fbpx

#87 – Minder stress & onrust en toch groeien

Het is een bekende uitdaging voor ondernemers: hoe kun je minder stress en onrust ervaren en toch je bedrijf groeien? Is dat überhaupt wel mogelijk? Of hoort het er “gewoon” bij? En welke keuzes gaan je daarin helpen? In deze podcastaflevering deel ik een gesprek wat ik had met een klant hierover en mijn adviezen met je.

Je luistert naar de Deals on Heels Podcast door business mentor Lotje Euser, aflevering nummer 87

Hellooooo allemaal! Welkom in een nieuwe aflevering! Mijn naam is Lotje Euser, ik ben business mentor en ik help zelfstandig ondernemers maar ook bedrijven om hun sales naar ongekende hoogtes te groeien, maar wel op een toekomstbestendige manier. Op een solide manier.

Heb je ook dat gevoel dat dit jaar echt mega snel gaat? Het is nu alweer juli en daaamn, time flies! Maar het voelt nog helemaal niet als zomer, vind je wel? Ik kijk nu naar buiten vanuit mijn kantoor en het is echt mega donker.

Ik ben een paar weken geleden even lekker er tussenuit gegaan met Eric. We zijn naar Lissabon geweest op vakantie, en het was echt heerlijk. Ik was nog nooit in Portugal geweest en het is zeker een aanrader! We hebben prachtige kastelen bezocht, echt fenomenaal gegeten, gewandeld en vooral ook uitgerust. Ik weet niet of je Lissabon kent, maar het is echt een hele mooie fijne en schone stad. Met hele leuke straatjes en aardige mensen. Ik was echt verrast!

Momenteel draait mijn business echt heel lekker en het vraagt ook een hoop van me. Maar ik vind mijn eigen well-being ook heel belangrijk. En ik heb een hoop hobby’s zoals piano spelen en ballet. En die zijn ook belangrijk voor mij.

En altijd als ik vakantie neem dan realiseer ik me hoe belangrijk het is om ook even niet bezig te zijn met mijn bedrijf.

Ik ben echt dol op mijn bedrijf groeien, en daardoor vergeet ik soms dat vakantie gewoon ook heel fijn is. En belangrijk ook. Om even uit te tunen. Niet met klanten of sales bezig te zijn.

En ik kwam echt met een heel fijn & vervuld gevoel weer thuis. Wat me dankbaar maakte, dat ik op vakantie kan gaan en dit bedrijf kan groeien.

Nou ik heb een heel mooi onderwerp vandaag wat hier op aansluit voor deze aflevering en eigenlijk kwam dit door het gesprek met een 1:1 klant.

Afgelopen week sprak ik met een klant en zij deelde dat ze echt wel afgelopen weken te hard heeft gewerkt.

Momenteel draait ze 2 bedrijven, en dat is an sich al een behoorlijke uitdaging. Maar die bedrijven groeien beiden ook heel hard. En ze deelde met me dat ze echt wel op een punt zat dat ze merkte dat haar hoofd gewoon continu vol zit, opgejaagd gevoel heeft en stress ervaart.

En misschien geldt dit ook voor jou.

Niet alleen nu op dit moment, maar al een tijd.

Dat je eigenlijk vindt dat je te hard werkt, je uitgeput voelt, je hoofd vol zit en je eigenlijk flink aan het inleveren bent op jezelf.

Want daar komt het op neer.

Je geeft teveel op businessvlak waardoor er te weinig overblijft voor jouw eigen tijd, gezondheid en gemoedsrust.

Esther perel zei het in haar podcast zo mooi:, ik weet niet precies hoe ze het zei maar het ging ongeveer als:

lots of people bring their best selves to work, but what does that mean for the person you are outside your work? The person you bring to home?

Ja is die persoon ook nog zo vol energie? Of is jouw tank leeg als je thuiskomt, waardoor je voor je familie eigenlijk niet te genieten bent?

