fbpx

Afl. 33 – Obstakels overwinnen

Hoe kun je obstakels overwinnen in je onderneming, privé leven of carrière? In deze podcast vertel ik je hoe obstakels je juist kunnen helpen om je doelen te bereiken. En hoe je je mindset verandert om niet negatief maar positief tegen mislukkingen aan te kijken.

 

Lees de transcriptie hieronder:

Je luistert naar de podcast van schop naar de top door Lotje Euser, aflevering nummer 32.

Hello ondernemers & andere luisteraars – welkom bij de aflevering van vandaag. Ik ga het vandaag hebben over obstakels overwinnen. 

De aanleiding was een gesprek met een van mijn klanten en dat ging over hoe zij haar Next level kan pakken op het gebied van klanten.

Ze zei: ik weet niet of ik wel een hogere doelgroep kan bedienen, of ik die wel kan pleasen. Haar huidige doelgroep is al snel tevreden, zei ze en ze was bang dat die hogere doelgroep misschien minder tevreden zou zijn met haar services.

Haar obstakel was in eerste instantie de gedachte: kan ik die doelgroep wel tevreden stellen? Of zal ik gewoon bij mijn huidige doelgroep blijven.

En haar overtuiging was: die hogere doelgroep is minder snel tevreden want ze hebben meer omzet en dus meer eisen etc.

Ik was zo blij dat ze dit met mij deelde omdat, als je coach bent dan kun je wel helpen om mensen in de juiste richting te wijzen maar dit werkt niet als er nog onderliggende gedachtes achter zitten die je tegenwerken om bij je doelen te komen. Dan zijn die gedachtes obstakels die we eerst moeten aanpakken.

Voor ik hier verder op inga, op dit specifieke voorbeeld wil ik je eerst wat meer vertellen over obstakels in het algemeen.

Vaak als we tegen onzekerheden aanlopen in ons leven, zaken waarvan we nog niet de uitkomst kennen, waar we nog niet mee bekend zijn, trappen we snel in de valkuil van: we kennen het niet, dus het zal wel pretty impossible of moeilijk zijn.

En dat willen we niet. We willen een easy ride. Gewoon instappen op de trein van het leven en zonder teveel vertragingen onze doelen bereiken. Gewoon een rechte lijn omhoog naar die droomomzet, je droomleven en andere dingen die we willen bereiken.

Vervolgens komt de innerlijke criticus om de hoek kijken met: zou je dat nou wel doen? Wat als je nou heel veel hobbels tegenkomt onderweg? En je karretje omslaat?

En het moment dat het dan even tegenzit – BAM vervallen we weer in oude patronen. Dan stappen we van de trein af en besluiten we al snel dat dit niet de manier is.

Nou misschien overweeg jij momenteel ook the Next level in je leven, misschien wil je de volgende stap zetten in je privéleven of in je carrière, en vraag je jezelf af: ben ik er klaar voor?

Wat mij dan opvalt is dat we vaak snel negatieve redenen kunnen bedenken om iets niet te doen en te blijven zitten waar we zijn – laten we allemaal vooral veilig in die grot blijven!! Vooral niet naar buiten gaan want het is onbekend en er kunnen beren op de weg zijn.

Als je iets probeert wat nieuw is, onbekend, hoe ga jij dan daarmee om?

Oké, ik ga vertellen wat ik zie gebeuren om me heen bij ondernemers:

Een lancering werkt niet, dus ze gaan weer met korting gooien. Niemand reageert dus ze stoppen met continu posten. Niemand schrijft zich in voor een webinar, dus ze cancelen het webinar. Hun nieuwe positionering verkoopt nog niet, dus ze gaan weer door met hun oude vertrouwde positionering. 

En dat is enerzijds begrijpelijk – oude patronen oppakken is makkelijker dan ze blijvend te vervangen door nieuwe patronen. Daarom is een coach ook zo belangrijk, want die helpt je ze vol te houden en niet terug te vallen.

Maar aan de andere kant wil ik dat je nadenkt over wat je die obstakels laat betekenen voor jezelf.

