voorgespeeld en het werd steeds fijner en leuker voor me, doordat de spanning zakte kon ik meer genieten en ging ik echt meer muziek maken.

En dit is wat veel mensen niet aandurven, ze blijven voor altijd bang en zijn niet bereid om zichzelf hierdoor heen te oefenen. Maar weet je wat het is? Voor iedereen moet eens de eerste keer zijn geweest, al die mensen die geweldige TED talks geven die stonden, toen ze de eerste keer voor een publiek spraken, ook niet zo zelfverzekerd hun verhaal te delen.

Nog een geweldig voorbeeld; ik heb een vriend, die was altijd een beetje op de achtergrond en hij was aangesloten bij een improvisatie comedygroep en eerst vond hij het heel spannend maar hij wilde het ZO graag! En nu owened hij gewoon het podium! Wauw echt een enorme transformatie! Zijn eigenwaarde en zelfgeloof is zo enorm gegroeid, dit is het voorbeeld van wat is mogelijk als je zelfvertrouwen hebt in het proces van oefenen en herhalen.

De vraag is dus:  als je je zelfverzekerdheid wilt opbouwen… ben je dan bereid om je oncomfortabel te voelen, fouten te maken (want die gaan gegarandeerd gemaakt worden), hiervan te leren en weer verder te gaan? 

Dus als je het doodeng vindt om na een 10-jarige relatie weer op date te gaan, ben je bereid om dit te overwinnen door je eerst oncomfortabel te voelen en vervolgens zo vaak op date te gaan dat het je niet meer deert? 

De weg naar succes wordt geplaveid door alle keren dat je faalde – hier bouw je op voort. We zijn geneigd te denken dat alles altijd “first time right” moet zijn maar zo werkt de realiteit helemaal niet. En doordat we verwachten van onszelf dat we het in een keer goed moeten doen, geven we meteen op wanneer we fouten maken. Daardoor groeien veel mensen niet door – ze geven veel te snel op na de eerste mislukte poging. Terwijl dit eigenlijk heel mooi is – je weet nu wat niet werkt en je gaat jezelf verder ontwikkelen, en nog een fout maken en nog een – talloze keren! En vervolgens weet je wat wel werkt.

Echt des te vaker je zaken herhaalt, des te vaardiger je erin wordt en des te meer zelfvertrouwen je ermee kweekt! Ik heb ooit bij een bank gewerkt, op het service center en ik weet nog dat ik de eerste telefoon moest opnemen en ik keek naar mijn buddy en ik dacht – oh god ik kan dit niet. Maar ik deed het toch en een maand later voelde ik me 100% zelfverzekerder – ik werd uiteindelijk ook de best verkopende medewerker van onze afdeling. Het werd een soort sport voor me om continu mezelf te verbeteren. 

Hetzelfde geldt dus in je persoonlijke maar ook zakelijke leven en helaas ervaren veel vrouwen onzekerheid in hun opleiding of baan. Het wordt een soort default modus waar we ons niet meer van bewust zijn – en dit is kwalijk want voor veel functies heb je een bepaalde mate van zelfvertrouwen nodig.

Ik las het boek van de COO van Facebook Sheryl Sandberg en zij vertelt daarin ook veel over waar vrouwen zich onzeker over maken of zijn en noemde een situatie waarbij zij, een vriendin en haar broer hetzelfde examen moesten halen. Na afloop maakten zij en haar vriendin zich zorgen over een heeeleboel kleine zaken, of het ene antwoord wel uitgebreid genoeg was en iets wat ze waren vergeten te vertellen en of ze het überhaupt wel gehaald hadden. Haar broer zei: ik krijg minstens een 9. Gewoon als in BAM – ik ga dit halen.
Die was dus van nature al meer zelfverzekerd dan zij beiden waren. Uiteindelijk haalden ze allemaal een 9 maar het laat wel zien dat je soms onzeker bent zonder enig bewijs. Misschien ken je die mensen ook van vroeger: altijd klagen dat ze een voldoende zouden halen voor een proefwerk en dan uiteindelijk gewoon een 9,7 halen. NIET EENS EEN ZES MAAR EEN 9,7! Haha zo frustrerend was dat. Maar even terug naar die onzekerheid zonder bewijs – dit doen we vaak als onzeker voelen een gewoonte is. Je denkt als het ware: “Kan ik iets vinden om die onzekerheid te bevestigen? Want dat is als een gewoonte voor je geworden – en dan Oh yes – dat laatste antwoord heb ik echt verpest!” Got it! Weer een bevestiging voor die onzekerheid – he gelukkig – ik dacht even dat je zelfverzekerd zou worden haha! Dan wordt het een soort default modus. Je kunt ook denken: kan ik iets vinden wat mijn onzekerheid tegenspreekt? Maar dit is niet makkelijk – je moet uit je default onzekerheidsmodus.