En zeker als je ambitieus bent, en houdt van actie in de taxi en die drive hebt om je bedrijf flink te groeien – ja dan stap je gemakkelijk in de valkuilen die ervoor zorgen dat je eigenlijk continu dat gevoel van onrust hebt.

Laten we eerst even inzoomen op wat is jouw issue momenteel?

Wat ervaar je? En wanneer ervaar je dat?

Ervaar je stress? Slaap je slecht? Voel je je gefrustreerd? Ben je vaak overwhelmed door al je to do’s. Zie je op tegen je werkdagen?

En is dit nu al een tijd, of zijn het telkens tijdelijke periodes?

Want dat maakt een groot verschil.

Als ondernemer heb je altijd ups en downs in je sales. Dat is nu eenmaal zo. Het drupt of het giet. Dat zie ik bij alle bedrijven en ondernemers die ik help. Of je nou duizenden euro’s omzet per maand of tonnen. Je hebt altijd die hoogtij en laagtij. Periodes die zo druk zijn en alles tegelijkertijd komt, en periodes dat het rustiger is.

Vroeger, toen ik nog in een kledingwinkel werkte, zeiden we altijd: iedereen komt altijd tegelijkertijd en de winkel staat bomvol. Of het is doodstil.

Maar misschien ervaar je die drukte al tijden, zoals maanden na elkaar. En kom je nu op zo’n punt dat je denkt: ik wil dit niet meer, ik wil groeien maar niet dat het ten koste gaat van mijzelf.

Als je op dat punt staat, dan heb je nu keuzes te maken.


En dat is vaak wat ondernemers moeilijk vinden.

Want om keuzes te maken moet je concessies doen. We hebben allemaal maar 24 uur in een dag. En van die 24 uur heb je zo’n 7-9 uur slaap nodig. En daarnaast heb je nog je familie en je hobby’s.

En ik zie vaak dat ondernemers heel veel concessies doen, om die business te laten groeien maar ten koste van zichzelf.

De vraag is echt: waar heb jij behoefte aan? Wat vertel je lichaam je? Welke signalen geeft je lichaam af?

Je lichaam spreekt namelijk altijd de waarheid. Maar we zijn vaak te eigenwijs om ernaar te luisteren. Of we maken onszelf wijs: dit is maar even, ik moet nu even doorzetten en dan volgende maand wordt het rustiger.

Maarja – als je al tijden last hebt van stress klachten zoals…

Als je slecht slaapt, kortaf bent, je niet meer enthousiast voelt over je bedrijf, weinig energie hebt: dan is het tijd dat je naar je lichaam gaat luisteren en daar actie op onderneemt.

Daar zit vaak echt een angst onder.

Waar ben je écht bang voor?

Want er zit altijd nog iets diepers onder.

Ik ervoer dat bijvoorbeeld toen ik in mijn burn-out zat, maar het nog niet doorhad – dat ik het bang was om als oplichter ontmaskerd te worden. Omdat ik eigenlijk diep van binnen vond dat ik het nooit goed genoeg deed. En daardoor continu naar tienen streefde. Dat mensen slecht over me zouden denken. Mensen teleurstellen als ik voor een 7 zou gaan.

En ik was ook bang dat als ik rustiger aan zou doen, klanten niet tevreden zouden zijn en het dan mijn schuld zou zijn dat die business niet zou groeien – en vergeet niet hè: ik zat alleen in loondienst! Ik was niet eens CEO van die business. Ik kreeg toch wel betaald of ik nou een 10 gaf of een 7.

Maar mijn verantwoordelijkheidsgevoel was zo groot, ja veel te groot dus. Dat het ten koste ging van mijzelf. Ik maakte de business belangrijker dan mijzelf. En ik ging daarin heel ver.

Misschien denk je: ik heb geen angst, ik ben gewoon druk. Of het is nu eenmaal druk. Maar laat me je vertellen: er zit altijd een bepaalde angst onder.