Wat betekenen obstakels of mislukkingen voor jou? 

Laat ik een voorbeeld nemen – misschien verandert het je blik iets.

Stel je bent op weg naar een eindbestemming. Je zit in de auto, rijdt op de weg naar je doel toe en je komt stoplichten tegen, waardoor je moet afremmen en tot stilstand komt. Dan raak je ook niet in paniek omdat je niet meer vooruit komt. Je weet dat die stoplichten er zijn en dat je moet afremmen. De stoplichten betekenen niks. Je voelt je er niet minderwaardig door. Je bent niet boos op jezelf. Je bent niet boos op je omgeving. Je geeft de schuld niet aan je auto. Je wacht rustig af. Zodra de lichten op groen gaan, ben je klaar om weer verder op te trekken en rijd je weer verder richting je bestemming.

Je bent beschikbaar voor de snelle stukken en de trage stukken waarbij je moet wachten. Je weet dat je reis langer gaat duren. Maar het hoort erbij. Je bent ermee akkoord want zo gaat het altijd!! Jij weet dit!! Misschien ben je er van te voren op voorbereid en ga je zelfs eerder weg van huis. 

Waarom ben je dan niet ook zo voorbereid op obstakels als je bezig bent met het behalen van andere doelen in je leven?

Dit is namelijk ook met ondernemen of andere zaken in het leven zoals afvallen, examens halen of projecten leiden ook zo.

Ook al weten we dat geen enkele reis naar je doelen zonder obstakels verlopen – toch zie ik dat het echt ervaren van de obstakels toch nog veel impact heeft bij klanten en hoe ze met die obstakels omgaan.

We komen zulke obstakels overal dus tegen in ons leven. 

De vraag is: wat doe je wanneer je die obstakels opdoemen? Hoe treed je ze tegemoet? En nog belangrijker: wat laat je die obstakels voor jezelf betekenen?

In plaats van dat we afremmen, observeren en daarna weer optrekken, raken velen in paniek en wanneer ze niet zo snel gaan als ze willen. SOS somebody help me please!!

Omzet loopt terug, klantenstroom blijft uit, misschien zeggen sommige klanten de samenwerking op. Er kan van alles gebeuren als je ondernemer bent!

Maar nee, in plaats van rust te bewaren en er oké mee te zijn doe je hele andere dingen.

Je gaat je in vreemde bochten wringen, probeert te vluchten, durft niet meer op te komen dagen, verandert ineens 180 graden van koers, past je doel aan, of je stopt helemaal met het bereiken van je doel.

Terwijl laten we eerlijk zijn: elk project komt wel met vertragingen, veel doelen en zeker als je bij mij je onmogelijke doel hebt gesteld wordt niet behaald zonder obstakels. Niets in het leven gaat zonder ups en downs.

Toch lijkt dit altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Ups vinden we niet erg, daar zijn we voor beschikbaar! Jahoor ups kom maar doorrr!! Meer van die successen graag! Maar zodra er ook maar kleine downs in beeld komen, dan gaan we er snel van door.

Maar ho ho – hiervoor ben je niet begonnen aan dit avontuur. Je hebt je opgegeven voor de HELE experience. The good the bad and the ugly.

Maar ik wil dat je jezelf niet alleen opgeeft voor the good in je leven – maar dat je ook komt opdagen bij de bad en zelf de ugly zoals mislukkingen, de hobbels op de weg. Dat je met jezelf afspreekt: ik ben hier voor de menselijke ervaring die bij het leven hoort. En dat is 50-50. Ik ga voor dit doel – niet alleen als het lukt maar ook ben ik beschikbaar voor de mislukkingen die erbij horen. Ik ben voorbereid. Want ik wil naar dit doel!! Ook als de stoplichten HEEL LANG OP ROOD BLIJVEN STAAN EN IK NIET VOORUITKOM. Dan zelfs blijf je toegewijd aan je doelen.

Dat je begrijpt:

De obstakels zeggen niets over mijzelf, over wat ik waard ben, over hoeveel er van mij gehouden kan worden, over mijn talenten, over mijn skills, over mijn mogelijkheden, over wat ik wel en niet kan bereiken – helemaal niets.