Het doet dus echt wat met je onderbewustzijn als je jezelf altijd vertelt dat jij het niet kan. Ik heb nog een voorbeeld dat ik heb gelezen over het verschil tussen hoe gedachtes uiteen kunnen lopen met hetzelfde onderwerp op basis van zelfvertrouwen. Wanneer bijvoorbeeld mannen en vrouwen een vacature zien met 10 eisen dan denken vrouwen: ik voldoe niet aan 5 van de 10 punten dus het heeft geen zin om te solliciteren en mannen denken: ha! Ik voldoe aan 5 van de 10 punten dus ik ga solliciteren. Zie je het verschil hier? Je laat de beperkingen niet je eigenwaarde beïnvloeden maar kijkt naar wat je wél kunt leveren. Ik kan bijvoorbeeld absoluut geen natuur en scheikunde, maar ik ben heel goed in talen en creativiteit! Die vieren in betavakken die ik vroeger haalde, zorgden er niet voor dat ik me als een idioot voelde. Ik dacht: het zal wel… mijn kwaliteiten liggen op een ander vlak. Nu wilde ik ook geen arts worden, dus was het voor mij geen probleem. Maar had ik het wel gewild, had ik die sterke motivatie gehad dan had ik alsnog bijlessen kunnen nemen om die vakken te halen. 

Dus in plaats van: ik kan het niet, kun je jezelf ook vertellen: ik ga alles eraan doen om het wel te kunnen! Ik ga het bestuderen, oefenen – alles wat nodig is om te zorgen dat ik het wel kan. Er bestaan geen super mensen he? Iedereen is onderaan begonnen. Als je bijvoorbeeld al tien keer op date bent geweest en het werkte niet – ik heb een hoop vriendinnen en ook vrienden die hier tegenaan lopen en bang zijn dat ze forever single blijven, denk dan: ik ga nog 20 keer op date en het maakt niet uit – het bepaalt niet mijn eigenwaarde of het wel of niet lukt. En zo maak je jezelf en je eigenwaarde onafhankelijk van de uitkomst. Dus nog een voorbeeld als je date niet komt opdagen bijvoorbeeld (sorry ik gebruik het Date leven even als voorbeeld want veel mensen voelen zich hier onzeker in en ik vind het bovengemiddeld plezierig om hier in een zakelijke podcast over te praten omdat het eigenlijk niet tot het onderwerp behoort) dat je in plaats van dat je denkt: zie je wel ik ben het niet waard – dat je denkt: ach, het verlies is voor hem of haar! Nu zal dienen nooit weten hoe leuk ik ben. Vind een alternatieve waarheid voor jezelf die jouw eigenwaarde dient! En ongeacht het resultaat – je bent oké!

En dat is zelfverzekerdheid – je niet afhankelijk opstellen van de uitkomst – wat die uitkomst ook is. Je kunt namelijk je nu verstappen, of struikelen – maar je denkt niet daarna: oh ziejewel ik ben een mislukkeling ik kan niet lopen. Nee je weet dat je het kunt – die ene misstap bepaalt niet je eigenwaarde. Ook al struikel je, je kunt lopen! Als je deze denkwijze toepast op alles dan ga je zo enorm groeien in zelfvertrouwen.

Even terugkomend op het zakelijke aspect; dit werkt ook zo met nieuwe dingen die je probeert, evenementen die je organiseert, webinars die je voor het eerst gaan organiseren – noem maar op! 

Het belang is dus om te bepalen of je ergens zekerder in wilt worden, je absoluut niet af te vragen of het wel kan. Dus niet al falen voor je bent begonnen en absoluut niet denken: ik kan dit toch niet. Je moet er met open houding in: je gaat het proberen, misschien lukt het niet maar je gaat het opnieuw proberen en vanuit dat proces ga je vanzelf zelfvertrouwen opbouwen! Het fijne is; je hoeft hier niks voor te doen alleen maar doorgaan en opnieuw te proberen! En wees je dus bewust dat je eigenwaarde niet bepaald wordt door de uitkomst van je pogingen. Dit heeft niks te maken met hoeveel jij waard bent, jij bent het altijd waard en evenveel waard – ongeacht hoe vaak je moet struikelen om te komen waar je moet komen.

Ik hoop dat deze podcast je verder helpt om jouw zelfvertrouwen op te bouwen, zie het dus als een blokkensysteem en begin onderaan en bouw vanaf daar naar boven, valt je toren halverwege om dan begin je weer opnieuw. 

Als coach help ik vrouwen op dagelijkse basis om hun zelfvertrouwen uit te bouwen om kansen te grijpen en door te breken. Lees er alles over op schopnaardetop.nl en ik ga graag met je in gesprek over jouw uitdagingen. Mocht je nog onderwerpen willen aandragen voor deze podcast – let me know via een mail of een berichtje op social media en tot de volgende keer bij de podcast van Schop naar de Top!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.