Dit is wat ik bijvoorbeeld hoor van klanten:

Als ik nu rustiger aan ga doen, valt mijn bedrijf dan niet om?

Als ik nu bijvoorbeeld meer nee ga zeggen, mis ik dan niet groeikansen die zo belangrijk zijn voor de groei van mijn business?

Als ik dingen niet zelf oppak, dan gebeurt het niet. Of mijn teamleden die kunnen dat niet zo goed als ik, en daarom kan ik het beter zelf doen want ik wil wel super tevreden klanten.

Als ik nu een stapje terugdoe, zullen mijn klanten dan nog wel tevreden zijn?

Maar ook in familiekring:

Als ik niet naar dat feestje ga, dan vinden mijn familieleden daar iets van.

Als ik niet op school help, dan vinden ze me geen goede moeder of vader.

Tegelijkertijd: dit zijn allemaal beperkende gedachtes natuurlijk. De vraag is of ze waar zijn. Vaker niet dan wel.

Maar deze weerhouden jou van het rustiger aandoen. En daardoor raak je in die spiraal van: continue drukte en stress en overwhelm.

Dus ga eens bij jezelf te rade van: waar ben je bang voor?

Wat is het ergste wat kan gebeuren als je nou eens andere keuzes gaat maken?

En ik ga je een vraag stellen, want ik weet altijd dat alle antwoorden eigenlijk al in jou zitten maar dat je er niet naartoe durft te gaan. Of aan toe durft te geven. Maar je hebt een goed stel hersenen, dus tijd om die aan het werk te zetten:

Wat zou jou nou echt helpen om meer rust te ervaren?

En wat helpt daarin niet?

Ik wil ook met je delen dat, om in staat te zijn om je bedrijf te groeien – is stress geen goede basis emotie.

Ik draaide vorig jaar een programma: calm, confident & collected.

Dat zijn de emoties die je helpen om je business te groeien. Om goede keuzes te maken. Om vooruit te denken en te handelen.

Als je stress ervaart dan maak je vaak keuzes die op korte termijn slim lijken, maar ben je niet in staat om te denken over de lange termijngevolgen.

Dan neem je genoegen met klanten die achteraf toch niet zo’n goede match bleken te zijn.

Ik had het hierover met een klant. Er kwam een opportunity naar hen toe van meer dan 100k. En ze vroegen me van: moeten we hierop inspringen?

En deze klant is ook heel ambitieus, ze willen hard doorgroeien. Naam maken in de markt. Dit jaar 500k omzet draaien.

En ik zei: oke wat als je ja zegt? Wat betekent dit dan voor de tijd en resources die jullie beschikbaar hebben voor andere projecten?

Want dit project zou een lekkere cash injectie zijn, 20% van hun omzetdoel veilig stellen, maar er zit ook altijd een andere kant aan: wat vraagt dit van je?

En ze hebben eigenlijk op hele andere vlakken ambities, waar ze dan geen tijd of resources voor zouden hebben.

Dus ja, wat vind je belangrijker?

Deze ene opportunity aanpakken terwijl het ten koste gaat van je tijd en resources. Of bewust niet kiezen voor deze opportunity, zodat je ruimte en resources overhoudt voor toekomstige projecten?

Als je heel hoog in je stress zit en moe bent, dan is het heel lastig om steady beslissingen te maken, en maak je vaak besluiten vanuit dat onrustige gevoel.

En dat zijn vaak niet de beste beslissingen.

Het is zoals dat je aan een rots hangt, en je er hangen 2 touwen naast je en je hebt zo weinig tijd omdat je bang bent om te vallen, dat je het touw wat het dichtst bij je hangt direct aanpakt, terwijl je niet ziet dat het andere touw daarnaast eigenlijk allemaal lussen heeft waar je voet in kunt zetten en jezelf aan op kunt trekken om omhoog te klimmen. Maar door je stress zie je het niet. Door je stress maak je eigenlijk een keuze die helemaal niet handig is.