De obstakels zijn er alleen maar omdat het leven niet enkel uit goede maar ook slechte momenten bestaat. ALTIJD.

Dat je weet dat de reis zal 50-50 zijn. Goede en slechte momenten. Momenten dat het heerlijk loopt, dat alles voor de wind gaat en de momenten dat je moet afremmen en misschien stil staat qua omzet of voortgang.

Ik wil je dat je anders gaat nadenken over obstakels, of mislukkingen. In plaats van dat je in een negatieve spiraal terecht komt en dat je het laat betekenen voor jezelf dat je een complete mislukking bent, dat je denkt: wat kan ik hiervan leren? 

Wat vertelt dit obstakel mij?

Er zijn zoveel waardevolle lessen te leren uit mislukkingen. Maar alleen als je jezelf er zo naar laat kijken. 

Veel mensen proberen zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Willen niet de mislukkingen in de ogen kijken. Worden chagrijnig. 

COME ON!! Het zijn gewoon obstakels. Aanschouw ze als leermomenten. Ontvang ze met liefde. Net zoals je je successen met liefde ontvangt. Ontvang ze met fascinatie en nieuwsgierigheid: wat kan ik hiervan leren?

Wees gefascineerd over je obstakels: nou dat ging moeilijk, ik ben benieuwd waar dat door komt.

In plaats van jezelf in ellende te storten en depressief te worden. Het kan écht anders.

Soms kun je er zelf niet een compleet beeld van vormen. Je snapt bijvoorbeeld niet wat er is gebeurd om er écht van te leren. Dan wil ik dat je actief feedback vraagt. 

Waarom ben je niet aangenomen voor die functie? Waarom heb je de opdracht niet gekregen? Waarom zei die klant nee? Wat kun je de volgende keer anders doen? Waarom heeft het project vertraging opgelopen? Wat stroomt er in je business niet helemaal? Waarom hebben 3 mensen in je team ontslag genomen? Waarom heeft je baas die ene klus aan iemand anders gegeven?

Ga op ontdekking! 

Hoe beter jij het obstakel in beeld hebt – des te makkelijker je er de volgende keer omheen kunt rijden. 

Dus voor die klant die het obstakel had dat ze niet wist of ze die hogere doelgroep wel tevreden kan stellen – ik stelde haar de vraag: is het waar? Klopt het dat een hogere doelgroep een groter eisenpakket heeft? En klopt het dat je die niet net zo goed zou kunnen bedienen als je huidige klantengroep?

Haar eigenlijke obstakel was haar eigen onzekerheid, of haar aanbod en kwaliteit wel matcht met een Next level doelgroep.

Hoe kom je daar achter? Je weet het niet, tot je het weet. Dus ze verzon manieren om daar achter te komen. Om actief met die hogere doelgroep in contact te komen.

Soms blijkt dan, dat het obstakel alleen maar in je hoofd bestaat. En dat eigenlijk alle lichten voor jou op groen staan.

Maar je weet het niet tot je het weet. En ik vertelde haar ook: wat er ook gebeurt – als je het niet aangaat, wéét je het niet. Je kunt pas een keuze maken tot je meer informatie hebt. 

Ze kon om haar obstakel heenrijden door meer informatie te verzamelen.

Zo makkelijk kan het zijn. Dus ga eens na voor jezelf: wat zijn jouw obstakels waardoor je moet afremmen of niet zo hard gaat in je business zoals je zou willen? Waarom heb je nog geen promotie gehad?

Ga op ontdekkingsreis, laat je mislukkingen onderweg niets betekenen voor je behalve dat je ervan kunt leren en verder groeit als persoon. En dat wanneer je je opgeeft om je doelen te bereiken, dat je beschikbaar bent voor 50/50. De goede en slechte momenten. Wat er ook gebeurt.

Hee psst; zijn dit nou zaken waar jij ook tegenaanloop in jouw business of leven? Misschien moeten we dan een keer praten over hoe coaching jou verder helpt. Neem gerust contact op via mijn website of social media.