Ja dit soort invloed heeft stress op het maken van bestendige keuzes.

Dus øke even terug: wat helpt jou nou echt om meer rust te ervaren? En welke keuzes heb je daarin te maken?

Voor de ene persoon kan dat zijn: mee nee zeggen. Niet meer extra onbetaald werk doen voor klanten Voor de ander kan dat zijn: elke dag voor 18:00 je laptop dicht klappen, of niet meer ’s avonds werken, of meer delegeren. Mensen aannemen die werk van jou overnemen. Grenzen stellen bij klanten die een hoop van je vragen. Of misschien afscheid nemen van bepaalde klanten, of besluiten dat je bepaalde producten niet meer gaat verkopen omdat het teveel van jou en je team vraagt.

En misschien weet je dit wel. En weet je dat je besluiten moet nemen.

Maar doe je het niet omdat je hier geen keuzes in durft te maken. En daardoor is dit zo’n vicieus cirkeltje in je hoofd en ja dat creëert ook weer onrust.

Hoe overkom je dat?

Zet het neer op papier. In een document. Waar loop je tegenaan? En wat zijn daarvoor de oplossingen?

En neem een besluit. Een besluit wat je eraan gaat doen. En doe het dan ook. Niet vanuit zo’n stress gevoel maar vanuit vastbeslotenheid.

Houd jezelf accountable of huur iemand in die jou hiermee helpt.

Want even terug naar die klant van mij, waar ik het over had aan het begin van deze aflevering: in juni hadden we een call waarin ze besloot om even de sales van haar ene bedrijf op een lager pitje te zetten.

Wat gebeurde er een week later? Hield ze een uitverkoopsale voor een bepaald aanbod waar ze mee besloot te stoppen.

Sprak ze oud-klanten aan.

Ging ze in de avonduren nog naar netwerkvents.

Oooh het is zo’n valkuil als je gewend bent hard te werken, om dan bewust rustiger aan te doen. Omdat het niet in je systeem zit.

Ik vond het dus niet raar dat ze naar mij toekwam met: mijn hoofd zit zo vol. Dus ik herinnerde haar aan haar intentie en ze moest ook concluderen dat ze zichzelf daar totaal niet aan gehouden had.

Die bewustwording kan een hoop verschil maken. En daar begint het ook mee. Je kunt niet veranderen als je je niet bewust bent van je gedrag.

Maar als je eenmaal weet van jezelf: oh ik ben geneigd om X te doen, terwijl ik Y wilde doen – dan kun je jezelf ook vaker betrappen om momenten waarop je dus de neiging hebt om je niet vast te houden aan je intenties.

En dat vind ik zo mooi aan coaching, want jouw coach helpt je om zulke blinde vlekken op te sporen. En je accountable te houden aan je intenties.

Die klant weet nu van: oké ik heb me totaal niet gehouden aan mijn intenties en besluit dat nu te veranderen.

Mijn vraag aan jou is: wat ga jij besluiten om te doen?

Dit is het werk wat we doen in mijn 1:1 coaching. Als coach sta ik naast jou, houd ik je accountable, houd ik je die spiegel voor – want we zeggen vaak een hoop en doen dan… totaal andere dingen vanuit bepaalde overtuigingen of blinde vlekken. En help ik je keuzes te maken die zorgen voor én die groei en meer rust in je hoofd.

Want het kan beiden. Je hoeft niet te kiezen.

Als deze aflevering je erg aanspreekt, ik hoop dat het je helpt met de onrust en stress die je ervaart. Dan is mijn 1:1 coachingprogramma een goede optie voor jou.

In dit coachingprogramma help ik je te groeien, ongekend, zonder dat je moet inleveren op dingen die heel belangrijk zijn voor jou en waar je nu stiekem toch concessies op doet.

Wil je weten of dit een goede match is voor jou? Dm me dan op Instagram of ga naar schopnaardetop.nl en plan een kennismakingscall in.